Szórakozás

Olyasmi történik majd novemberben, ami még soha: Mark Ronson tart egy hatalmas bulit Budapesten!

Ő az, aki a hip-hop, a funky és a pop műfaj szinergiáit úgy gyúrta, gyúrja egybe, hogy immár húsz éve a világzenei ipar meghatározó alakja, szakmai eseményekről rendre ölnyi zenei díjjal térhet haza.

Büszke sógorként kezdhetnénk azzal, hogy osztrák család leszármazottja, de most hanyagoljuk a biográfiát, csapjunk bele inkább egy jó kis buliba. Összegereblyéztük szólókarrierje és zenei kollaborációi tíz legizgalmasabb elemét. A karácsonyi roham előtti pesti buliján élőben a színpadon állva csodálhatjuk majd meg őt, reméljük, ezeket a zenéket is viszont halljuk majd.

1. Mark Ronson – Amy Winehouse: Back To Black

Mark Ronson legfontosabb produceri munkája Amy Winehouse második és egyben utolsó stúdióalbuma, a Back To Black. Az énekesnő a róla készült dokumentumfilmben számol be egy készülőben lévő hip-hop albumról, amit sajnos már nem sikerült realizálnia. Pedig Ronson a hip-hop műfajban a legerősebb, így a további közös munkáik valószínűleg izgalmas alkotásokkal gazdagították volna a könnyűzene történelmét. Első számunk listán az önsorsrontó szerelem himnusza, amit Ronson nemcsak hangszerelt, hanem közösen is írt a 2011-ben elhunyt Amy Winehouse-szal.

2. Robbie Williams: Lovelight

A következő dal Robbie Williams Rudebox albumán hallható – több szerzeménynek is Ronson volt a producere; mindközül talán ez a legdögösebb track.

Éld át a megismételhetetlent a Millerrel!

Átélnél egy megismételhetetlen élményt Mark Ronsonnal és a Millerrel Budapesten? Most mindezt megteheted, november 9-én Komplexben! De hogyan szerezheted meg a páros jegyek egyikét az eseményre? Csakis a legkülönlegesebb módokon, mert erre az estére nem lehet jegyet venni! Csekkold le a Miller Music Code chatbotot, teljesítsd a kihívásokat a belépőkért, és találkozzunk november 9-én a Komplexben! A sört természetesen mi álljuk. A teljesítendő feladatok folyamatosan érkeznek, figyeld a Facebook eseményt, hogy ne maradj le! A házirendért és a line-upért pedig nézz be ide később. És ne feledd az este jelmondatát: Éld át a megismételhetetlent a Millerrel!

3. Nikka Costa: Like A Feather

Lépünk vissza az időben. Mark Ronson első jelentős produceri felkérése Nikka Costa dalainak karbantartására szólt. A Like A Feather című számban minden hangzás könnyen beazonosítható, bravúros kézjegygyűjtemény.

4. Ghostface Killah, Nate Dogg & Mark Ronson – Ooh Wee

A Here Comes the Fuzz lett Ronson első szólóalbuma, és minden idők legfontosabb hip-hop albumainak egyikévé nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy a műfaj számos sztárja együttműködött a készítésében. Az Ooh Wee egy Boney M szám felturbózása.

5. Mark Ronson: Toxic

Második szólóalbumán Ronson által újragondolt feldolgozások hallhatóak: a nyolc különböző hangszeren játszó dalszerző, John Barry kémfilmzenéire hajazó hangszerelésben tálalta az aktuális slágereket. Britney Spears Toxicját ugyan kissé cinikusan énekeltette fel, ám még így is izgalmasabbá tette az eredetinél.

6. Mark Ronson ft. Kasabian: – L.S.F.

Kasabian egyik sikerét Mark az eredeti együttes tagjaival fogalmazta át ronsonosra.

7. Mark Ronson & The Business Intl: Bang Bang Bang

A harmadik album kevéssel előzte meg a Drive című film Kavinsky által jegyzet soundtrackjét, ami a 80-as évek szintipopjának reneszánszát hozta el világszerte.  A francia Kavisnky zenéje nyilván deprimáltabb, mint Ronson számai, ám a Record Collection nevet viselő album szerzeményei így az átlagosnál borúsabbra sikerültek. Szerencsére ebben is találni hip-hop betéteket.

8. Mark Ronson ft. Bruno Mars: Uptown Funk

Míg Pharrell Williams és Robin Thicke a Blurred Lines című plágiumgyanús szám miatt  bíróságon volt kénytelen bizonyítani igazságát Marvin Gaye örököseivel szemben, addig Bruno Mars és Mark Ronson saját, egyszerű szerzeménnyel hozta vissza a hetvenes évek soul-funk hangulatát. Az Uptown Funkkal Ronson az internetet is meghódította: mostanáig három és fél milliárd alkalommal indították el a klipet.

9. Mark Ronson ft. Mystikal: Feel Right

Az Uptown Special albumon a műfaj mocskosságát nem csak nyomokban tartalmazó szám a Mystikal rappernek írt Feel Right.

10. Mark Ronson & Lady Gaga: Shallow

Tizedikként mi más kerülhetne ide, mint a Lady Gagával közösen írt Shallow. A Csillag születik című film betétdalát Oscarral jutalmazták. A most 44 éves Mark Ronson minden létező zenei elismerést bezsebelt, s még csak valahol karrierje derekánál tart.

Szponzorált tartalom

A cikk a Miller támogatásával készült.

Kiemelt kép: Rich Fury/Getty Images/ Netflix/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik