Szórakozás

Úgy néz ki, kibékült a Szikla és Vin Diesel, de vajon mi lesz ennek a vége?

Tesztoszteronszag, hatalmas izomzatok, erőteljes szájkarete: ez nem egy Halálos iramban-jelenet, hanem a valóság. Így esett egymásnak Dwayne Johnson és Vin Diesel, mert Johnson külön utakra lépett a filmsorozatban, Diesel pedig megoldotta, hogy a Szikla ne kapjon szerepet az akciófilm következő részében. De most elindult egy békülési folyamat, kérdés, lesz-e pozitív végkifejlet. Mutatjuk, barátságuk honnan hová jutott.

Kommentből szerep

A Halálos iramban-széria nagyot húzott néhány éve, mikor Dwayne Johnsont felkérték, szerepeljen a filmsorozatban, azaz a vászonra hozzon még több izmot, a mozikba pedig még több nézőt. A negyedik filmtől Vin Diesel producerként is dolgozik az alkotásokon, az ötödik epizódba pedig terveztek egy új karaktert, egy különleges ügynököt, aki a Luke Hobbs nevet kapta. A szerepet eredetileg Tommy Lee Jonesra írták, aki számos alkalommal bizonyította már az évek során, hogy jól tud zsaruszerepbe bújni – minderről Oscar-díjas (vagy Oscar-jelölt) alakítások is tanúskodnak.

Azonban történt egy váratlan fordulat, merthogy Diesel a saját Facebook-oldalának böngészése közben ráakadt egy kommentre, ahol valaki azt taglalta, mennyire király lenne egy Diesel-Johnson ütközet bármilyen filmben. Emiatt úgy döntött, a Universallal megkeresik a Sziklát, érdekelné-e egy szerep. Johnson igent mondott, keményen gyúrni kezdett Hobbs szerepére, Dieselék pedig dörzsölték a tenyerüket, látva, mekkora erősítés lesz majd az expankrátor.

Fotó: Gilbert Carrasquillo/FilmMagic

A legkedveltebb színész

A Szikla közösségi médiás erejéről pár hónapja már hosszabban írtunk, amikor felvetődött, hogy a színész (népszerűségének hála) akár a Fehér Házba is bekerülhetne. A dolog nem volt megalapozatlan, tekintve, hogy Johnson a harmadik legtöbb követővel rendelkező híresség az Instagramon, mindössze Cristiano Ronaldo és Ariana Grande előzi meg a toplistán. A 158 millió követő és a mozipénztárakhoz ellátogató nézők között egyértelmű egyenlőségjelet nem lehet tenni, de ez a fajta népszerűség bizonyosan jól jön egy Halálos iramban-film promózásánál is.

Valamint Johnson tényleg egy kedvelhető karakter, aki magánéletében mentes a balhéktól (vagy csak nem értesülnek róluk a bulvárlapok), többnyire sikeres filmekben szerepel, pozitív személyiségével pedig példakép is tud lenni sokaknak. Elég sokszor megszólal közéleti témákban, amikkel bizonyítja, a társadalmi felelősségvállalás is fontos számára. Legutóbb szülőhazájába, Hawaiira utazott, ahol az űrkutatás és a csillagászat szempontjából korszakalkotó jelentőségű TMT-t, azaz a harmincméteres teleszkópot építik, egyenesen a helyi őslakosok szent helyének számító vulkánhoz. Így azok tiltakozásba kezdtek, Johnson pedig odarepült, és kiállt népe mellett.

A Hawaiin épülő óriásteleszkóp elleni tüntetésen megjelent Dwayne Johnson is, aki az őslakosok mellett áll
Jason Momoa szerint a Szikla a legnagyobb hatalommal rendelkező filmsztár.

Sokat nem balhézott még a Szikla

Több mint tíz éve még a pankráció játszott komoly szerepet Johnson életében, számos vetélytársa akadt a ringben, de karizmája hamar feltűnt Hollywoodnak is. Előbb A múmia visszatér ikonikus jelenetében bukkant fel, majd pankrátormúltja révén találták meg A Skorpiókirály című mozira. Aktív sportolóként azonban keményen összeszólalkozott John Cenával, aki azóta ugyancsak hollywoodi sztárrá vált. Évekig riválisok voltak a ringben, majd a 2010-es évek elején Cena eléggé beleállt a Sziklába, mondván,kollégája csak ugródeszkaként használta a pankrációt, hogy betörjön Hollywoodba. Ezt Johnson elegánsan kezelte, nem állt bele az ügybe, viszont szócsatákat továbbra is vívtak: a Szikla például úgy tekintett Cena filmes karrierjére, hogy maximum az ő filmjeiben szerepelhet, de főszerepet úgysem osztanak rá.

Üzengetéseik hasonlított a Sylvester StalloneArnold Schwarzenegger csatázásra a nyolcvanas-kilencvenes évekből.

Végül a ringben békültek ki, jó nagy műsor után, azóta pedig már mindketten ott vannak a Halálos iramban-szériában, sőt: Johnson épp Cenával promózta egyik verekedős filmjét.

Összetűzés Diesellel

Még a Halálos iramban nyolcadik részénél futott végig a hír, hogy Diesel és Johnson nem hajlandó együtt kamerák elé állni, így hátráltatva a munkálatokat. A Rolling Stone magazin végül rákérdezett a Sziklánál.

Így van. Nem volt közös jelenetünk. Nekem és Vinnek volt néhány beszélgetésünk, arra kellett rájönnöm, vannak különbségek köztünk a filmkészítés és a közös munka kapcsán. Sok időbe telt, de elfogadtam ezt, és már hálás vagyok, hogy sikerült tisztáznunk. Attól függetlenül, hogy valaha játszunk-e még egy filmben

fogalmazott a színész, akire eléggé bepipult Diesel, merthogy kihagyta a Halálos iramban kilencedik részéből. Ennek komoly előzménye volt, hiszen a Szikla saját filmet forgatott az autós univerzumban, Jason Stathammel együtt. Ez lett a különálló Hobbs & Shaw (Halálos iramban: Hobbs & Shaw), ami elég nagyot ment a mozikban, bevételi és kritikai oldalról is.

A negatívabb hangok szerint Diesel nem emiatt hagyta ki a munkából Johnsont, hanem mert félt attól, hogy kollégája idővel átveheti majd a főszerepet. Érdemes megnézni, hogy a széria mellett mennyi és milyen szerepei voltak a két színésznek:

  • Míg Diesel a Riddick folytatásában, a The Last Witch Hunterben (Az utolsó boszorkányvadász) és a Guardians of the Galaxy (A galaxis őrzői) két részében működött közre,
  • addig Johnson a Pain & Gainben (Izomagyak), a Herculesben, a San Andreasban (Törésvonal), a Central Intelligence-ben (Központi hírszerzés), a Baywatch-ban, a Jumanji-folytatásban, a Rampage-ben (Tombolás) és a Skyscraperben (Felhőkarcoló) is szerepet vállalt, amik egytől-egyig top költségvetésű hollywoodi mozik voltak.
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Diesel kritikailag sosem volt igazán sikeres és elismert színész a Halálos iramban-sorozat mellett, filmjei többnyire a közepes értékelést is épphogy elérik az IMDb-n, a Szikla viszont egy az egyben megtestesíti az amerikai álmot.A Hobbs & Shaw előtt még annyit nyilatkozott,

egyedül az fontos most, hogy a spin-off film jól sikerüljön. A legjobbakat kívánom Vinnek, nincs harag, hiszen tisztáztunk mindent. Igazából, töröld a részt, hogy »nincs harag«, inkább csak úgy mondom, tisztáztunk mindent

– mondta az őt interjúztató újságírónak. Ezzel párhuzamosan Tyrese Gibson, a sorozat egyik színésze a Sziklát kezdte hibáztatni, mert szerinte befolyása révén önkényes döntéseket hoz, amilyen a különálló film is volt. Főként azért orrolt meg rá, mert így eltolták a kilencedik mozi premierdátumát 2020-ra, hiszen előbb jönnie kellett Johnson és Statham közös filmjének.

Béke, és a Szikla jöhet vissza?

Az is megeshet, Johnson mégis visszakerül valahogy a kilencedik filmbe, mert nemrég az Instagramján posztolt egy videót az edzőteremből, ahol arról beszél, ő nem balhézik tovább Diesellel, részéről minden korábbi konfliktusuk rendeződött.

Előbb úgy fogalmazott, mennyire nagy dolog, hogy világszerte átlépték a 750 millió dollárt (átváltva 230 milliárd forintot) a mozipénztáraknál.

Szeretnék nektek mindent megköszönni, srácok. Most, hogy a Universal Studiosnak megköszöntem, hadd mondjak köszönetet a testvéremnek, Vinnek is, hogy támogatta a Hobbs & Shaw létrejövetelét. Láttam a posztodat, nagyra értékelem. Mekkora utazás volt ez: tíz éve hívtál meg a Halálos iramban-családba. Hálás vagyok emiatt, tudnod kell, mindig is az volt a célom, hogy segítsek a szériának, és sikeressé tegyem a franchise-t, amennyire csak lehet. Jól csináltuk, okosan csináltuk, még egyszer köszönöm a támogatást, testvérem! És természetesen minden út egy helyre vezet: hamarosan látjuk egymást, Toretto

– utalt Diesel karakterére, némileg sanszot hagyva arra, hogy még csatlakozzon az új film forgatásához. Utóbbit júniusban kezdték, így minden jelenetet még nem vehettek fel. 2020 május 22-én érkezik a folytatás, ha pedig Diesel elfogadja a békejobbot, simán lehet, hogy Johnson visszatér.

A nagy békülésnek persze pénzügyi okai is lehetnek, ez már a második kimondottan nagy sajtóvisszhangot kapó hír az utóbbi hónapokból. Az első az volt, amikor Paul Walker testvére, Cody Walker felbukkant a forgatáson. Utóbbi helyettesítette néhány jelenet erejéig a 2013-ban elhunyt színészt a filmekben, mert külsőleg eléggé hasonlítanak. Vin Diesel posztolt arról, hogy mindig jó látni Cody Walkert a forgatásokon, amiből arra következtettek a rajongók, hogy Brian O’Conner karaktere visszatérhet a franchise-ba.

Ez már önmagában komoly erővel csábítaná moziba a fanokat, ugyanez lehet a szituáció a Sziklával is, ami duplázza az érdeklődést.

Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic

Két nagy név újbóli megjelenése némileg felcsigázta az érdeklődőket, sejthetően azokat is, akik belefáradtak a sorozat monotonitásába.

Ebben a nagy békülgetésben az jelentené a „nem várt” fordulatot, ha Diesel egy következő bejegyzésben szintén lezárná Dwayne Johnsonnal való vitáját, bejelentve, hogy kollégája visszatér az új epizódban.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik