Szórakozás

Lehet alapja a pletykáknak, hogy Tom Cruise 6 éve nem láthatta lányát

A legtöbb esetben nem látunk bele a hírességek életébe, a pletykalapok ezt kihasználva tudnak őrültségeket írni róluk. Például hogy Brad Pitt és Jennifer Aniston hatszor összeházasodtak és több gyereket is összehoztak az elmúlt években, annak ellenére, hogy valószínűleg nem is találkoztak a válásuk óta. Vagy hogy Tom Cruise már hat éve nem látta a lányát. Alapesetben a 24.hu Szórakozás rovatában sosem foglalkozunk a meg nem erősített pletykákkal, csakhogy utóbbi bármennyire is kitalációnak tűnik elsőre, úgy néz ki, van alapja.

Tom Cruise évek óta nem találkozott Katie Holmesszal közös lányával, Suri Cruise-zal, méghozzá a szcientológia egyház miatt. Legalábbis erről írnak tömegével a lapok az Us Weekly-re hivatkozva. A színész állítólag utoljára 2013-ban, vagyis hat évvel ezelőtt látta a most 13 éves lányát. Másik két, azóta már felnőtt, Nicole Kidmannal közös gyerekével viszont rendszeresen tartja a kapcsolatot, igaz, ők is szcientológusok.

Nicole Kidman elmondta, mit gondol arról, hogy a gyerekei szcientológusok
Tom Cruise exfelesége nem nagyon beszélt a szcientológiáról eddig.

Nyilván erről az egészről csak egy pletykalap írt, sem Cruise, sem pedig Holmes nem nyilatkozott és valószínűleg nem is fog arról, hogy a színész valóban nem tartja a kapcsolatot lányával. De hogy akkor mégis miért lényeges ez? Mert ennek most kivételesen lehet alapja.

Katie Holmes, Tom Cruise és Suri Cruise 2008-ban (A kép alján Brooklyn Beckham) – Fotó: Toby Canham/Getty Images

Leah Remini színésznő egészen 2013-ig, 43 éves koráig volt a szcientológia egyház tagja, méghozzá gyerekkorától fogva. Kilépése után döntött úgy, hogy dokumentumsorozatot készít az ott tapasztaltakról. A Scientology and the Aftermath című sorozat már Emmy-díjat is nyert, az elmúlt napokban pedig megkapta negyedik Emmy-jelölését is. A sorozatban olyan emberek szólalnak meg, akik évekig az egyház tagjai voltak, vagy vezető pozíciót töltöttek be ott.

A dokusorozat szerint az egyházba belépő emberek életébe minden szinten beleszólnak, több családot szétszakítottak, miután az egyik fél kilépett az egyházból, sokakat pedig megfigyeltek, követtek, vagy zaklattak. Az Independent azt írja, a sorozatból kiderül, hogy nem is olyan egyszerű otthagyni a szcientológusokat, szabályosan meg kell szökni, és még az sem feltétlenül sikerül – volt aki azt mondta, őt az autópályán üldözték, miután elment. Egy nő pedig azt állítja, abortuszra kényszerítették, miután úgy lett terhes, hogy közben a Sea Org, az egyház vallási rendjének tagja volt.

Remini elmondta, szerinte az emberek azért lépnek be a szcientológia egyházba, mert az az azt állítja, célt ad az életüknek, miközben valójában csak kihasználják őket.

Elhiteti, hogy megtalálod az élet értelmét. Hogy nemcsak magadat teszed rendbe, de az emberiséget is. A szcientológusok hisznek benne, hogy egy nemesebb cél érdekében cselekszenek, na meg a saját megváltásukért.

A dokusorozatban Leah Remini többször is beszél arról, hogy azért szeretné megosztani saját és mások történeteit a szcientológiával kapcsolatban, hogy minél előbb elérjen legalább valami változást az egyházzal szemben, és hogy a hatóságok is észrevegyék, tenniük kell valamit. Eközben persze a szcientológiai egyház vitatja a sorozat hitelességét, és külön weboldalt hoztak létre, amin rendre cáfolják az abban állítottakat.

De ha a szcientológia egyház valóban ennyire abuzív módon viselkedik, akkor az egyház celeb tagjai, például Elizabeth Moss, John Travolta, Kirstie Alley vagy a már említett Cruise miért nem állnak ki ez ellen?

Leah Remininek erre is van magyarázata. Szerinte bár Cruise tisztában van az egyházon belül folyó abúzussal, sőt, úgy tudja, ő is részese volt azoknak, a színész azért sem lép ki, mert úgy gondolja, egyértelműen agymosás folyik – legalábbis Tom Cruise-zal kapcsolatban ezt az érvet hozta fel, na meg azt, hogy a színész olyan pozíciót kapott az egyházon belül, amit szerinte nem érdemes otthagyni. 2018 novemberében Remini a Daily Beastnek azt nyilatkozta, hogy a szcientológusoknak azt mondják,

Tom Cruise egymaga megmenti a világot, emiatt pedig egyfajta istenségként tekintenek rá.

Ha hihetünk Remini dokusorozatának és az abban megszólalóknak, akkor viszont hihetünk a pletykáknak is, hogy Tom Cruise-nak az egyháza nem engedi, hogy találkozzon a lányával.

Tom Cruise és Suri Cruise 2012 júliusában – Fotó: James Devaney/WireImage

Tom Cruise 2005 áprilisában jött össze a katolikus neveltetésű Katie Holmesszal, aki ezután lépett be a szcientológiai egyházba. 2005 júniusában jegyezték el egymást, 2006 áprilisában pedig megszületett lányuk, Suri Cruise. Tom Cruise és Katie Holmes 2006 novemberében, egy szcientológiai szertartás keretein belül házasodtak össze, hivatalosan pedig egy polgári esküvőn is kimondták az igent Los Angelesben. Katie Holmes 2012 júniusában adta be a válási papírokat. Napokkal később ügyvédeik bejelentették, hogy a pár már meg is egyezett, aláírták a papírokat, a gyerek felügyeletét pedig Holmes nyerte meg. Gyakorlatilag ekkor készült a fenti, utolsó közös fotó Tom Cruise-ról és lányáról.

Kiemelt kép: Tom Cruise és Suri Cruise 2009 októberében – James Devaney/WireImage

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik