Szórakozás

Horváth Éva: Az embernél nincs gonoszabb lény a Földön

Miley Cyrus izgalmas kijelentést tett nemrég annak hatására, hogy az utóbbi időszakban napi szinten foglalkoznak a hírportálok a klímaváltozással és annak várható következményeivel. Most arról kérdeztük a hazai celebeket, hogy őket mennyire foglalkoztatják a hírek, miszerint évtizedeken belül világszintű katasztrófa történhet, és mit gondolnak arról, hogy Cyrus emiatt nem szülne gyereket.
Minden ötödik nagyváros pokollá fog változni
A klímaváltozás Budapestet sem fogja kímélni.

A napokban Miley Cyrus azt nyilatkozta, hogy a klímaváltozás miatt úgy döntött, nem vállal gyereket. Az énekesnő azt mondta:

Ugyanazt tesszük a bolygóval, mint a nőkkel. Csak elveszünk és elveszünk, aztán elvárjuk, hogy továbbra is kiszolgáljon. És elfáradt. Nem tud kiszolgálni. Egy darab szar a bolygó, amit kaptunk, és kizárt, hogy így adom át a gyerekemnek. Amíg nem érzem azt, hogy a gyerekem olyan bolygón fog élni, amin lesz továbbra is hal és víz, nem hagyom, hogy a gyerekemnek kelljen ezzel megbirkóznia.

Miley Cyrus nem szül addig, amíg rendbe nem tesszük a Földet
Elmondta az Elle-nek továbbá, hogy miután szexelt, képtelen volt tovább játszani Hannah Montanát.

Cyrus nyilatkozatát megmutattuk pár olyan magyar hírességnek, akinek van gyereke, és  arról kérdeztük őket, mennyire foglalkoztatja őket a klímaváltozás, megrémítik-e a hírek, illetve mit gondolnak arról, hogy Cyrus úgy döntött, nem szül gyereket, amíg belátható időn belül nem teszünk valamit a bolygónkért.

Görög Zitának három gyereke van. A modell azt nyilatkozta a témában a 24.hu-nak, hogy már korábban is foglalkoztatta a téma, de szerinte erről nem szeretnek hallani az emberek.

Teljesen egyetértek az énekesnővel, nagyjából 15 éve kezdtem el hangot adni ennek a témának itthon, de folyton meghúzták a nyilatkozataimat, mondván ijesztő lehet az olvasó számára. Akkor még csak csepegtetni lehetett a témát, ma már minden nap beszélünk róla. De még mindig csak beszélünk és semmi nem történik érdemben. A folyamatot csak lassítani lehet, megállítani sajnos nem. Van egy magyar tudós ismerősöm, barátom Hetesi Zsolt, aki ennek a témának a mindentudója és még 2007-ben írt egy zseniális könyvet a globális felmelegedés és a gazdasági válság együttes hatásáról. Percről percre az és úgy történik, ahogy a kollégáival együtt ők megírták.

Hogy emiatt nem szülni? Ez egy nagyon kemény és tudatos döntés egy nő részéről. Én ennél emocionálisabb vagyok, és mivel a családban találtam meg az életem kiteljesedését, az idealizmusom reménykedik és bízik a változásban. Miley döntéséhez még annyit fűznék hozzá, hogy szerintem vagy az anyai ösztönök nem munkálkodnak még benne eléggé, vagy egy egyéni dráma áll mögötte. Ha valóban komolyan foglalkoztatja ez a kérdés, akkor lehetne ő is a hangadója, mint Leonardo DiCaprio.

A döntéshozók profitorientáltsága és önzése kihat a mi életünkre és tetteinkre is. Elhomályosítja az emberek többségét a reklámok sokasága. A milyen életet kell kövess ahhoz, hogy boldog légy, mindenhonnan omlik ránk. Pedig a frissen szedett langyos paradicsomnál a kertből és a szeretteink ölelésénél nem igazán kell több. Alapjaiban kéne átformálni a gazdaságunkat ahhoz, hogy ne kelljen lemondanunk a jövőnkről. Ez pedig kétféleképpen következhet be: vagy összefogunk és nem műanyagmentes júliusokat tartunk, hanem életet és nem veszünk meg semmit, ami műanyag, vagy a gyárak kezdik el jól felhasználni a rendelkezésünkre álló kőolajat. Sokkal tudatosabban kéne vásárolnunk és élnünk. De amíg Lady Gaga csillámmal eteti az önbizalmát és a halakat, addig ezt nehéz megvalósítai. A véleményvezéreknek igenis utat kell mutatniuk a követőiknek. Méghozzá helyes utat. Egy olyan egyetemes, mindenki számára kedvező utat, amelytől nem »menők« lesznek, hanem életben maradunk.

Kulcsár Edina fia 2018 szeptemberében született. A volt szépségkirálynő azt mondja, valahol egyetért Cyrusszal, de még hisz a csodákban.

Amitől a legjobban tartok, azok a természeti behatások, mint például a vihar. Tudom, hogy ez egy olyan dolog, ami ellen semmit nem tehetek. Persze a klímaváltozás aggodalommal tölt el, tennünk is kellene már végre valamit ezügyben. Azonban ehhez egy óriási közöss összefogás kellene és nem csak egy nap erejéig, hanem rutinszerűvé kellene válnia sok folyamatnak. Sajnos a probléma ott kezdődik, hogy az emberek sokszor önzők és nem érdekli őket más, csak saját maguk. Sőt, szerintem sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy hogyan lehet tenni a klímaváltozás ellen. Fontosak az egyéni törekvések is, de jó lenne ha a nagypolitika és a multicégek is jobban figyelnének, támogatnák ezeket a kezdeményezéseket. Valahol egyetértek Miley Cyrus kijelentésével. Remélhetőleg sokan felfigyelnek erre a nyilatkozatára és tesznek valamit azellen, hogy ez változzon, de sajnos sok ember csak azt fogja ebből leszűrni, hogy nem akar gyereket. Az ok okozati tényezőt a mai világban senki nem akarja meglátni. Szomorú a helyzet, de én hiszek a csodákban. Csak az eddiginél is sokkal többet kellene, hogy ezzel a témával foglalkozzunk.

Szabó Zsófi azt nyilatkozta nekünk, hogy leginkább azóta foglalkoztatja  ez a téma, hogy gyereke született.

Mindig is olvasgattam és nézegettem az ilyen típusú híreket, de leginkább azóta figyelem ezeket, amióta gyerekem van. Ez a fajta felelősség-vállalás azóta jellemző. Az elmúlt időszakban szerencsére jobban fókuszba került a közösségi oldalakon is a klímaváltozás. Rengeteg megdöbbentő kép és leírás kering a neten. Elkezdtem követni zero waste életmódot folytató embereket a közösségi oldalakon, ők nagyon motiválnak és próbálok tanulni tőlük. Hazai ismert emberek közül Puskás Peti, Rimóczi Zsófi, Eke Angéla vannak rám nagy hatással. Fél éve egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy fokozatosan változtassunk. Őszintén bevallom, tudom, hogy nagy baj van, de képes vagyok halogatni a dolgokat. A pelenkát még nem cseréltem le, de az eldobható nejlonzacskókat már kiiktattam az életünkből és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Viszek kosarat és saját táskát a bevásárláshoz. Sűrűn járunk rendezvényekre, ahol eldobható műanyagok tömkelege van, és mikor ezt meglátom, nagyon zavar. Teljesen felesleges pazarlásnak tartom.

Ördög Nóra úgy gondolja, többet is lehetne tenni.

Érzékelem én is, hogy nagy a baj, például amikor Indiában jártunk forgatni idén tavasszal nagyon érzékletes szemléltetést kaptunk abból, hogyan is néz ki, amikor az emberiség belefullad a saját szemetébe. Borzalmas jövőkép. Minden generációnak megvan a maga keresztje, megoldandó problémája, a miénknek is, és a gyerekeink generációjának is meglesz. Tenni kell, változás kell, ez biztos, de ha azt kérdezi valaki, el tudnám-e képzelni, hogy a családban létezésről lemondjak a klímakatasztrófa miatt, hát biztosan nem. Még ha ez önző is.

A legkeményebb véleménnyel talán Horváth Éva volt, aki annyira tart a kialakult helyzettől, hogy szeretné, ha most kétéves fia a későbbiekben környezetvédelemmel foglalkozna.

Nagyon tetszett az a holland fiú, aki kitalálta, hogyan mentesíthetjük a műanyagtól az óceánokat. Az ő kijelentése volt az, hogy fontos, hogy ez a fiatalokat foglalkoztassa, és én is szeretném ebbe az irányba terelni a későbbiekben a gyerekem. Szeretném, ha Kristóf valami ilyet tanulna. Borzasztóan szomorúvá tesz, hogy ha mondjuk elmegyünk egy nemzeti parkba, akkor ott kevesebb állatot látunk, mint az állatkertben. És ez nem az állatkertek hibája, hanem azé a sok idiótáé, akik lelövöldözik őket azért, hogy hat trófeával több legyen a nappalijukban. Az embernél nincs gonoszabb lény a Földön, ezt jelenleg én is így vallom. Nem hiszem, hogy Miley Cyrus teljesen komolyan gondolta, hogy ezért nem fog gyereket szülni, de jó kezdeményezésnek tartom abból a szempontból, hogy ezzel felnyitja a szemét a többmillió követőjének. Erre biztosan felkapják a fejüket. Egyike lennék a legboldogabb embereknek, ha tudnám, hogy hogyan lehetne a klímaváltozást visszafordítani, de az ilyen kijelentések talán segíthetnek a helyzeten.

Legutóbb arról kérdeztük a magyar celebeket, hogy miért fogják vissza magukat, ha fontos témákban kellene megnyilvánulniuk, azt megelőzően pedig azt mondták el nekünk, mit gondolnak Kövér László kijelentéséről a meleg párok örökbefogadásával kapcsolatban.

Magyar celebeket kérdeztünk Kövér László kijelentése kapcsán az örökbefogadó meleg párokról
Ördög Nóra szerint nem könnyű úgy véleményt formálni, hogy azzal ne könyveljék el automatikusan politikailag valamelyik irányba.

Kiemelt kép: Instagram/Horváth Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.