Szórakozás

Ő a világ legboldogabb embere és végül ebbe fog belehalni

Az Apetor YouTube-csatorna tulajdonosa, Tor Eckhoff lassan tíz éve ugyanazt a tartalmat gyártja: táncol, korcsolyázik, félmeztelenül beszakad a jeges tóba, aztán kimászik, majd újra beszakad. Mindeközben töménytelen mennyiségű vodkát iszik. És hogy mi történik, amikor jön egy kis végbélrák? Természetesen minden folytatódik tovább.

Az emberiség nagyon sokat köszönhet a web 2.0-nak, a közösségi tartalomgyártásnak, kicsit konkrétabban pedig: a YouTube-nak. Írom ezt ráadásul mindenféle irónia nélkül. A videómegosztó létrejötte és térnyerése miatt ismerhetünk olyan elképesztő embereket, mint a Videó Infó 1-es Elek Zoltán, Molnár Kiki Krisztián, vagy az a srác, akinek most sajnos nem jut eszembe a neve, de az a fő produkciója, hogy másnaposan olvasztott sajtot zabálva elmélkedik a világ fontos dolgairól.

A Videó Infó 1 csatorna épp megmenti a magyar YouTube-os kultúrát
Elek Zoltán úgy megérkezett erre a platformra, mint kevesen.

Akárhogy is, a YouTube fura szekciója elég népszerű. Ezek a csatornák persze soha nem érnek el akkora nézettséget, mint a profi tartalomgyártók, de így is jóval több emberhez jutnak el, mint amennyihez alapesetben indokolt lenne. Mert a YouTube nélkül a legtöbb ilyen fura, vicces, nem hétköznapi figurát csak a kis közösségek ismernék, ez pedig valljuk be: elég nagy kár lenne.

Jég, víz, vér

A bizarr YouTube-szubkultúrában az Apetor már régi motorosnak számít. A csatornát lassan tíz éve működtető norvég festékgyári munkás, Tor Eckhoff műsorterve nem túl bonyolult. A férfi felveszi a kirándulásait a gyönyörű norvég tájakon, majd feltölti őket YouTube-ra. Persze ha csak ennyi lenne a produkciója, akkor nem követnék több mint félmillióan a videómegosztón. Eckhoff rendszeresen veszélyes, bizarr, néha érthetetlen produkciókkal tarkítja a tartalmat. Elég nehéz elmagyarázni, így inkább megmutatom:

A videóból világosan kiderül, hogy Eckhoff eléggé bírja a hideget és a vodkát is. A nézők egyik kedvenc pillanata, amikor a férfi meghúzza az üveget, majd jön az ikonikus

Ahhh.

Fontos szabály, hogy ez a kielégülést jelző hang csak alkoholos italok fogyasztása után hallható, üdítő, tea, étel nem vagy csak nagyon ritkán okozhatják. Másik klasszikus Apetor-pillanat, amikor Eckhoff megnyal bármit, ami tetszik neki. Ezek többnyire olyan tárgyak, amiket szeret, imádja például az autóját, az erdő mellett parkoló mezőgazdasági gépeket, a biciklijét, de olykor megeszi a havat, vagy a jégcsapokat is. A felvételeket Eckhoff eleinte úgy vágta össze, hogy szólt alattuk háttérzene is, de ezt egy idő után elhagyta és csak az atmoszféra zajai maradtak. A videók ettől fogva váltak igazán érdekessé.

Az Apetor-videók lényege, hogy a táj és a cselekmény között olyan feszültség keletkezik, hogy minden, ami alapvetően szürreálisnak hatna, természetessé és logikussá válik.

Legtöbbünk valószínűleg már azt is elviselhetetlen kínnak tartaná, ha hideg vízben kéne zuhanyoznia, de Eckhoffot nézve valamiért mégis megkívánjuk a frissítő, jeges fürdőt.

A videókon látszik, hogy a férfi nem a nézettségért csinálja a videókat, hanem azért, mert imád jeges vízben úszni, jávorszarvasszarba lépni, vékony jégen autóval csúszkálni, majd korcsolyára váltani és beszakadni. Nincs támogatási lehetőség, nem kéri, hogy küldjenek neki pénzt, nem akar gazdag lenni, csak szereti, amit csinál és boldog, ha másoknak ez tetszik.

Üpp-üpp, rákos vagyok

Eckhoff nagyjából fél éve, tavaly ősszel feltöltött egy videót I Got Cancer címmel, ami magyarul annyit tesz, Rákos vagyok. Eckhoff a csatornán rendkívül ritkán beszél. A kommunikáció sokszor csak úgynevezett üppögésből áll, illetve egy kevés mormogásból. Az alábbi videóban az a letaglózó, hogy ez az egyértelműen tájékoztató jellegű videó sem egy beszédes adás, pontosan úgy közli a nézőkkel, hogy végbélrákja van, mint ahogy kirándulni vagy hóban fetrengeni szokott.

Eckhoff a videóban kórházi környezetben látható, infúzióra van kötve, műtét előtt és műtét után is bejelentkezik. A képernyő alján fut egy felirat, amelyből kiderül, hogy végbélrákot diagnosztizáltak nála, amit meg kellett műteni. A képsorok végén a férfi végül elhagyhatja a kórházat, majd megmutatja a hasán lévő varrást is. Az I Got Cancer végül úgy ér véget, mint egy igazi Apetor-videó: Ekchof meghúzza a vodkás üveget, majd a varrással ugrik egy fejest a tóba.

Mindenki tudja, mi lesz a vége

Az Apetor Show egy olyan műsorfolyam, aminek sajnos mindenki tudja, mi lesz a vége. A beszakadások, a folyamatos sérülések, a rendszeres alkoholizálás és az állandó hideg alaposan elhasználja a szervezetet, ez pedig nem tesz túl jót egy rákból lábadozó embernek. A most a hatvanas éveiben járó férfi egyre kevésbé fogja bírni a tempót, az elmúlt hónapokból pedig nem az derül ki, hogy lassítana, sőt, épp ellenkezőleg. És a legnyilvánvalóbb veszélyről még szót sem ejtettünk: a videókon bemutatott mutatványok mind, egytől egyig életveszélyesek, így ha Eckhoff esetleg túl is éli a rákot, még mindig benne van a pakliban, hogy egy jégdarab olyan helyen vágja meg, hogy a helyszínen elvérzik.

Veszély ide vagy oda, a felvételeken az látszik, hogy a férfi minden falat ételnek, minden korty italnak, minden elnyalt jégcsapnak úgy örül, mint egy gyerek, aki végre kimehet a szabadba.

Azért jó Apetort nézni, mert már attól sokkal szabadabbnak és boldogabbnak érzi magát az ember, hogy van még olyan, aki tényleg élvezi az életét, még akkor is, ha valószínűleg emiatt hamarosan meg fog halni.

(Az Apetor csatornán látott mutatványokat senki ne utánozza, mert azok élet -és balesetveszélyesek.)

Kiemelt kép: Apetor YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik