Szórakozás

A Videó Infó 1 csatorna épp megmenti a magyar YouTube-os kultúrát

Dancsó egyik humoros videóbetétéből új sztárja született a platformnak, mert hiába tűnnek kissé esetlennek Elek Zoltán tartalmai, a közönség úgy fogadja el, ahogy. Ez pedig őrülten ritka a YouTube-on.

Különösebben nem ismeretlen formula a YouTube világában, mikor egy népszerű tartalomgyártó egy másik — akár kisebb feliratkozó bázissal rendelkező — videóst “kihoz a napfényre”, azaz valamilyen formában említést tesz róla saját videójában. Ezek legtöbbször nézettségnövelési célokat szolgálnak, tehát kölcsönösen jó mindkét félnek. Azonban Dancsó Péter nemrég a köztudatba hozta Elek Zoltán Videó Infó 1 nevű csatornáját, ami egy csapásra végigszáguldott a magyar YouTube-on.

Dancsó Megborított az Insta-Celebség! című videójában bukkant fel először Elek Zoltán szélesebb nézőkörben, ebben egy 2016 júliusában feltöltött főzős tartalom lett megjelenítve mint humoros bevágás, emellett más influenszereket parodizált ki a Videómánia feje. Az alábbi videóról van szó, ami hatalmasat pörgött ezután a Videó Infó 1 csatornán, jelenleg több mint 110 ezer megtekintést számlál. Egy magyaros-jellegű pizzát készít el Zoltán, aminek a koleszterin dús tartalmon kívül, több sajátossága is van:

  • egy megírt szöveggel narrálja alá a videót, amit a közönség is olvashat a képen,
  • Zoltán maga is megjelenik az olvasói és készítői szerepben, képernyő megosztással.

A csatornát 2015 júliusában regisztrálták a platformra, jelenleg 49 videó található rajta, több mint 1 milliós összmegtekintéssel, és 13 ezernél is magasabb feliratkozószámmal. Ebben nagy szerepe van Dancsónak, aki megismertette a közönséggel a csatornát, arra viszont nem ő ösztönözte a felhasználókat, hogy továbbra is kövessék a Videó Infó 1 tartalmait. Merthogy épp ez történik: április 24-én arról számolt be Elek Zoltán, hogy megvan a 10 ezer feliratkozó, április 30-án viszont már a 13 ezret is átlépte a csatorna, ami őrült léptéknek tűnik, főként, hogy a tartalom az őszinteségével, esetlenségével ragadta meg a nézők szeretetét.

A csatorna sokszínűnek mondható, a mostanság gyakrabban felbukkanó gasztronómiai anyagok előtt Zoltán fűkaszával kapcsolatos tutorial-tartalmakat, városi életképről szóló videókat gyártott, de a papírszatyor-hajtogatás is utólag lett népszerű követői körében. A videómániás felbukkanás óta, nézettsége egyre magasabb: 10 ezer megtekintés alatt nincs anyaga azóta, sőt inkább a 20-, 30- és a 40 ezer lett az új 10. A lájkok és diszlájkok aránya is inkább a 90-10% környékén mozog, a pozitív oldalra dőlve.

Az igazi érdekesség mégsem a videókban, hanem a kommentszekcióban van, ahol nagyon gyakran a semmiért is képesek megtalálni a videósokat, még akkor is, ha egy márka nevét rosszul ejtik ki. Zoltán csatornáját körüllengi a kezdő videósok minden problémája:

  • a vágás nem elég feszes a mai trendekhez,
  • Zoltán beszédhibája miatt gyakran nem érteni a mondandót, emellett láthatóan sokszor izgul a felvételek közben,
  • a tartalmak pedig sokszor nem különösebben fontosak, hiszen egy szalámi bemutatása kevés izgalmat, relevanciát tartogathat a nézőnek (bár jegyezzük meg, a relevancia nem mindig az influenszerek jó barátja).

DE: Zoltán komoly energiákat fektet a tartalomgyártásba, beszerzett egy új kamerát, készített már népszerű kérdezz-felelek videót követői kérésére, született már intro és outro, de még kommentek formájában is gyakran válaszol nézőinek. Zoltán elmondása szerint állattartással foglalkozott eddig, de betanított munkásként is dolgozott egy téglagyárban, viszont szakmája nincs, a fotózás szeretete régebbre nyúlik vissza, ezzel párhuzamosan szerzett ismereteket a videokamerák működését illetően is. Moderáció sincs a hozzászólások között, bár láthatóan nem is lenne rá szükség. Gyakorlatilag csak támogató kommentekkel fogunk találkozni, ha rákattintunk bármelyik videóra.

Ezek persze nagyon gyakran ironikusak, szarkasztikusak, de sokszor bátorító jellegűek, hiszen a közönség felismerte viszonylag hamar: Zoltán egyelőre azért videózik, mert szereti ezt csinálni, senkit nem kér feliratkozásra, lájkolásra, egyszerűen csak felfedező úton van a platformon.

Itt van néhány topkomment megerősítés gyanánt:

Az első videók láttán nevettem az úriemberen, mint sokan mások, de mára rájöttem, hogy basszus, ő is egy teljesen átlagos ember, mint én. Saját szabadidejét feláldozza azért, hogy másokat szórakoztasson és sikerül is neki. Fejleszti önmagát és a szórakoztatás fokozása miatt vásárolt egy nem olcsó kamerát is. Inkább ilyen mindennapi videóból 100, mint a sablon “ki vagyok, mi vagyok”-videóból 1. Minden jót kívánok Önnek Zoltán!

A bevételt sem sajnálják tőle:

Egy kezemen meg tudom számolni, hány YT-csatorna van, ahol kikapcsolom az AdBlockot. Na, itt kikapcsolom. Ennyi reklám belefér még az életembe, cserébe a tartalomért. Mester, legyen paprikás krumpli!

A robotgép tesztelős videó baromi nagy sikert aratott:

Bámulatos, ahogy minden kézikönyv és egyéb segítség nélkül kezel egy zsír új robotgépet, úgy mozogtak az ujjai rajta, mintha zongorázna. A turbó nyomás gombról meg ne is beszéljünk, valóban meggyorsítja a folyamatot és remek pürét lehet vele prezentálni.

Egy kommentben összefoglalva Zoltán eddigi karrierje és a nézői vélemények kilencven százaléka:

Istenem, hát én ilyet ritkán látok. A sok álcapista, álarcot viselő, maszlagos megmondós coelhók világában szembejön, arcul csap Zoltán, aki egyszerűen csak saját maga. Ennyi. Sírtunk a nevetéstől másfél órán át, annyira édes és annyira hajrá, hajrá! Igazi kincs, és felejtsük már el a főzőlapot, meg Dancsót, meg a profit blablát. Ez az egyszerűségével annyira odapirít, hogy made my day.

Az persze könnyen meglehet, valamifajta szánakozás-érzet is megvan a nézőkben, mert Zoltán egy idősebb generációt képvisel a platformon, utóbbit láthatóan nehezen tudja még kezelni. Ebben az esetben viszont félő, hogy a tartalom minősége másodlagossá válik, és pusztán a videós pozitív, kedvelhető személye miatt az egész akár alaptalan dicsérgetésbe mehet át.

Hiszen a Videó Infó 1 videóit inkább az akaratlan trash (nem annak szánják, de ebben a formában válik ismertté) kategóriába lehet sorolni a mostani, szigorúan vett tartalomgyártási trendeket megnézve, erre viszont elképesztő módon vevő a magyar társadalom. Nem hiába van Dancsónak 1 milliónál több feliratkozója, hiszen ő pont az ilyen tartalmak kifigurázásával szórakoztatja a közönségét. Mert azért nagy valószínűséggel nevetni is járnak a nézők a csatornára, nem csak azért, hogy receptötleteket sajátítsanak el adott esetben. Az ilyesmire szokták mondani a jól ismert idézetet: „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

Van még egy fontos aspektusa a csatorna létezésének, ezzel párhuzamosan a kommenteknek: sokszor megemlítik hozzászólásban, hogy Zoltán őszinte videós, nem olyan, mint a mostani influenszer-közeg nagyobb része. Ez pedig valahol arról árulkodik, a felhasználók nincsenek megelégedve, még inkább beleuntak a sokszor mű és hamiskásnak tűnő videókba a többi influenszer részéről.

Ezért 2019-ben tényleg értékelni tudják azt, ha valaki kedvtelésből videózik, egyszerű eszközökkel, akár unaloműzés gyanánt, de még tesz is azért, hogy fejlődésnek induljon a csatornája. A Videó Infó 1-et kedvelik, támogatják és nem ütlegelik, ami után valamifajta remény felcsillan, hogy a magyar YouTube-közeg még nem teljesen elveszett, sőt közösségi ereje minden eddiginél nagyobb — már ha az adott tartalomgyártó rászolgál erre.

Elek Zoltán pedig a YouTube egykoron még olvasható szlogenjét, a Broadcast Yourselfet teljesen magáévá tette: ugyanis ő tényleg magát közvetíti.

Annyi csomagot küldenek a YouTube-os Elek Zoltánnak, hogy alig tud videózni
Közeledik a 100 ezer feliratkozó felé - ráadásul ilyen kérésekkel.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik