Szórakozás

Vasember kocsit vett neki, csak a Twittert ismeri, de szorongóként ért a világ csúcsára Chris Evans

Pont róla nem gondolnánk, hogy a mentális egészsége egy időben romokban hevert. Amerika Kapitány pajzsa mögött egy nagyon is törékeny ember húzódik meg.

Azt gondolom, ha Harrison Ford el tudta játszani Han Solót és Indiana Jones-t is, ki a francot érdekel, hogy Chris főszereplő volt egy másik Marvel-filmben?

tette fel a költői kérdést Kevin Feige, a Marvel feje. A dolog ilyen egyszerű, csak hát Chris Evans hiába ragadja meg jól a színészi feladatokat, meglepő módon a sztársággal akadnak gondjai. Merthogy pszichiáterhez is jár a kezelhetetlen népszerűség miatt. Különös, de a brutális testfelépítés mögött egy szorongó személy rejtőzik.

Marvel és skatulyázás

Evans amúgy 2001-ben tűnt fel a szélesebb nyilvánosság előtt, a Már megint egy dilis amcsi film egyik szereplőjeként. Nyilván sokan tettek szert hírnévre hozzá hasonlóan tinivígjátékokban, az viszont elég nagy lépés volt, hogy négy évvel később már főszerepet játszott Kim Basinger és Jason Statham mellett a Mobil című akció-thrillerben. Az egészen vállalható film után felfigyeltek Evansre, méghozzá a Marvelnél, mert pár évre rá meg is kapta a Fantasztikus négyes egyik karakterét, Fáklyát. Két filmre szerződött le, mindkettő nagy bukásnak bizonyult, akkoriban a szuperhősfilmek egyébként sem mentek annyira, mint mondjuk, a 2010-es évektől kezdve.

So kétezres évek, ami Evans szerelésében testesül meg – Fotó: Gregg DeGuire/WireImage

Egész filmes karrierjét nem fogjuk áttekinteni, mert egyrészt tök felesleges, másrészt úgyis mindenki Amerika Kapitánnyal azonosítja — pedig mennyire jól játszott a Puncture-ben!. Steve Rogers megformálásáig Evans többnyire beleragadt a tipikus szépfiú karakterekbe, ez pedig baromi hálátlan is tud lenni, elég Matthew McConaughey-re gondolni, aki vért izzadt a skatulyából való kikerülésért. Mindenesetre az első Kapitány-filmre kegyetlenül kipattintotta magát, ami nem csoda, tekintve, hogy hét napból hatot edzéssel töltött, emellett látástól vakulásig proteinnel tömték.

Szorongó Kapitány

Evans szorongó: nem kifejezetten szereti a nyilvános beszédet, kétszer is elutasította a Marvel-főszerepet, mire beadta a derekát — plusz Robert Downey Jr. segített neki a döntésben egy meggyőző beszélgetéssel. Állítólag azt mondta neki, ha elvállalja a szerepet, utána megválogathatja majd az összes további szerepét — visszanézve, simán igaza lehet. Egyszerűen rettegett a szereppel járó hírnévtől, felhajtástól, plusz kilenc filmre kellett aláírni, ami szerinte akkor is őrület, ha imád színészkedni, viszont a többi felhajtás nem olyasmi, amit ő teljesíteni tud.

Attól féltem, nagyon betalál majd a film, az életem pedig teljesen megváltozik, én meg rosszul reagálom le ezt

— mesélte a színész egy 2017-es interjúban, amiről a videó alább megtekinthető. Bevallotta, hogy terápiára kellett járnia, mert már teljesen elkezdte magát felemészteni. A pszichológusa segítette visszazökkenteni a munkába is:

Szorongtam bizonyos dolgok miatt, például a sajtónyilvánosságtól, és az ilyesfajta dolgoktól. Vagy a Marvel-szereppel járó felelősség miatt.

Scarlett Johansson már 17 éves kora óta ismeri Evanst, szerinte nem teljesen introvertált kollégája, mert szeret velük szórakozni, de amikor vörös szőnyeges vagy ahhoz hasonló eseményen kell részt venniük, Amerika Kapitány teljesen berezel. Evans úgy gondolja, a premier már egy tök más kategória, mert ott középpontban van, egy egész sereg veszi őt körbe,

és ha nem figyelsz eléggé, és engeded, hogy teljesen körbezárjanak, rábasztál.

Evanst az úgynevezett agyi zaj is keseríti, nehezen tud kikapcsolni, megnyugodni, továbbá folyamatosan megkérdőjelezi saját gondolatait is. Anyja szerint már gyerekkorában is gondolkodó volt, hiába kérték a hosszú utazásokon, hogy játsszon nyugodtan a gameboy-ával, ő inkább az ablakon bámult kifelé. A színész szerint mindez megszűnik a filmezés közben, de a munkanapokon kívüli életét megkeseríti: a buddhizmus felé fordult, hogy megpróbáljon nyugalmat találni — emiatt egy indiai templomba is elvonult meditálni három hétre. Állítása szerint a Sziddhárta elolvasása hatalmas segítség volt számára.

Kollégái próbálják kiugrasztani a komfortzónából

Érdekes, hogy a nagyobb volumenű sajtóesemények helyeznek óriási tehert Evansre, viszont már megtanulta kezelni a kisebb dolgokat, például az írott vagy videóinterjúk okozta stresszhelyzeteket. Valahol pedig kötelezettség is eleget tenni ilyesmiknek a Marvel-univerzum emblematikus figurájaként. Az Oscar-gálán például nagyon észnél volt, azonnal Regina King segítségére sietett, mikor az nehezen boldogult a színpadra való feljutásnál.

Robert Downey Jr. az Amerika Kapitány-kezdetek óta egyengeti Evans karrierjét, pontosan tisztában van a színész problémáival. Utóbbi anyja például úgy fogalmazott, a fia nem tud mást mutatni kifelé, mint amilyen valójában, ellentétben Downey Jr.-ral, aki szerinte a mutatott személyisége mögött rejti el valódi énjét, ezáltal védve azt. Na, szóval Vasember fogta, és építtetett egy 1967-es Chevrolet Camarót kollégájának, miután megkérdezte tőle, milyen autót vezetne szívesen. Erre nagyjából 290 ezer dollárt, azaz 80 millió forintot költött Downey Jr.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jay Leno’s Garage (@jaylenosgarage) által megosztott bejegyzés, Aug 27., 2018, időpont: 10:26 (PDT időzóna szerint)

A közösségi média se nagyon érdekli, mégis rekordot döntött egy poszttal

Nincs Facebook-oldala (van egy hivatalos, amit évek óta nem használ), se Instagramja, egyedül a Twitteren szokott megnyilvánulni, ott elég nagy gyakorisággal. Például ott jelentette be, hogy nyugdíjazza Amerika Kapitányt. A különböző médiumok által nyújtott elérési lehetőségeket vizsgálták a színészek kapcsán, Evans tweetje pedig első helyre került 1,4 millió lájkkal és közel 360 ezer megosztással. Csak annyit írt le, hogy a Végjáték lesz az utolsó Marvel-filmje, és nagyon hálás az elmúlt évekért.

Többnyire egyébként a kutyájáról szokott posztokat közzétenni, a négylábút egy menhelyről hozta el, merthogy Evans óriási állatbarát, több védelmi szervezetet is támogat adományokkal:


Legutóbb a Russofivérekkel keveredett zseniális szócsatába: a rendezőpáros kiírta, hogy a Végjáték spoiler-ban május 6-ig érvényes, addig tilos kiírni bármit is a filmről. Mire Evans:

Szóval ez azt jelenti, hogy hétfőtől kezdhetek kirakni forgatási videókat is?

Ebben az a poén, hogy az eleve tilos, Chris Prattet jól meg is dorgálták amiatt, amiért videóra vette pont Chris Evans-t. Na, tudjátok még követni?

Visszavonul, nincs többé Amerika Kapitány

Szögre akasztja a pajzsot, nem vállal több szerepet a Marvel-univerzumban, helyette más úton akar elindulni, például rendezőként. Debütált már korábban egy romantikus filmmel, aminek A szerelem útján lett a címe, ő maga is szerepelt a drámában. Mindenesetre Evans karrierje azért is fontos és példaértékű Hollywoodban, mert mentális problémákkal küzdötte magát konkrétan a csúcsra. Napjainkban pedig Harry hercegtől George Clooney-n át, egészen Keira Knightley-ig sokan küzdenek a mentális egészség ügyének nagyobb publicitásáért. Mert bizony a legtöbb társadalom igen nagy százalékát érintik ilyen problémák, ez alól pedig a hírességek sem kivételek.

Mert ahogy Evans fogalmazott, hiába rettegett Amerika Kapitány megformálásától:

talán a legfélelmetesebb dolog az, amit leginkább csinálnod kellene.

Fotó: Yong Teck Lim/Getty Images
Minden mozit letarol a Bosszúállók: Végjáték
Rekordidő alatt lépte át a kétmilliárd dolláros álomhatárt.

Kiemelt kép: ames Devaney/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik