Szórakozás

Ezek az állatsztárok tényleg Hollywood négylábú celebjei

Az állatszínészek munkája nyilván nem könnyű Hollywoodban sem, hiszen kőkeményen képezik őket egy-egy szerepre. Legutóbb a Kedvencek temetője című film macskái lettek az Instagram új sztárjai, de néhány filmben malacokat is nehéz munkával vettek rá a megfelelő szereplésre. Bradley Cooper kutyája ennél ügyesebb volt, tekintve, hogy gazdájával kellett kamera elé állnia a Csillag születikben. Viszont meg lehet érteni azokat a hangokat is, akik az állatszínészek kihasználása ellen szólalnak fel.

Egyáltalán nem új trend, hogy állatokat szerepeltetnek a hollywoodi kasszasikerekben, maximum az számít újdonságnak, ha egy-egy állatszereplő az Instagramon „folytatja” tovább karrierjét, és gazdáik velük próbálnak ingyenlájkokat szerezni a közösségi média felületein. Persze a filmforgatásokon tapasztalható légkör is változott az elmúlt évtizedekben:

ma már sokkal jobban figyelnek az állatok igényeire, már csak amiatt is, mert a különböző állatvédelmi szervezetek brutálisan rajta tartják szemüket az állatszínészeken. Az egyik ilyen a PETA, ami már külön díjazza is azokat a filmeket, ahol a forgatás kifejezetten állatbarát módon zajlik. Ez történt a Csillag születik esetében is, ahol Bradley Cooper kutyája díjat kapott, a stáb pedig dicséretet, mert nem próbáltak kiképezni egy állatot a szerepre, hanem Cooper a saját kedvencét vitte el filmezni.

A Buzzfeed csinált egy jó kis gyűjtést a vörös szőnyegen megjelenő állatokról, ezt mi is kiegészítettük némi infóval és sok más szereplővel is. Például az egyik leghíresebb kutyás film, a Lassie hazatér 11 feldolgozást megélt, ebből az utolsó 2005-ben volt. Akkor egy vörös szőnyeges eseményt is tartottak, ahol a Mason nevű színészkutya is megjelent:

Fotó: Matthew Peyton/Getty Images

A kutyáknál maradva: a természetesen kitűnő pontossággal fordított Kutyám, Jerry Lee (eredeti címén K-9) főhőse eredetileg is rendőrkutya volt, de legendák keringenek körülötte — többnyire helytelenül. Egyesek szerint Kotonnak hívták, aki rendőrtisztként szolgált évekig, drogszállítmányokat leplezett le, majd bevetésen halálos lövést kapott. Viszont ez inkább teória, a valóság az, hogy Randónak hívták a filmbéli Jerry Lee-t, aki szintén rendőrkutya volt, és még a forgatás után is aktív szolgálatot teljesített.

James Belushi így emlékszik a Randóval közös melóra:

Van egy kép, amikor a Kutyám, Jerry Lee borítóján vagyunk, és a kutya a vállamra teszi a mancsát. Imádom ezeket a kutyákat, tényleg, viszont azt konkrétan 2 óráig tartott lefotózni. Semmi pénzért nem akarta odatenni a mancsait.

Fotó: Photo12 / AFP

2019-ben is folytatódik a trend, amikor az Instagramon saját fiókot hoznak létre állatoknak, de most már ott tartunk, hogy állatszínészeknek is kijár ez a csodálatos influenszer karrier. A Kedvencek temetője című új Stephen King-adaptációban van két macska-főszereplő, akiknek lett fiókjuk: Tonic és Leo meglehetősen nagy sztárok lettek egészen rövid idő alatt, a film premierjén is ott voltak, illetve aktívan posztolnak róluk az Instán. Kérdés, mennyire etikus így lájkokat gyűjteni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

•Tonic• (@church_aka_tonic) által megosztott bejegyzés, Márc 16., 2019, időpont: 4:24 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

♥ Leo ♥ 🎼🎧 (@church_aka_leo) által megosztott bejegyzés, Febr 10., 2019, időpont: 1:30 (PST időzóna szerint)

2006-ban készült egy film a Charlotte’s Web című gyerekregényből, Malac a pácban címmel. A film premierjén Dakota Fanning egy kismalaccal érkezett a vörös szőnyegre, amivel nyilván azonnal a fotósok lencséi elé kerültek. Más kérdés, hogy a film mennyire járt el korrekt módon a sertésekkel, mert 46 kismalacot szereztek a forgatásra, akiket elszakítottak a családjuktól, majd miután végeztek a forgatással, ide-oda elajándékozták mindegyiket.

Fotó: Sean Garnsworthy/Getty Images

Többször jelentek meg Hollywood vörös szőnyegén kutyák, az egyik ilyen alkalom volt, mikor a Kutyahideg című Paul Walker-film premierje volt. A színész több huskey-val jelent meg a vetítésen, egyébként a forgatáson 30 kutyával dolgoztak, de 8 főszereplője volt a filmnek. Walker egyébként hatalmas kutyarajongó hírében állt, természetesen ő maga pózolt a kissé megszeppent állatokkal is:

Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images

Crystal, a majom érdekes állatszínésze Hollywoodnak (oké, neki nincs négy lába), mert rengeteg filmben szerepelt már, ilyen volt az Éjszaka a múzeumban vagy a Másnaposok II. Mondhatni, gyakorlott módon sétált a szőnyegen, még egy riporter nyakába is felmászott tök pofátlan módon. Egyébként 12.000 dollárt kaszál filmenként, ennyi ugyanis a fizetési igénye. Ez nagyjából 3,4 millió forintnak felel meg, ami elég szép pénz.

Fotó: Theo Wargo/WireImage

Interjú közben:

Fotó: Jemal Countess/Getty Images

Mindenképp említsük meg Uggie-t, aki több nagyjátékfilmben is szerepelt az évek során, egyébként 2015-ben elpusztult. A Cannes-i filmfesztiválon ki is tüntették a Némafilmesben nyújtott alakítása miatt, meglehetősen érdekes tény, hogy kölyökkorában két gazdájának is elege lett belőle, mert neveletlennek tartották. Reklámokban kezdte a karrierjét, úgy figyeltek fel rá a filmkészítők.

A Némafilmes premierjére egyébként a film másik főszereplője, Jean Dujardin vitte el Uggie-t:

Fotó: Jonathan Leibson/FilmMagic

A ’90-es évek végének egyik kedvenc tinisorozata volt a Sabrina, a tiniboszorkány, amiből nemrég készült egy netflixes átdolgozás is, jóval sötétebb megvalósítással. Mindenesetre a korábbi verzióban szerepelt Salem, a macska, akit többször is elvittek ilyen-olyan sajtóeseményekre.

Itt az egyik ilyen:

Fotó: Frederick M. Brown/Online

Salem azóta már nem él, így a Netflix verziójába már új macskát találtak, ő már volt olyan profi, hogy egyedül kicsücsült a szőnyegre, pózolni kicsit a kameráknak:

Fotó: Rachel Murray/Getty Images for Netflix

Ha már macskák, nagy kultusz van jelenleg a Marvel Kapitányban látott Goose körül. Egyébként ő is egy trénerközpont diákja, itt meg is lehet nézni, melyik filmben, milyen négylábú vállalt szerepet.

Közzétette: Captain Marvel – 2019. február 28., csütörtök

 

A Kingsman-filmek pugja, Jack Bauer egy GoPro kamerával a hátán jelent meg a film premierjén:

Richard Gere is forgatott kutyás filmet Hacsi, a leghűségesebb barát címmel, ő a filmben látott egyik akitát vitte magával a film vörös szőnyeges premierjére:

Fotó: Venturelli/WireImage

Annak ellenére, hogy a PETA-hoz hasonló védelmi szervezetek sokszor alaptalanul kritizálják Hollywoodot, jó látni, hogy van eredménye az állatszínészekkel szembeni kiemelt figyelemnek. Nem is olyan régen az Egy kutya négy élete című film esetében voltak gondok, mikor egy német juhászt olyan helyzetbe kényszerítettek, ami teljesen stresszbe hozta az állatot, és akarata ellenére akartak vele jelenetet felvenni. A kiszivárgott jelenet meglehet, egy a sok közül, deegészen biztosra nem mondható, hogy az állatszínészekkel megfelelően bánna Hollywood. Mert az egy dolog, hogy a kifutón és a vásznon cukin mutatnak, de abba is gondoljunk bele, ők aligha mondhatják azt a forgatásokon, hogy „ezt most nem csinálom meg”.

Kiemelt kép: Photo12 / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik