Szórakozás

Vasárnap jön, mégis kevesebbet alhatunk

Eljött március utolsó hétvégéje, vagyis kezdetét veszi a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban kell az óra mutatóját egyel előrébb állítani, igazán jó hír, hogy ezzel tovább lesz világos: szombaton még 18:11 a napnyugta pontos időpontja, vasárnap este pedig már 19:12 lesz. A „leghosszabb napon, június 21-én egészen 20:46-ig láthatjuk csillagunkat a horizont felett.

Az átállás még az egészséges embereket is megterheli, a szervezetnek nagyjából egy hét kell az alkalmazkodáshoz. És akkor egészen pontosan a nyári időszámításra való áttérésre:

2019. március 31-én hajnali 2 órakor a mutatókat 3 órára kell átállítani.

Ez már az utolsók egyike

Az Európai Parlament a héten megszavazta az évenként kétszeri óraátállítás eltörlését: azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. A kormány még nem foglalkozott a kérdéssel, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei a téli időszámítás állandóvá tételét támogatnák.

Ebbe a kérdésbe most nem megyünk bele, azt viszont érdemes sorra venni, milyen hátrányokkal jár az óraállítás, miért írtuk azt, hogy gyötrelmes hét elé nézünk.

Nyűgös, dekoncentrált, fejfájós

A szakemberek tökéletesen egyetértenek abban, hogy az óraátállítás eltörlése már csak egészségügyi szempontból is indokolt. Az alvás és az ébrenlét ritmusa évezredeken keresztül alakult ki, mesterséges megzavarása negatívan hat a szervezetre. Van, aki pár napon belül alkalmazkodik a fáziseltolódáshoz, másnak akár több mint egy hétre van szüksége, de addig az emberek többsége megszenvedi az óraátállítást:

  • rosszabb közérzet,
  • alacsonyabb teljesítmény,
  • csökken a koncentráció képessége,
  • ingerlékenység,
  • alvási nehézségek és fáradtság.

Az alvási nehézségek, az alváshiány hosszabb távon nagyon komoly egészségügyi problémákat idéz elő, itt írtunk ezekről bővebben. A mostani óraállítás hatásai jó esetben néhány nap alatt elmúlnak, de a következő egy hét sokak számára lesz gyötrelmes.

Illusztráció: LOIC VENANCE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik