Belföld

Óraátállítás: az OMSZ a téli időszámítást választaná

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Parlament kedden megszavazta az óraátállítás eltörlését: a határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kommentálta az EP döntését, ahogy Facebook-posztjukban írják,

 az OMSZ előrejelző munkatársainak többsége is szereti, ha sokáig van világos (nyári időszámítás ezt eredményezi).

Azonban hozzáteszik, hogy a meteorológia az úgynevezett univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak.

Az OMSZ az alábbi érveket hozza fel a téli időszámítás rögzítése mellett:

  • Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával „később” kapja meg a legfrissebb modell futásokat, például 06 UTC nyáron (UTC+2 óra) magyar időben 8 órát jelent, míg télen (UTC+1 óra) 7 órát.
  • nyáron az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával „hamarabb” meglennének a modellek futásai, amelyeket mi előrejelzők hamarabb felhasználhatnánk,
  • a modellekhez kapcsolódó minden előrejelzés a nyári félévben is a téli menetrend szerint meglenne, vagyis egy órát nyernénk,
  • ha úgy döntünk, hogy a nyáriban maradunk, akkor télen is egy órával később lesz meg minden számítás, eltűnik az az órás előny, amely eddig adott volt például a veszélyes téli helyzeteknél, például ónos eső, hófúvás esetén.

Végül megjegyezték, hogy a mi földrajzi hosszúsági körünkön (k. h. 15-20°) a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a délhez, ez pedig fontos lehet az emberek bioritmusa szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik