Szórakozás

John Travolta séróin legalább annyira összezavarodtunk, mint ő maga a mémjeiben

John Travolta séróin legalább annyira összezavarodtunk, mint ő maga a mémjeiben

John Travolta generációk életérzését testesítette meg 1977-ben és 1978-ban. Előbb a Szombat esti láz című filmjével rúgott bele páros lábbal a diszkó zenét cikinek és nőiesnek tartó véleményvezérekbe, majd a Grease-ben, Olivia Newton-John oldalán, minden idők egyik legjobb filmmusicaljében hosszabbították meg legalább 60 évvel az ’50-es évek stílusirányzatát. Az elmúlt negyven évben azóta történt egy kis változás.

Travolta 2019-ben nemhogy haját nem zselézi már, de a sérója konkrétan eltűnt napjainkra, az egykoron óriási reményekkel színészi babérokra törő Grease-szereplőt majdhogynem fel se lehet ismerni. Megy az idő, értjük mi is, de ennyire azért mégsem kéne, hogy szaladjon.

A változás apropóján képekben foglaljuk össze azt, mi történt Travoltával 1977-es berobbanása óta: hát, nem sok jó, az biztos. A Grease és a Szombat esti láz után az óriási ígéretnek tartott Travoltát valahogy mégsem találták meg az Oscar-díjas szerepek a ’80-as években. Nem voltak igazán átütő sikerei a vásznon, és ugyan 1983-ban nagyon úgy tűnt, hogy a Sylvester Stallone forgatókönyvéből készült Staying Alive végre elindítja a legfényesebben csillogó sztárok útján, mégsem így történt. A magánéletben sok csapás érte: fiát például 2009-ben elvesztette, a szcientológiai egyházhoz való ragaszkodása miatt általában csak hideget kapott, vélt- vagy valós homoszexualitása révén pedig folyamatosan a bulvárcímlapokon szerepelt, mondván, 40 év őszintétlen közszereplés után mondjon végre igazat.

‘Disco Demoliton Night’

1979-ben már olyan méreteket öltött a diszkó zenét körülölelő ellenesség, hogy közel 50.000 ember gyűlt össze a chicagói baseball stadionban, a Comiskey Parkban, hogy diszkólemezeket égessenek porrá. A Szombat esti láz című film új alapokra helyezte a diszkózenét, ekkortájt pedig a Bee Gees és a Village People nevű együttesek is egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Mindezt a rockzene kedvelői nehezen tudták elfogadni. A diszkózenét a homoszexualitás központi elemévé tették, a ‘Diszkó halála’ nevű ’79-es rasszista és homofób lemezégetés pedig örökre bevonult a zeneipar történelmébe.

De hogy is történt ez a bizonyos haj evolúció?

Travolta legelső, fontos szerepét Brian de Palma világhírű rendező hozta el a színésznek még 1976-ban. A Carrie című klasszikus horrofilm a maga 2 millió dolláros büdzséjéből 34 milliót hozott a kasszára, a fiatal Travoltát pedig megismerte a nagyközönség.

1976-ban a Carrie forgatásán, még óriási lobonccal – Fotó: Facebook/CarrieMGM

 

Nem sok idő telt el a Carrie után, hogy Travolta valóban elinduljon a világhírnév útján. 1977-ben megkapta a Szombat esti láz főszerepét, melyben a diszkó zene igazi megszállottját, Tony Manerót alakította. Az egész világ felfigyelt a valóban rongylábú Travoltára, aki őrületesen tudott táncolni, ami nem is csoda, hiszen 7 éves kora óta táncleckéket vett. Oscarra is jelölték a színészt.

Itt már alakult a Grease-imázs, belőtt séróját kajálták a nők – Fotó: International/Courtesy Getty Images

 

Jött aztán 1978-ban a Grease, a korszakalkotó zenés filmmusical, melyben Olivia Newton-Johnnal karöltve hosszú hosszú évtizedekkel meghosszabbították az ötvenes évek stílusának újbóli feltűnését, illetőleg meg is akadályozták, hogy az feledésbe merüljön. Danny Zuko bőrébe bújva újabb Oscar-jelölést zsebelt be.

Olivia Newton-Johnnal és ikonikus hátrafésült, zselézett frizkójával – Fotó: Facebook.com/gogrease

 

1983-ban ismét Tony Manero szerepébe bújt, hogy tánctudását újfent megcsillogtathassa. A Staying Alive című filmben a Bee Gees adott alapot Travolta mozgásának, Sylvester Stallone pedig kiélhette forgatókönyvírói vágyát. Travolta ikonikus fejkendője és göndör fürtjei megint csak a ’80-as évek legjobb zenés pillanatait égették bele az emberek emlékezetébe:

Piros kendővel, akárcsak John Rambo – Fotó: Jack Mitchell/Getty Images

 

Az 1980-as években John Travolta teljesen eltűnt a hollywoodi fogaskerékben, az igazi, valóban nagy szerepek elkerülték ekkoriban. A Nicsak, ki beszél? című filmtrilógia ugyan kezdetét vette 1989-ben, de a családi vígjátékban való humorizálás nem igazán engedte, hogy Travolta díjesőre számíthasson a kritikusoknál. A majdnem egy évtizednyi top szerepeket illető kihagyás után, Quentin Tarantio helyezte vissza Hollywood térképére Travoltát. A Ponyvaregény című filmben, Vincent Vega karakterével tündöklő színészt Oscarra, Golden Globe-ra és BAFTA-díjra is jelölték a kultikus filmben nyújtott alakítása miatt, haja pedig legalább annyira emlékezetes maradt, mint a szerepe.

Vincent Vega szerepében visszatért Hollywoodba – Fotó: Facebook.com/PulpFiction

 

Erre a mémre emlékeznek még? 2012-ben bukkant fel először az ún. “összezavarodott Travolta” az interneten, és végigsöpört az egész világon.

via GIPHY

 

1995-ben előbb a Szóljatok a köpcösnek! című filmért kapott Golden Globe-díjat, majd a Csodabogárban tűnt fel egy drámai szerepben. Utóbbiban nyújtott alakítása miatt imádták a kritikusok. Ekkortájt Travolta már rövid hajjal szerepelt a nyilvánosság előtt, hosszú loboncától a Ponyvaregény forgatása után meg is vált:

Itt már Golden Globe-díjával virít – Fotó: SGranitz/WireImage

 

Meglehetősen sok évig a rövid hajú korszakát élte Travolta, talán azért is, mert főként olyan szerepek találták meg, ahol rövid hajú karaktereket játszott. A Kardhal című, 2001-es akciófilm kedvéért viszont újra megnövesztette haját, az egyébként világviszonylatban sikeresnek mondható film nagyon hosszú ideig az utolsó normális munkája volt Travoltának. Azt persze nem lehet állítani, hogy egyértelmű lejtmenetben indult meg a színész, de többnyire csak B-kategóriás akciófilmekben és vígjátékokban tűnt fel innentől kezdve:

Újra hosszú hajjal – Fotó: SGranitz/WireImage

 

2005-ben a Megtorló című filmjéhez újfent hajnövesztésbe kezdett, a kritikusok nem igazán kedvelték a bosszúfilmet, egy évre rá pedig nagyon rövid hajat vágatott magának a Csak lazán! nevezetű alkotás premierjére:

Hol van már a hosszú lobonca? – Fotó: Goffredo di Crollalanza/FilmMagic

 

2011-ben megint stílust váltott, egy hollywoodi eseményen az alábbi frizurával jelent meg felesége, Kelly Preston társaságában. Azt már nem lehet állítani, hogy nagyon jól állt Travoltának ez a hajviselet:

Feleségével, Kelly Prestonnal – Fotó: John Sciulli/WireImage

 

Három évvel később, nagyon gyenge filmszerepek után, állítólag már annyira megkopaszodott Travolta, hogy jobbnál jobb parókákkal jelent meg a nyilvánosság előtt. Ezt persze teljes bizonyossággal nem lehet állítani, de ekkor már jó pár szépészeti beavatkozáson is részt vett az egykori Grease-sztár, például az arcát is feltöltette:

Ez egy paróka lenne? – Fotó: Larry Busacca/VF14/Getty Images for Vanity Fair

 

2016-ban akár egy viaszbáb szerepére is bejelentkezhetett volna, ugyanis majdhogynem felismerhetetlen volt Travolta a különféle arcfeltöltések és injekciók miatt. Hol van már Danny Zuko karaktere, de hol van a 10 évvel ezelőtti Travolta?

Ez egy paróka? II. rész – Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

 

2017-ben viszont brutális stílusváltáson ment keresztül, hosszú borostát növesztett, haja pedig megőszült/parókát cserélt/kiszedte hajából a festéket/parókájából kiszedte a festéket. De előbb feltűnt egy Szombat esti láz retró eseményen:

Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images és Michael Train

 

Itt pedig a szőrmók John Travolta — annyira azért nem természetes:

Az új stílus visszahozta Travoltát a valóságba – Fotó: Gustavo Caballero/Getty Images

 

Tavaly decemberben pedig még így festett. Az ősz stílus maradt, a szakáll is általános viselete lett Travoltának:

Nem sokáig volt ennyire összeszedett – Fotó: Paul Archuleta/FilmMagic

 

Aztán 2019-ben valamiért úgy gondolta, jó ötlet lesz tarkopaszra borotválnia a fejét, az új esztendőben már egy ilyen képet osztott meg, melyen lányával együtt látható. Ez pedig nem véletlenül robbantotta fel az internet népét. Ki ez a bácsi? Hol van az igazi John Travolta?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés, Jan 6., 2019, időpont: 3:08 (PST időzóna szerint)

 

John Travoltáról sajnos nem mondhatjuk el, hogy jól öregedett volna, saját hiúsága végett nehezen dolgozta fel a ráncok látványát is, ám aduásza mégiscsak van azért. Gondoljunk bele abba, ha bármikor, bárkinek is eszébe jut Travolta neve és személye, bizonyosan ez a fotó fog beugrani először. Az ilyen emlékekért pedig bármelyik színész hálás lenne:

via GIPHY

Kiemelt kép:  Tom Wargacki/WireImage

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik