Szórakozás

Ezért evett Legot egy csapat orvos

Nem mindennapi kísérletre szánta el magát egy csapat brit és ausztrál orvos. Lego darabkákat, pontosabban a minifigura-fejeket nyeltek le, hogy megvizsgálják, mennyi idő alatt és hogyan mennek keresztül a szervezetükön – írja a Guardian.

A Journal of Paediatrics and Child Health gyermekgyógyászati szakfolyóiratban megjelent cikk szerint, a kutatásban résztvevő orvosok azért vállalták a kísérletezést önmagukon, hogy túlságosan aggodalmaskodó szülők lelkén könnyítsenek. A játékdarabkáké az egyik leggyakoribb idegentest-kategória, amit a gyerekek le szoktak nyelni, és ha ez megtörténik, a szülők általában pánikban rohannak orvoshoz. Általában feleslegesen.

A friss kutatásnak hála, a tudomány most már pontos választ tud adni arra, hogy normális esetben mi történik egy Lego-alkatrész lenyelése után. A kísérletben részvevő orvosok két dolgot vizsgáltak: egyrészt, hogy mennyi idő alatt megy keresztül a szervezeten a műanyagdarabka, illetve előidéz változásokat a székletben.

Utóbbi kérdésre a válasz egyértelmű nem, a széklet szokásos állagát és gyakoriságát tekintve egyaránt. A másik megfigyelés szerint, a Lego 26 – 72 óra, átlagosan pedig 40,8 óra alatt megy át az emberi szervezeten.

Grace Leo, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, a kísérlettel az egyik céljuk az volt, hogy megmosolyogtassák az embereket, másrészt pedig tényleg azt igyekeztek bizonyítani, hogy bizonyos esetekben felesleges a pánik, ha egy gyerek lenyel valamit. Azt azonban hozzátette, hogy bizonyos esetekben feltétlenül tanácsos orvossal konzultálni: ha lenyelt tárgy

hosszabb mint 5cm,

szélesebb mint 2,5 cm,

mágnes,

elem,

érme,

illetve ha a gyerek fájdalmat érez, vagy a szülő bizonytalan.

A kicsi, sima, kerekded műanyag tárgyak miatt azonban nem kell aggódni.

Leo elmesélte, hogy a kísérlet során, a Legofejeket mindannyian reggel 7 és 9 között nyelték le egy pohár vízzel. A legtöbben az onnan számított második, vagy harmadik székletükben meg is találták a műanyagtárgyat, az egyik kolléga azonban sehogy sem talált rá a sajátjára, így őt arra kényszerítetté, hogy két héten át, minden székletét átkutassa. A kutatásvezető hozzátette, a kollégái közül senki sem tapasztalt kellemetlenséget, de azért arra kér mindenkit, ha lehet ne csinálják utánuk a kísérletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik