Szórakozás

Már a csütörtök este is Fekete Péntek! (X)

Fekete Péntek, vagyis Black Friday. Mára már egyet jelent a hihetetlen akciókkal, a csodás árakkal, de valójában honnan is ered?

Természetesen a tengerentúlról. Bár eredetileg egyáltalán nem ilyen pozitív jelentése volt. Először 1869-ben használták a kifejezést, amikor is az amerikai pénzügyi válságot jellemezték vele. Amikor újra felmerült a Black Friday, mint kifejezés, az sem volt túl pozitív.
Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe a hálaadás. Ez az ünnep hagyományosan csütörtöki napra esik, pontosabban november hónap negyedik csütörtökére. Ilyenkor együtt van az egész család, az ünneplés utáni napon pedig beindul a karácsonyi ajándékvásárlás.
1966-ban Philadelphiában olyan óriási dugó alakult ki a vásárlók hadából, hogy a rendőrség csak Black Friday-ként aposztrofálta.

Ugyanekkor egy leleményes boltos, Abe Rosen ötletére a város kereskedői összefogtak, hogy ütős akciókkal, szinte soha nem látott árakkal bevonzzák a vásárlókat. A kezdeményezés annyira sikeres volt, hogy rövid időn belül más városok és államok is átvették az ötletet.

1975 után már egyáltalán nem a hatalmas dugót, hanem bizony a hatalmas kedvezmények napját hívják Black Friday-nak.

Hazánkban 2013 óta jegyezzük ezt a napot, mint a vásárlás nagy napját. Az elmúlt öt évben a kereskedők és vásárlók is nagyon várják ezt a novemberi pénteket. Sokan azonban nem kedvelik a nagy bolti tülekedéseket, és a hosszú sorban állást a pénztáraknál.

Ma már ez sem probléma, hiszen otthon, a kanapén ülve is élvezhetik a Fekete Péntek őrületes kedvezményeit. Hála az internetes vásárlás térhódításának, egyre több kereskedő kínálja az árukészletét webáruházában, akár még a bolti vásárlásnál is nagyobb kedvezménnyel, vagy különleges termékek akciójával.

A Notebook.hu 2015 óta szerez örömet a vásárlóinak ezen a napon. Az egyik legnagyobb magyar IT webáruház az idén sem hagyja ki ezt a napot, sőt!

2018-ban, már csütörtökön este 20.00 órakor kezdődik az őrületes árleszállítás és egész hétvégén tartani fog, így vasárnap estig élvezhetjük a pénteket!

Bár hatalmas a kínálat, a kereslet is nagy, így érdemes gyorsan átgondolni, mit szeretnénk vásárolni, mert hétfőtől már az eredeti árakon szerezhetjük be a kinézett termékeket.

Jó vásárlást! Végre itt a várva várt Black Friday!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik