Szórakozás

Házasként fülig szerelmes vagyok az egyik kollégámba

Mit tehet az ember, ha belezúgott a kollégájába, de a házasságát nem szeretné felrúgni? Olvasónk inkább otthonról dolgozik, hogy elkerülje a helyzetet, mégis egyre inkább szerelmes. Ha te is a szerelem miatt adtál fel valamit az életedből, ha azt hitted, lehet valami, de elutasítottak, ha összejöttél egy kollégáddal, és azóta is boldogan éltek, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Az enyémhez hasonló problémáról még nem olvastam a 24.hu-n, és talán nem annyira ritka ez a történet, ami miatt írok. 35 éves nő vagyok, 8 éve házas, és egy ideje fülig szerelmes az egyik kollégámba. Ő persze erről nem tud, és ha tudná is, nem tartom valószínűnek, hogy viszonozná. Úgy ítélem meg, hogy nem vagyunk egy súlycsoport. Ő sokkal vonzóbb férfiban, mint én nőben. Kedves, normális velem, ahogy mindenki mással is, de semmilyen érdeklődést nem mutat felém. Egy éve már nem járok be az irodába és otthonról dolgozom, hogy ne találkozzunk. Azt reméltem, hogy ettől majd elmúlik az érzés, de csak erősebb lett. Nem azt akarom megtudni, hogyan hozzam rendbe a házasságomat, hiszen el sem romlott. A férjem nem sejt semmit, sőt nagyon boldog, amiért többet vagyok otthon. Nem vagyok vele kevésbé kedves vagy odaadó, mióta ez tart. Egyszerűen csak beleszerettem valaki másba, és ezt nem tudom, hogyan hozzam rendbe. Nem akarom a házasságomat felrúgni és nem akarom a kollégámnak sem bevallani az érzéseimet. Mit tehetek?

Az olvasói levelet Fionától kaptuk, az idealizált, beteljesületlen, plátói szerelemnek egyik fajtáját olvashatjuk a levélben, ami olyan erősen él olvasónkban, hogy az befolyással van a hétköznapokra.

Mit lehet tenni?

A szerelem érzését tanuljuk, gyerekkorunktól fogva folyamatosan jelen van az életünkben. Az első szerelmek óvodában elkezdődnek, de ha akkor nem is, általában az általános iskolában már mindenkinek akad legalább egy szerelme. Jellemzően a tanárnénik, tanárok is a szerelmünk tárgyai gyerekként, nem más ez, mint rajongás, szárnypróbálgatás. Az első igazi párkapcsolatok, szerelmek a kamaszkorban, a nemi fejlődéssel érkeznek az életünkbe, az első magömlés és az első menstruáció jelzik, hogy megkezdődött a férfivé és nővé válás folyamata. Ebben az időszakban iskolai ismeretségekből, sportoláson, hobbikon keresztül találjuk meg a szerelmeket, ezekből nem biztos, hogy hosszú távú kapcsolatok születnek, de meghatározzák a mindennapjainkat, későbbi kapcsolatainkat.

Óvodáskortól kezdve a közvetlen környezetünkből találunk valakit, aki a szerelmünk lesz, és ez nem változik meg felnőttkorban sem: a térbeli közelség igencsak meghatározza az ismerkedési lehetőségeket, hiába vannak társkeresők. Felnőttkorban a munkahelyek töltik ki az életünk jelentős részét az iskola után, nem csoda, hogy rengeteg párkapcsolat és házasság születik a kollégák között. A szerelem ezeket a kapcsolatokat is áthatja, és ez az, ami hozzásegít minket az önismerethez, a személyiségfejlődéshez.

A szerelem fontos társadalmi mechanizmus, vonzás és tetszés előzi meg, ami azt jelenti, hogy a kiválasztott személy megfelel az elvárásoknak, igényeknek, viselkedése, státusza passzol a kívánalmakhoz. A szerelemnek funkciója, hogy elősegíti a partnerek összehangolódását, hogy a kapcsolat szorossá váljon, hogy a kölcsönös alkalmazkodás a kapcsolat további fejlődéséhez megtörténjen. Ideális esetben. A plátói szerelem azonban megakad az álmodozás és illúzió szintjén, és komolyan rámehet az életünkre.

A szerelem segít mindenkit abban, hogy pszichológiai értelemben felnőtté váljunk. Az egyenlőtlen érzelmi helyzetek viszont kiszolgáltatnak, és rengeteg nehézséget okozhatnak. 

Mindezt azért szükséges tudni a szerelemről, mert így egyértelműen látható, hogy ez egy folyamat. Olvasónk olyasfajta szerelemben van a kollégájával, mint amilyenben kamaszkorban lehetett valaki mással, akivel ez sosem teljesült. Ha szeretne ennek az érzelmi bonyodalomnak véget vetni, akkor azt úgy teheti meg, ha szembenéz vele, nem pedig elrejtőzik. Először is a távolság sokszor csak táplálja az idealizált szerelmeket, az otthoni munka ilyen szempontból nem biztos, hogy jó döntés volt. Csak akkor lehetne véget vetni a plátói szerelemnek a kollégával, ha minél közelebb engedné magához, és minél inkább megismerné őt: a hibáit, tévedéseit, az életét. Ezzel elérhető, hogy a kiábrándulás megtörténjen.

Továbbá az is segítség lehet, ha végigveszi, miért tetszik ennyire, hiszen a külseje az, ami megfogja az olvasónkat. Elképzelhető, hogy nagyon hasonlít valakire a múltból, egy korábbi szerelemre, esetleg a legelső szerelemre, vagy talán olvasónk édesapjára. A miértek keresésére érdemes időt fordítani, azonban ha megtörténik a kiábrándulás, lehetséges, hogy talán valaki más lesz a kiválasztott személy a plátói szerelemre. Ha ez megtörténik, és ennyire kihat a hétköznapi életre, akkor szakember segítségével a reménytelen szerelmek kialakulását érdemes átbeszélni, ő segíthet abban, hogy a házasság megmaradjon.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik