Szórakozás

Michelle Obama segítségével sok fiatal nő élete javulhat

Újabb programba kezdett bele az Obama-házaspár által létrehozott Obama Foundation, ami most serdülőkorú lányok életének megsegítését tűzte ki céljául. A Global Girls Alliance nevet viselő projekt azt szeretné elérni, hogy a tinédzser lányok az egész világon megfelelő minőségű – vagy úgy általában – oktatásban részesüljenek, hogy aztán a megszerzett tudással segíteni tudják családjaik, közösségeik és országaik életét. De, hogy erre mégis miért van szükség? És kik támogatják Michelle Obamát? Ennek jártunk most utána. 

Magyarországi helyzet

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a korai iskolaelhagyók – vagyis a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező 18-24 éves fiatalok – között a lányok aránya 2017-ben 13% volt, ez 47 ezer főt jelent.

Bár a program alapvetően összhangban van azzal a munkával, amit az egykori First Lady még férje hivatali ideje végzett Washingtonban, a Global Girls Alliance, amelynek létrejöttéről először október 11-én, a Today Show-ban számoltak be, az első olyan projekt az alapítvány életében, amely szinte teljesen Obama kezében van.

A program szerint a világon jelenleg 98 millió serdülőkorú lány nem jár iskolába, amit az alapítvány a közösségek segítségét (is) felhasználva csökkentene.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy amikor lányt oktatsz, akkor a családját, a közösséget és az országot is oktatod. Ha a globális felmelegedéssel, a nincstelenséggel és a gyermekegészségüggyel törődünk, akkor törődnünk kell az oktatással is. Ebben a korban van bennük valami lángoló, ami majd’ meghal, hogy kiszabaduljon

– mondta Obama, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek a lányoknak egyszerre kell tévhitekkel, erőszakkal és megbélyegzéssel szembenézniük csak azért, hogy oktatáshoz jussanak.

Sajnos a világ egy nagyon veszélyes hely a lányoknak, amit minden nap tapasztalhatunk. Azt hiszem, a fiatal lányok belefáradtak ebbe. Belefáradtak abba, hogy semmibe veszik őket, és hogy nem hallják meg a hangjukat. És nem csak a világban, de itt, ebben az országban is így történik. És ha ezt megváltoztatjuk, ha az oktatáson keresztül megadjuk nekik az eszközöket és a készségeket, akkor képesek lesznek felemelni a hangjukat

– tette még hozzá a bejelentést követően Obama.

Az Obama-házaspár beszáll a filmiparba
Meg is kötötték a szerződést a Netflixszel.

A program azon túl, hogy önmaga is a probléma leküzdésén dolgozik, felhasználja Obama hírnevét és sikerét arra, hogy támogatást nyújtson és felhívja a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek már eddig is nők oktatásba való beemelését tűzték ki céljául. A program összesen 1500 helyi vállalkozást támogat, melyeket egy közös hálózat létrehozásával kapcsolna össze. A Washington Post szerint a projekt létrejöttében, a fenti okokon kívül, erős szerepet játszott az idén, a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért Nobel-békedíjat kapott pakisztáni Malala Juszufzai is, aki még 2013-ban látogatta meg a Fehér Házat. Az emberi jogokért harcoló Juszufzai munkája olyan lányokra összpontosít, akiket a háborútól és a gazdasági nyomástól a kulturális normákig és a nyílt előítéletektől fogva elutasítanak.

A Global Girls Alliance több oldalról közelíti meg a probléma helyreállítását:

  • inspirálás, felhatalmazás és a helyi vállalkozók bevonása;
  • valamint a fejlett világban élő fiatalok csatlakozásra való ösztönzése.

Bár Michelle Obama programja még csak 24 órája jött ki, a projekthez máris készült egy támogatói reklám, amelyben olyan világsztárokat láthatunk, mint Julia Roberts, Meryl Streep, John Legend, Natalie Portman és David Beckham.

Kiemelt kép: Debra L Rothenberg/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik