Szórakozás
LONDON, ENGLAND - JULY 14:  Catherine, Duchess of Cambridge and Meghan, Duchess of Sussex attend day twelve of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 14, 2018 in London, England.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Mit csinál valójában Meghan Markle, amikor a munkáját végzi?

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2018. 09. 25. 11:36

Meghan Markle színésznőként dolgozott, mielőtt Harry herceg felesége lett, és mint tudjuk, karrierjét fel kellett adnia, hogy az angol királyi családhoz tartozhasson. De akkor mit csinál most? Utánajártunk, mi valójában egy hercegné dolga, lehet-e polgári foglalkozása, és mivel foglalkozik a királyi család többi tagja. 

A királyi család legfontosabb feladata képviselni az országot, amikor a királynő személyesen nem lehet jelen. Ez azt jelenti, hogy életük jelentős része diplomáciai eseményeken való részvételből áll, külföldi utazásaik is nagyrészt ezek köré épülnek. Évente összesen 2000 eseményen vesznek részt a családtagok, ezek között esküvők, temetések, kerti partik és nemzeti ünnepek is szerepelnek. Emellett jelenleg 3000 olyan jótékonysági projekt fut, amelyben valamelyik családtag segédkezik. A katonasággal is szoros kapcsolatot kell ápolniuk, és rendszeresen látogatni a hadsereg embereit.

Mi Meghan Markle munkája most?

Az igazság az, hogy senki sem kötelezte Meghan Markle-t színészi karrierje feladására, önként döntött úgy, hogy hét év elég volt ebből az életből, és innentől olyan célokra szeretne koncentrálni, amelyeket fontosabbnak érez. Hogy valójában mit szólt volna a királyi a család, ha egy sorozatszínész házasodik be közéjük, nem lehet tudni, de elméletben nem lett volna akadálya, leszámítva a fizikai távolságot.

Nemrég elindította el első saját projektjét, ahol alapvetően jótékonysági eseményeket kell szerveznie, konferencián részt vennie, a fontos helyi ügyekről gondolkoznia, beszállni már meglévő projektekbe és újakat kitalálni saját érdeklődése és a helyi problémák mentén.

Markle-t elsősorban a női jogok és a mentális egészség kérdésköre érdekli, ezért már az esküvő előtt elkezdett szervezkedni, feburárban részt vett egy fórumon, ahol megvitatták ezeket a kérdéseket, felvázolták a főbb problémaköröket. Még hercegnői címét sem kapta meg, de már a Nemzetközösség ifjúsági nagykövete lett. Találkozott a közösség fiatal vezetőivel, hogy segítsen nekik jobban érvényesülni, hallatni a hangjukat, közvetíteni a szükségleteiket az illetékesek felé.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Meghan, Duchess of Sussex (C) jokes with her mother Doria Ragland (L) at an event to mark the launch of a cookbook with recipes from a group of women affected by the Grenfell Tower fire at Kensington Palace on September 20, 2018 in London, England. (Photo by Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images)
Ben Stansall – WPA Pool/Getty Images

Meghan hercegnőnek minden jel szerint nem akkor lett fontos a jótékonyság, mikor eljegyezték: már 2012-ben is aktívan részt vett különböző akciókban, például Indiába és Ruandába látogatott, hogy felszólaljon az ivóvíz tisztasága és a nők jogainak érdekében. Rengeteg konferencián beszélt, több projekt nagykövete volt, így nem nehéz elhinnünk neki, hogy tényleg nem áldozatként élte meg színészi karrierje otthagyását, hanem valóban szíve vágya ezt a munkát csinálni.

Vannak viszont olyan családtagok, akik megmaradtak polgári foglalkozásuknál, hisz ez sem lehetetlen. Nézzük, mit csinálnak ők!

Eugénia hercegnő

Eugénia hercegnő azok közé a családtagok közé tartozik, akik hasonló életet élnek, mint bárki más, azzal a különbséggel, hogy hétvégente a Windsori kastélyban ébred londoni lakása helyett. A hétköznapokat viszont ugyanúgy munkával tölti, mint bárki más. 6.45-kor kel, megnézi az e-mailjait, elvégzi a reggeli edzését és indul is az irodába, ugyanis a Hauser&Wirth művészeti galéria társigazgatójaként dolgozik Londonban. Gyerekkora óta rajongott a művészetért, de tudta, hogy festő nem lesz belőle, így a legjobbnak látta olyan munkát választani, ahol ennyire közel lehet a nagy művészekhez. Rajong a munkájáért.

Általában 5-kor végez, és  várja második munkája, a királyi család, hiszen attól, hogy a dolgozó életet választotta, ugyanúgy vannak családi kötelezettségei, részt kell vennie az eseményeken, segítenie kell a jótékonysági projektekben.

Eugénia hercegnő, a brit királyi család fekete báránya
Utánajártunk, hogy ki a legfrissebb menyasszony a brit királyi családban.

Beatrix hercegnő

Eugénia testvére, Beatrix hercegnő a másik fura szerzet a családban, aki nem tud rendes munka nélkül élni, ő egy amerikai technológiai cég outsourcing stratégájaként dolgozik hercegnői kötelezettségei mellett. „Másodállása” nem jelent problémát a munkahelyén, nagyon megértőek vele.

Jótékonysági projektei főként gyerekek köré szerveződnek, a legtöbbet gyerekek jólétéért és oktatásáért tette eddig. Emellett ő maga is diszlexiás, ezért nagy figyelmet fordít a diszlexiás és más tanulási nehézséggel rendelkező gyerekek támogatására.

ASCOT, ENGLAND - JUNE 20:  Princess Beatrice of York and Princess Eugenie of Yorkattends Royal Ascot 2017 at Ascot Racecourse on June 20, 2017 in Ascot, England.  (Photo by Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)
Beatrix és Eugénia hercegnő Fotó: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage

Vilmos herceg

A herceg tavaly otthagyta a munkáját, de évekig volt az angol légierő mentőszolgálatának tagja, mint helikopter pilóta. Egyszer egy öngyilkos fiatalhoz hívták ki menteni, ekkor döbbent rá, hogy a mentést valójában a mentális egészségnél kell kezdeni, és inkább erre a területre kellene az energiáit koncentrálni. Meg is alapította a Heads Together szervezetet, amely azóta is hatékonyan működik.

Eduárd herceg

Erzsébet királynő fiának van talán a legszokatlanabb karrierje a királyi családból: miután a tengerészgyalogosságot otthagyta, a színjátszás felé fordult, és színházakban játszott, ráadásul elég szép eredményeket ért el. Dolgozott együtt Andrew Lloyd Webberrel,  szerepelt a Macskákban, Az Operaház Fantomjában és a Starlight Expresszben is.

Később saját filmes céget alapított Ardent Productions néven, de egy műsorával megsértette Vilmos herceg magánéletét, illetve a cég amúgy sem volt igazán nyereséges, ezért idővel felszámolta a vállalkozást.

Az angol család jelenlegi tagjai közt nincs más, akinek lenne civil állása, de mi a helyzet a többi európai ország uralkodóival?

Hollandok

Míg Erzsébet királynőnek nemhogy munkája sem volt soha, de egyetemre sem járt, a hollandoknál pont a királynak van polgári foglalkozása, méghozzá egészen vicces: segédpilóta a KLM légitársaságnál. Vilmos Sándor holland királlyal 20 éve találkozhatnak a szerencsés utazók, a repülés a legnagyobb szenvedélye, ezért hobbiból gyakran ül be a pilótaszékbe a KLM-nél.

GANGNEUNG, SOUTH KOREA - FEBRUARY 13: King Willem-Alexander of the Netherlands attends the short-track events during the 2018 Winter Olympic Games at Gangneung Ice Arena on February 13, 2018 in Gangneung, Pyeongchang, South Korea. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)
Jean Catuffe/Getty Images

Norvégok

A norvégoknál Márta Lujza hercegnő emelkedett ki legjobban a megszokott közegéből: gyerekkönyveket írt, de a norvég királyi családot helyezte középpontba a műben. Irodalmi törekvésein túl az alternatív gyógymódokat is találmányozza, egy saját központot is nyitott, ahol terapeutákat képeznek. Ő maga a Rosen-terápiát gyakorolja.

Spanyolok

Nem mindenhol olyan feddhetetlenek a királyi család tagjai, mint Angliában, Krisztina spanyol hercegnőt például néhány éve csalással gyanúsították, mert non-profit szervezete állítólag pályázati pénzt sikkasztott. Letícia spanyol királyné viszont rengeteget tett le az asztalra házassága előtt, haditudósítóként járta a világot, a CNN munkatársa volt, a legjelentősebb spanyol és mexikói lapoknál dolgozott.

Dánok

Mária dán királyi hercegnő élete annyira eseménydús, hogy még film is készült rólaMary: The Making of a Princess címmel. Mielőtt férjhez ment, a reklámszakmában építgette karrierjét évekig, a Young&Rubicamnél account directorként dolgozott, később a Microsoft alkalmazottja lett Dániában.

AACHEN, GERMANY - JUNE 25:  Crown Princess Mary of Denmark smiles on the tribune during the Opening Ceremony during day one of the 2013 CHIO Aachen tournament on June 25, 2013 in Aachen, Germany.  (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Kiemelt kép: Clive Mason/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.