Szórakozás

Eugénia hercegnő, a brit királyi család fekete báránya

Pár hónappal Harry herceg és Meghan Markel eljegyzését követően a brit királyi család egy másik tagja, Eugénia yorki hercegnő is készülhet saját esküvőjére, hiszen párja Jack Brooksbank megkérte a kezét. A jeles eseményt a királyi család hivatalos Instagram-oldalán jelentették be.
Újabb eljegyzés a királyi családban
Eugénia yorki hercegnő nemsokára feleség lesz.

De ki is valójában York hercegnője? Ha a formalitások talaján maradunk, akkor az 1990. március 23-án született Eugénia yorki hercegnő, II. Erzsébet brit királyné és Fülöp endingburgh-i herceg unokája, aki a királyi pár harmadik gyermekének, András yorki hercegnek és egykori feleségének, Sára yorki hercegnének második gyermeke. Az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében jelenleg a nyolcadik helyet foglalja el Károly walesi herceg és fiai, illetve unokái, valamint apja és nővére, Beatrix yorki hercegnő után.

Abszolút megértjük, ha ez elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, pont ezért csináltunk egy családfát a könnyebb megértés érdekében:

Grafika: 24.hu/Besenyei Violetta, Fotó: Getty Images

Az az igazság, hogy Eugénia sokkal több, mint szimplán yorki hercegnő. Őt tartják a brit királyi család egyik legokosabb tagjának, de többször került már újságok címlapjára kicsit sem divatos ruhái miatt. Legutóbb például Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-ben tartott esküvőjén tűntek ki testvérével, Beatrix hercegnével együtt a tömegből félresikerült ruhakölteményeik miatt.

Eugénia és Beatrix yorki hercegnők 2011-ben Vilmos cambridge-i herceg és Katalin cambridge-i hercegné esküvőjén. Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

Egyszerűen csak nem működött a ruhájuk, pedig nagyon divatosnak szerettek volna tűnni

nyilatkozta akkoriban Camilla Ridley-Day esküvőkre specializálódott stylist, amivel sajnos nagyon sokan egyet tudtak érteni. Testvére kalapja amúgy olyan nagy humorforrás volt akkoriban, hogy a királyi esküvőt követően szinte azonnal saját – azóta már inaktív – Facebook-oldalt kapott Beatrix hercegnő nevetséges kalapja címmel. Bár ha nagyon őszinték akarunk lenni, a yorki hercegnők még így is jobban jártak, mint Maghen Markle, akinek legutóbb egy szar emojihoz hasonlították kalapját.

Eugénia amúgy minden divatbakitól függetlenül is kitűnik saját családjából. Csakúgy, ahogy a brit királyi család többi tagja, ő sem rendelkezik ugyan vezetéknévvel, viszont azok közé a hercegnők közé tartozik, akik nevükben valahol viselik a Viktória keresztnevet, amelyet még maga Viktória királynő rendelt el uralkodása alatt.

A hercegnő teljes és hivatalos neve Őfelsége Eugénia Viktória Heléna yorki hercegnő.

Tizenkét éves korában hátműtéten esett át, mivel nagymértékű gerincferdülése volt. A műtét akkora hatással volt rá, hogy tíz évvel később, háromezer másik kerékpározóval együtt részt vett egy 100 kilométer hosszúságú futamon Londonban, az ebből befolyt összeget pedig felajánlotta a Royal National Orthopaedic Hospitalnak (ami egyébként a legnagyobb ortopédiára szakosodott kórház Nagy-Britanniában), illetve a marylebone-i krikettklub alapítványának.

II. Erzsébettel annyira jó kapcsolatot ápol, hogy az interjúiban is csak Nagyiként emlegeti, illetve a királynő koronázásának 60. évfordulóján tartott beszédében a legcsodálatosabb nőként emlegette őt.

Annyit tudok csak mondani, hogy varázs van a levegőben, ami körbeveszi őt

– hangzott el a beszédben.

Eugénia yorki hercegné és vőlegénye Jack Brooksbank Fotó: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images)

Eugénia amúgy jogosan érdemelte ki a brit királyi család egyik legokosabb tagjának járó címet. 2003-tól a Marlborough College diákja volt – ahol édesanyja is tanult -, 2012-ben pedig egyszerre diplomázott le angol irodalomból és művészettörténetből a Newcastle-i Egyetemen. Egyetemi évei alatt, 2010-ben találkozott párjával és bár 2013-ben egy évig külön éltek, mivel Eugénia New Yorkba költözött, hogy egy aukciósház menedzsere legyen, azóta megszakítás nélkül egy párt alkotnak. Brooksbanks végül január elején, Nicaraguán kérte meg a hercegnő kezét, a Buckhingam Palota közleménye alapján pedig esküvőjük 2018 őszén lesz a windsori Szent György kápolnában.

Eugénia lehet, hogy néha elég nagyokat bakizik, ha divatról van szó, az azonban kétségtelen, hogy még így is az egyik legszimpatikusabb tagja a brit királyi családnak, reméljük, többet olvashatunk róla ezután.

(Kiemelt kép: Jeff Spicer/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik