Szórakozás

Véletlenül körülmetéltek egy 9 évest az iskolában

Az esettel már a rendőrség is foglalkozik.

Tévedésből körülmetéltek egy 9 éves kisfiút egy dél-afrikai iskolában, egy egészségügyi program részeként – jelentette a helyi sajtó. A gyerek nagynénje, és egyben gyámja a News24 című dél-afrikai oldalnak elmondta, hogy nem adtak engedélyt a műtét végrehajtására, mert az anyja nem egyezett bele. Az ugyanis ellentétes a xhosa nép tradícióival.

A nő elmondása szerint a kisfiú hazavitte az iskolában kapott beleegyező nyilatkozatot, de azt ők nem töltötték ki. A körülmetélést egy civil szervezet hajtotta végre, a kormány egészségügyi programjának részeként.

A dél-afrikai egészségügyi minisztérium aktívan támogatja a férfiak egészségügyi okokból végrehajtott körülmetélését. Azért, mert több tanulmány is bizonyította, hogy a heteroszexuális férfiak kisebb eséllyel fertőződnek meg a HIV vírusával, ha körül vannak metélve – írta a New24.

A minisztérium szabályai szerint a 18 év alatti fiúknál csak szülői belegyezéssel lehet végrehajtani a műveletet, és a 16 évnél idősebb fiúk esetében még az ő hozzájárulásukra is szükség van.

A gyerek nagynénje elmondta, akkor tudta meg, hogy mit csináltak a kisfiúval, amikor a beavatkozásokat végző szervezet munkatársai becsöngettek hozzá, és közölték, hogy „tévedésből körülmetélték” a gyereket.

A meg nem nevezett nő feljelentést tett az eset miatt a rendőrségen, ahol megerősítették, hogy bűnügyi nyomozást indított törvénytelen körülmetélés miatt. Az esetben érintett orvost és csapatát felfüggesztették a nyomozás idejére.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik