Szórakozás

Tényleg ez a gyönyörű nő fogja megmondani, hogy fogadjam el önmagam és a testem?

Jameela Jamil úgy lett influenszer, hogy gyűlöli, mikor valaki annak nevezi magát, az ilyen emberek szerinte ugyanis egyenesen a pokolra jutnak. Igaz, ő nem abban az értelemben influenszer, hogy Instagramján rúzsokat meg hajmaszkokat ajánlgat. Jamil tényleg bátorítja az őt követő nőket I Weigh nevű kezdeményezésével, azzal, hogy súlyunkat ne kilókban határozzuk meg, hanem abban, hogy mit értünk el eddig az életben.

Ha influenszernek nevezed magad Instagramon, egyenesen a pokolra kerülsz
Jameela Jamilnál kevesebb szórakoztató híresség van. Egy szebb világban őt neveznék influenszernek, nem pedig Kim Kardashiant.

Az egész azzal kezdődött, hogy Jameela Jamillal szembejött a neten egy fotó a Kardashianokról, amin mindegyik fölé oda volt írva, hogy hány kilót nyom. A színésznő ezen annyira feldühödött, hogy kitett magáról egy fotót Instagramjára, amire azt írta:

Az én súlyom »egy csodás párkapcsolat, jó barátok, minden nap nevetek, imádom a munkám, jól keresek,  anyagilag független vagyok, kiállok a nők jogaiért, szeretem a karomon lógó bőrt és saját magamat is annak ellenére, hogy a média szerint utálnom kéne magamat« kibaszott kilogramm.

Fotója után több mint ezer nő követte példáját, ezért Jamil gyorsan létre is hozott ennek a kezdeményezésnek egy új Instagram-profilt, aminek azóta már több mint százezer követője van, rajta pedig több mint ezer nő hasonló posztja látható, amiben fotójukra felírják, hogy mik azok a dolgok, amiket sokkal fontosabbnak tartanak elmondani magukról azzal szemben, hogy hány kilót nyomnak. Jamilnak azóta napi 50-100 hasonló posztot küldenek az egész világról

különböző korú, hátterű, méretű, alakú és súlyú nők.

A post shared by I Weigh (@i_weigh) on Aug 27, 2018 at 10:41am PDT

A post shared by I Weigh (@i_weigh) on Aug 29, 2018 at 1:17am PDT

A post shared by I Weigh (@i_weigh) on Aug 20, 2018 at 6:39am PDT

Bár Jamil eredeti posztjában leginkább pozitív dolgokat írt magáról – leszámítva azt, hogy fogyása után lóg a bőr a karján, amit ennek ellenére nagyon szeret – követőinél viszont az utóbbi időben inkább az lett a trend, hogy képeikre nem csak azt írják már rá, hogy mik azok a dolgok, amikre büszkék, hanem azok mellett hibáikat, vagy akár súlyos betegségeiket is felsorolják.

Persze most mondhatjuk, hogy könnyű ilyen testtel azt mondani, hogy fogadjuk el magunkat és hogy nem hiteles egy ilyen kezdeményezést elindítania egy olyan nőnek, aki nevetségesen jól néz ki, hisz bizonyára nincsenek súlyproblémái, így nyilvánvalóan nem érdekli, hogy mennyit mutat a mérleg. De Jameela Jamil nagyon jól tudja, milyen, amikor valakinek súlyproblémái vannak, azt meg pláne, hogy milyen az, amikor a média emiatt cikiz valakit. A brit színésznőt – aki korábban a BBC rádiósa és DJ-je is volt – egész gyerekkorában súlya miatt csesztették társai.

Tizenévesen aztán anorexiás lett, elmondása szerint annak az agyonreklámozott női testképnek köszönhetően, amit a tévében és a magazinokban látott. Egy asztmagyógyszer mellékhatásaként évekkel ezelőtt közel 35 kilót hízott, amiért fotósok és magazinok röhögték ki őt hónapokon át, majd ajánlgattak neki diétás kampányokat, de ahelyett, hogy igent mondott volna a felkérésekre, inkább mindenkit elküldött a francba.

Akkor úgy voltam vele, hogy nem megyek el edzeni, nem fogok diétázni, csak megnézem, mi történik, mert lehet, hogy most ilyen a testem, de ha így is marad, akkor így fogom azt élvezni.

Jamil tudta, hogy ha a felszedett súlyt gyorsan leadja, azzal azt az üzenetet közvetíti majd, hogy elfogadhatatlan, ha valaki kerekebb és súlyosabb az átlagnál, és amiatt szégyenkezni kell. Így fogyás helyett inkább próbált ragaszkodni súlyához, amit végül magától és nagyon lassan, öt-hat év alatt adott le, miközben semmi mást nem csinált, csak egészségesen étkezett.

2014-ben egy londoni díjátadón a body shamingról, vagyis arról tartott előadást, hogy embereket a külsejük, testük, súlyuk miatt gúnyolnak. Ennek kapcsán egy korábbi interjúban a következőket mondta:

Valami csoda folytán a műsoromat több mint kétszázezren hallgatták, de ezen a napon ahelyett, hogy az újságok erről írtak volna, inkább azt írták meg, hogy híztam két ruhaméretet. Akkor jöttem rá, hogy rádiósként és nőként is csak és kizárólag abban mérnek és határoznak meg engem, hogy hány kilót nyomok, ez pedig elképesztően dühitő volt.

De nem csak Jameela Jamil vette fel a harcot a body shaminggel. Ezen a nyáron aláírásgyűjtés indult, hogy szedjék le a Times Square-ről a Flat Tummy – magyarul lapos has – óriásplakátját, amin az olvasható, hogy ha valaki épp nassolni szeretne, egye meg az ő mindössze 35 kalóriát tartalmazó nyalókájukat.

A plakátról posztolt Jamil is, aki korábban nekiment a termékeiket reklámozó Kim Kardashiannak, mérgezőnek nevezve őt, és bár annyiban igaza van, hogy az embereknek igenis van felelőssége abban, hogy mit reklámoznak az oldalukon, de azt elfelejtette, hogy elsősorban nem Kardashian, hanem a zsírégető és fogyasztó nyalókákat reklámozó cég van káros hatással az Instagramozó fiatalokra.

Jameela Jamil a napokban interjút adott Krishnan Guru-Murthy-nak, akinek többek közt a Flat Tummy nyalókáiról is beszélt. Jamil felháborodva mondta, hogy szerinte színtiszta kapzsiság az, amit a Flat Tummy illetve azok művelnek, akik a cég termékeit reklámozzák. A színésznő szerint a céget és az influenszereket ugyanis nem érdekli, hogy fiatal és már alapból is vékony tinédzser lányok önértékelését és testét teszik tönkre azzal, hogy ezeket a reklámokat tolják az arcukba.

Kiemelt kép: Instagram/Jameela Jamil

Ajánlott videó

Olvasói sztorik