Szórakozás

A férfiaknak, akik nem esznek elég fehérjét, gyengébb lesz a spermájuk, és kövérek a gyerekeik

De nem csak kövérek, hanem cukorbetegek is lesznek az utódok, ha nem eszik az apa elég proteint.

Rossz minőségű lesz a spermája és az ondója azoknak a férfiaknak, akik nem visznek be a szervezetükbe elég proteint, a gyerekeik pedig nagyobb eséllyel lesznek hajlamosak az elhízásra, és a cukorbetegségre – derült ki a Nottingham egyetem kutatásából, amiről a Daily Mail számolt be.

A kutatók egereken végeztek teszteket, akiknek az előírt mennyiségnél jóval kevesebb proteint adtak. A 20 százalék helyett mindössze 9 százalék volt protein a nekik adott ételekben. Az egerek spermáján és ondóján végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a proteinben szegény étrend rossz hatással volt azok minőségére.

A spermával azután teljesen egészséges, és megfelelően táplált nőstényeket termékenyítettek meg. Az utódokat négy hónapos korukban vizsgálták meg. Ez emberi években 30 évnek felel meg. Mint kiderült, ezek az egerek kövérebbek voltak társaikhoz képest, valamint a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit mutatták.

A kutatást vezető dr. Adam Watkins elmondta:

Sok vizsgálat volt már azzal kapcsolatban, hogy a nők étkezési szokásai hogyan befolyásolják a gyerek fejlődését. Ennek megfelelően a nőket sok tanáccsal el tudják látni arról, hogy mi egyenek.

Az apáknak azonban nincsenek ilyen tanácsok, mert velük eddig nem foglalkoztak a kutatók. Pedig, ahogy azt Watkins elmondta: az apa étrendje is befolyásolja az utód hosszú távú fejlődését.

Tévhit egyébként, hogy a fehérjét csak húsból lehet bevinni – ahogy az angol nyelvű cikk is kitér rá, növényi fehérjékkel is fedezni lehet a napi értéket, például lencsével.

Kiemelt kép: Jim Dyson

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik