Szórakozás

Sokmilliós jogdíjat kapott 100 magyar dalszerző

Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda közleményéből kiderült, hogy összesen 1 milliárd 796 millió forintot folyósítottak 7589 magyar szerzőnek, illetve jogörökösnek 46 456 felvétel után, amelyek rádiókban, illetve tévékben hangzottak fel.

Ugyan a Dankó Rádióban volt a legtöbb magyar elhangzás, szám szerint 125 356, valamint a Muzsika TV-n is több mint 80 ezer alkalommal ment magyar szám, de reklámbevételük mértéke és szórása miatt mégsem ezek, inkább a Petőfi rádió és az RTL Klub a mérvadóak.

Az Artisjus összegzése alapján 28 szerző kapott 12 millió forint feletti jogdíjat, és 71-en vannak a 6–12 milliós sávban, de hogy pontosan kikről van szó, azt csak találgatni lehet.

A közös jogkezelésről szóló törvény nem teszi lehetővé ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalát, de már a GDPR is kimondja, hogy csak a szerző vagy az örökös hozzájárulásával lehet közzétenni, mely szerző milyen összegű jogdíjat kapott. A jogdíj a szerzők »fizetése«, és felmérésünk szerint második legfontosabb bevételi forrása. Ahogy más szakmákban sem nyilvános a fizetés összege, úgy a dalszerzőké, zeneszerzőké sem az

– közölte a Blikkel Deme Zsófia, a jogvédő iroda referense.

Találgatni azonban lehet és az biztos, hogy Caramel, Pápai Joci, a Wellhello és Rácz Gergő is a Petőfi Rádió legtöbbett játszott előadói között szerepelnek.

Kiemelt kép: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik