Szórakozás

Miért éri meg telefonnal fizetni a kártya helyett, és miért nem?

Sokan vonakodnak még a mobilfizetési rendszerek, azaz mobiltárcák használatától, pedig egy rendkívül egyszerű dologról van szó. Hazánkban is évről-évre nő azon felhasználók száma, akik a mobiljukba költöztetik a pénztárcájukat. De milyen érvek is szólnak a mobiltárcák mellett, és milyen előnyöket nyújtanak a plasztikkártyákkal szemben, illetve milyen hátrányokkal számolhatunk?

Gyorsan, egyben

A mobilfizetési rendszerek főbb jellemzője és célja, hogy gyorsabbá és univerzálisabbá tegye a fizetést. A bankkártyával való fizetésnél gyorsabb megoldást jelent, hiszen nem kell várni a terminál jóváhagyására, a bizonylat kinyomtatására és aláírására. A technológia bármikor koncertjeggyé, parkolójeggyé alakítja az okostelefont, és egy helyen lehet minden, így nem szükséges kártyákkal tömött bukszával járkálnunk. A hűségpontokat, törzsvásárlói kártyákat is sok esetben már digitalizálhatjuk, így nem kell mindet egy helyben hordanunk. Ráadásul az emberek szívesebben használják a kuponjaikat, ha azok rögtön a telefonnal hozzáférhetők, míg sokan azokat elhagyják, elfelejtik.

A mobilt könnyebb védeni, mint egy kártyát

Ahogy attól sem, hogy a bűnözők rögtön lenyúlják az összes pénzünket, ha ne adj isten ellopják a mobilunkat. Míg az érintős bankkártyákkal könnyen visszaélhetnek a tolvajok, addig a telefonokkal nehezebb dolguk van. Azokat távolról is lehet zárolni, a lezárt képernyő feloldásához pedig ujjlenyomat, vagy PIN-kód kell, mielőtt azt használhatnák.

Ráadásul egy eltűnt mobil hollétét könnyebb kideríteni, mint egy kártyáét, köszönhetően a gyártók olyan szolgáltatásainak, mint a Find My iPhone, vagy az Android Készülékkereső.

Több rétegnyi biztonság, vagy egy réteg bőr?

Nem csak fent leírtak miatt biztonságosabb a mobilfizetés a bankkártyás fizetésnél is, hanem mert a kiberbűnözők számára is nehezebb prédát jelentenek. A mobiltárcák az ügyfelek banki információit csak annyiszor kérik, amennyiszer indokolt, és általában csak első alkalommal kell megadnunk, amikor regisztrálunk. Ez minimálisra csökkenti annak esélyét, hogy akár billentyűzetfigyelő kémprogramokkal, rosszindulatú kódokkal később ellopják  adatainkat, ha esetleg neten fizetünk bankkártyával.  A mobilfizetési rendszerek banki információkat sosem tárolják teljes formátumban, mindig rendkívül erő titkosítással kezelik azokat.

Attól még bármikor lemerülhetünk…

A legkézenfekvőbb feltevés, hogy a mobilfizetés hátránya talán csak az lehet, hogy akkor már nem tudjuk használni, ha lemerül a telefonunk. Ám amennyiben kellő gondot fordítunk erre, akár egy plusz külső aksival, ettől sem kell tartani.

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik