Szórakozás

Ha Ferenc Pápa viselheti ezt a zoknit, akkor semmi sem bűn a divatban

A Met-gálából a legtöbb emberhez annyi jut el, hogy ez az az este, ami után napokig posztolják a hülyébbnél hülyébb ruhákat, melyekben a celebek megjelentek. Pedig ennél jóval többről szól.

A Met-gála egy jótékonysági rendezvény, melyen a New York-i  Metropolitan Művészeti Múzeum Divat Intézete számára gyűjtenek adományokat. Az est egyben a Divat Intézet éves divatkiállításának megnyitója is, és témában mindig igazodik a kiállítás koncepciójához.

A gála a múzeum legnagyobb bevételi forrása, emellett az év egyik legrangosabb társasági eseménye New Yorkban, ahova megtiszteltetésnek számít bekerülni. A legtöbb adomány is itt gyűlik össze, a rekord bevétel 12 millió dollár volt egyetlen este alatt.

1995 óta Anna Wintour, a Vogue főszerkesztője a bál elnöke (kivéve ’96-ot és ’98-at), ő felügyeli a jótékonysági bizottságot, és a Vogue csapatával együtt ő állítja össze a vendéglistát is. A hivatalos vendéglistán összesen 650-700 ember szerepel minden évben, de nem meghívottként is lehet jegyet venni 30.000 dollárért, ha valaki nagyon szeretne az elithez tartozni, és ki tudja fizetni a belépőt.

Minden évben más az esemény témája, és ez nem csak az általános hangulatot határozza meg, hanem kifejezett elvárás a celebek felé, hogy ennek megfelelően öltözzenek fel. Ezt általában igyekeznek komolyen venni, de néha becsúsznak olyan bakik, mint például Rihanna 2015-ös ruhája, melynek elkészítése 50.000 órát vett igénybe, majd mindenki, aki ránézett, tojásrántottát vagy pizzatésztát látott bele, és hatalmasat ment mint mém.

Az idei téma az alábbi címet kapta: Mennyei Testek: Divat és Katolikus Képzelet, házigazdának Donatella Versacét, Rihannát és és Amal Clooney-t kérték fel. Azért választották ezt a koncepciót, mert a divat köztudottan rengeteget inspirálódott a kereszténységből, a szimbólumoktól és jelképektől kezdve a szerzetesi ruhákig mindenhonnan merített nagyon sok tervező. Az egyházba is beszivárgott a profán divat: ha XIV. Benedek pápa viselhet Prada cipőt Isten színe előtt, Ferenc pápa pedig vásárolhatja a zoknijait Gammarellitől, akkor semmi sem számít bűnnek az öltözködés világában.

Egyébként ne gondoljuk, hogy a pápa csak úgy kapja a ruháit, Gammarelliék boltja 1798 óta öltözteti a pápákat. Ez egy aprócska üzlet Rómában, a Pantheon mögött, ahova most már a turisták is előszeretettel járnak zokniért, mióta köztudott, hogy a pápa innen szerzi be az övéit. Ferenc pápát 2013-ben a legjobban öltözöt férfinek választották, mely leginkább a Gammarelli bolt érdeme. Az egyházi öltözékek mondjuk nagyjából változatlanok évezredek óta, de minden pápa alatt történtek apró fejlesztések.

Ezt a hatalmas témát szerették volna bemutatni a szervezők, a meghívottak közül sokan sokféleképpen értelmezték, egyesek pedig minden jel szerint nem tudtak értelmezni. Íme a legtúlgondoltabb ruhák a gáláról:

Valaki tényleg segítsen már, hogy mi van Sarah Jessica Parker fején
Mutatjuk a 2018-as Met-gála legrosszabb ruháit.

Vannak viszont, akik nemes egyszerűséggel tesznek a gála meghatározott témájára vagy megpróbálják azt a saját világukon belül értelmezni, mint például Kim Kardashian, aki az egész katolikus témát letudta a ruhájára varrt keresztekkel. Elegáns megoldás.

Az érdeklődés középpontjában a celebek gálán viselt ruhakölteményei állnak, pedig maga a Mennyei Testek kiállítás még hónapokig megtekinthető a Metropolitan Múzeumban mintegy 150 tervezői darabbal, melyeket a katolikus ikonográfia és stílus inspirált. A Vatikán is áldását adta a művészeti kiállításra, így az ő gyűjteményükből is kölcsönvettek 50 tematikába illeszkedő egyházi ruhát és kiegészítőt.

Tudjuk, hogy ellentétesen viszonyulhatnak a kiállításhoz a konzervatív és a liberális katolikusok, de arra a közös hipotézisre helyeztük a hangsúlyt, amit katolikus képzelőerőnek hívunk, és rengeteg művész hozzáállását, kreativitását formálta.

– mondta Andrew Bolton, a kiállítás kurátora. Bátor lépés egy olyan helyzetben, amikor súlyos belső viták vannak egyházon belül is a konzervatívok és liberálisok közt. A szervezők célja pont az, hogy konstruktív párbeszédet indítsanak a megértés és kreativitás eszközével. Szerintük ez a szerepe egy múzeumnak a civil társadalomban.

Kiemelt kép: Getty Images / George Pimentel

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik