Szórakozás

Trükkök, amiket csak bármixerek tudnak

Ha az italkészítést nézzük, akkor három alapvető készítési technikáról beszélünk: shakelés, keverés és throwingolás, vagy más néven töltés. Ezeken kívül a bártenderek még a konyhából ismert trükköket is alkalmazzák, mint a füstölés vagy a parfüm használata. Mutatjuk, mi a különbség köztük és mikor melyiket szokták alkalmazni.

Shakelés

Maga a shakelés egy elég intenzív keverés, így azokat az italokat rázzák össze, aminek más-más a fajsúlya, például püréket, szirupokat kevernek össze alkohollal. A shakert jéggel töltik meg, amihez hozzáöntik az alapanyagokat és egy rövid, de intenzív rázás után öntik ki a pohárba. Ezzel a módszerrel a koktél nemcsak összekeveredik, de gyorsan le is hűl.

Fotó: Thinkstock

Keverés

Csak tiszta italokat kevernek, lassan körbe forgatják a bárkanalat a keverőpohárban, így hűtve le az italt. Nagyjából 10 %-kal hígítja így az italt vízzel.

Throwingolás (töltés)

Az italt egy egyik keverőpohárból töltik át egy másikba, egyre magasabbról. A „throwing” technikával készülő koktélok így levegősödnek, ami más ízt ad az italnak.

 

Füstölés

A bártrending rengeteg konyhatechnikai dolgot alkalmaz. Ilyen például a füstölés, ami egy extra ízt ad a koktélnak. Füstölésnél főleg almafa vagy cseresznyfaforgácsot használnak, aminek a füstjét egy búra alá juttatják. Az elkészült italt néhány másodpercre a búra alá teszik, a füstös illat kiül a pohár oldalára, felszínére, amitől füstösebb lesz az íze.

Zúzás

Fotó: Thinkstock

Gyógynövényeket vagy gyümölcsöket zúznak szét egy pohárban, ehhez egy speciális törőfát, úgynevezett muddlert használnak.

Pohárfagyasztás

Nemcsak a poharat fagyasztják le, hanem a pohárral együtt a gyümölcsöt, zöldséget vagy virágszirmot, így nem kell külön díszíteni az italt, emellett vizesedni sem fog a koktél. A poharat mínusz 13 fokon érdemes tartani.

Parfüm használata

Ebben az esetben körbefújják a poharat valamilyen illattal, ezzel „becsapva, átverve” az agyunkat. Például egy vanília parfümmel befújt koktélnál könnyen érezhetjük azt, hogy az italnak vanília íze van, holott nincs is benne vanília.

Szponzorált tartalom

A cikk a Bar Show Budapest támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik