Szórakozás

Trükkök, amiket csak bármixerek tudnak

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 04. 23. 14:28

Ha az italkészítést nézzük, akkor három alapvető készítési technikáról beszélünk: shakelés, keverés és throwingolás, vagy más néven töltés. Ezeken kívül a bártenderek még a konyhából ismert trükköket is alkalmazzák, mint a füstölés vagy a parfüm használata. Mutatjuk, mi a különbség köztük és mikor melyiket szokták alkalmazni.

Shakelés

Maga a shakelés egy elég intenzív keverés, így azokat az italokat rázzák össze, aminek más-más a fajsúlya, például püréket, szirupokat kevernek össze alkohollal. A shakert jéggel töltik meg, amihez hozzáöntik az alapanyagokat és egy rövid, de intenzív rázás után öntik ki a pohárba. Ezzel a módszerrel a koktél nemcsak összekeveredik, de gyorsan le is hűl.

overhead of barman at work
Fotó: Thinkstock

Keverés

Csak tiszta italokat kevernek, lassan körbe forgatják a bárkanalat a keverőpohárban, így hűtve le az italt. Nagyjából 10 %-kal hígítja így az italt vízzel.

Throwingolás (töltés)

Az italt egy egyik keverőpohárból töltik át egy másikba, egyre magasabbról. A „throwing” technikával készülő koktélok így levegősödnek, ami más ízt ad az italnak.

 

Füstölés

A bártrending rengeteg konyhatechnikai dolgot alkalmaz. Ilyen például a füstölés, ami egy extra ízt ad a koktélnak. Füstölésnél főleg almafa vagy cseresznyfaforgácsot használnak, aminek a füstjét egy búra alá juttatják. Az elkészült italt néhány másodpercre a búra alá teszik, a füstös illat kiül a pohár oldalára, felszínére, amitől füstösebb lesz az íze.

Zúzás

Mojito cocktail making. Mint, lime, ice ingredients and bar utensils. Top view
Fotó: Thinkstock

Gyógynövényeket vagy gyümölcsöket zúznak szét egy pohárban, ehhez egy speciális törőfát, úgynevezett muddlert használnak.

Pohárfagyasztás

Nemcsak a poharat fagyasztják le, hanem a pohárral együtt a gyümölcsöt, zöldséget vagy virágszirmot, így nem kell külön díszíteni az italt, emellett vizesedni sem fog a koktél. A poharat mínusz 13 fokon érdemes tartani.

Parfüm használata

Ebben az esetben körbefújják a poharat valamilyen illattal, ezzel „becsapva, átverve” az agyunkat. Például egy vanília parfümmel befújt koktélnál könnyen érezhetjük azt, hogy az italnak vanília íze van, holott nincs is benne vanília.

Szponzorált tartalom

A cikk a Bar Show Budapest támogatásával készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.