Szórakozás

Natalie Portman nem hajlandó átvenni a neki ítélt Genezis-díjat

Az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díjat 2012-ben alapították. Eredetileg egymillió dolláros pénzjutalommal járt, de Morris Kahn, a Dél-Afrikában született izraeli milliárdos üzletember megduplázta az idei összeget. A kitüntetést olyanoknak ítélik oda, akik alkotásra serkentik a zsidók következő nemzedékeit kiemelkedő eredményeikkel, valamint a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel.

Natalie Portmant eddig minden forgatáson érte diszkrimináció és zaklatás
A színésznő egy fesztiválon beszélt arról, hogy akár 100 ilyen sztorit is mesélhetne.

Ezt a díjat idén az izraeli származású amerikai színésznőnek, Natalie Portmannek ítélték oda, ám ő úgy döntött, nem veszi át az elismerést, aminek kairól is beszélt.

A döntésemet, hogy nem veszek részt a Genezis-díj ünnepélyes átadásán, sokan félremagyarázták. Hadd beszéljek most a magam nevében. Azért döntöttem úgy, hogy távol maradok a ceremóniától, mert nem akarok Benjámin Netanjahu támogatójának tűnni, aki a tervek szerint beszédet mondott volna a rendezvényen. Továbbá nem vagyok se tagja, se támogatója a BDS mozgalomnak

– írta a Jeruzsálemben született Oscar-díjas színésznő az Izrael-ellenes Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók mozgalomra utalva.

A világon élő megannyi izraelihez és zsidóhoz hasonlóan én is lehetek kritikus az izraeli vezetőséggel szemben anélkül, hogy az egész nemzetet bojkottálnám. Nagyon sokra tartom az izraeli barátaimat, családtagjaimat, az izraeli gasztronómiát, az irodalmat, a művészetet, a filmeket és a táncművészetet. Izraelt pontosan hetven évvel ezelőtt alapították meg a holokauszt túlélőinek menedékeként. A jelenlegi atrocitásokat elszenvedő emberekkel való bánásmód azonban olyasvalami, amely nem fér össze a zsidó értékrendemmel. Mivel törődöm Izraellel, kötelességem felszólalni az erőszak, a korrupció, az egyenlőtlenség és a hatalommal való visszaélés ellen

– mondta Portman, aki mindezek ellenére megkapja a díjjal járó pénzjutalmat.

(MTI)

Kiemelt kép: Theo Wargo/Getty Images for NBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik