Kultúra

Golden Globe: Natalie Portman beszólt a női rendezők mellőzése miatt

A színésznő nem hagyta szó nélkül, hogy csakis férfiak kaptak jelölést a legjobb rendezőnek járó díjra.

Magyar idő szerint éjjel rendezték a 75. Golden Globe-gálát, amelyen a díjak mellett a szexuális zaklatási botrány témája és a molesztált nők mellett kiállva fekete ruhába öltözött sztárok domináltak.

Kemény nők taroltak az idei Golden Globe-on
Éjszaka kiosztották a díjakat, de az idei gála a zaklatások elleni kiállásról szólt.

A díjátadó egyik nagy pillanatát Natali Portman szolgáltatta, aki ezúttal nem jelöltként, hanem díjátadóként lépett színpadra. A már két Arany Glóbusszal is kitüntetett színésznő Ron Howarddal közösen adhatta át a legjobb rendezőnek járó díjat, amelyet igencsak frappáns módon így konferált fel:

És akkor íme a kategória csupa férfi jelöltjei.

A színésznő ezzel arra utalt, hogy (sokakat felháborító módon) nem volt egyetlen nő sem a kategória jelöltjei között: a Christopher Nolan, Ridley Scott, Steven Spielberg, Martin McDonagh és Guilermo Del Toro névsorból végül az utóbbi vihette haza a díjat A víz érintése című fantasy rendezéséért.

Pedig ha valamikor, akkor idén aztán lett volna kik közül válogatnia a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) női rendezők terén: a Lady Birdért Greta Gerwig, a Mudbound című drámáért Dee Rees és/vagy a Wonder Womanért Patty Jenkins is kaphatott volna jelölést.

Továbbra is alig kapnak lehetőséget Hollywoodban a női rendezők
Ez derült ki egy friss tanulmányból, amely egy évtizedre visszamenőleg vizsgálta a rendelkezésre álló adatokat.
Kiemelt kép: Getty Images/Paul Drinkwater

Ajánlott videó

Olvasói sztorik