Szórakozás

James Franco a munkája miatt nézett végig egy hármas szexet

Az elmúlt időszakban leginkább szexuális visszaélések, illetve egyéb botrányok kapcsán lehetett hallani a nevét. De kicsoda valójában James Franco, és miért is lett ő híres? Miként lett parfümdílerből színész, miért nézett végig egy hármas szexet, és hogyan élte túl karrierje az elmúlt hónapok botrányait? 40. születésnapja remek apropó arra, hogy utánajárjunk.

Ha nagyon korán akarjuk kezdeni, James Franco 1978. április 19-én született Palo Altóban, Kaliforniában. Középiskolai éveit leginkább graffitizéssel, ivással és azzal töltötte, hogy lopott parfümöket árult az iskolában, ami miatt majdnem javítóintézetbe került. Később a McDonald’s-ban kezdett dolgozni, amire egy évekkel későbbi interjúban így emlékezett vissza:

A McDonald’s akkor is ott volt nekem, amikor mindenki más elfordult tőlem.

Az ehhez hasonló mondatok miatt nagyon nehéz komolyan venni James Francót, ugyanis ő az az ember, aki látszólag mindenből viccet csinál. Bővebben pedig az a művész, akiről valójában nehéz eldönteni, hogy tényleg művész, vagy csak egy troll, vagy épp azért igazi művész, mert elhiteti mindenkivel, hogy egy seggfej. És nehéz is másra gondolni, miközben azt látjuk, hogy Franco egy gagyi vígjáték és egy művészi(eskedő) film között kövér állatokról, illetve a meztelen haverjáról készít festményeket. Ezzel pedig nagyon röviden össze is lehet foglalni Franco eddigi karrierjét.

Ennél viszont azért egy kicsit több dolog is történt vele.

A tévéképernyőn legelőször egy Pizza Hut-reklámban tűnt fel, majd megkapta első igazi szerepét a Pacific Blue című, biciklis rendőrökről szóló sorozat egyik epizódjában. Nem sok kellett ahhoz, hogy ezután eljusson odáig, hogy ő legyen a főszereplő egy James Deanről szóló tévéfilmben, amiért azonnal Golden Globe-ot kapott. Ezt követően lehetetlenül sok filmben játszott, az első igazán nagy sikere azonban csak 2011-ben jött el, amikor Oscarra jelölték a 127 óra című film főszerepe miatt, amiben egy olyan hegymászót alakított, aki miután egy szikla alá szorul, levágja a saját kézfejét. Az Oscart végül nem kapta meg, helyette viszont jött egy rakás szerep, illetve a lehetőség, hogy ő is készítsen filmeket.

James Franco James Deanként Fotó: Getty Images

Az utóbbi években közel 40 rövidfilmnek, dokumentumfilmnek, sorozatepizódnak, illetve mozifilmnek volt a rendezője, amikor pedig nem filmekkel foglalkozik, akkor fest. Képeit többek közt a Miért pont Ő? című filmjében is meg lehet csodálni, amiben szerepe szerint egy gazdag seggfej, aki próbálja megszerettetni magát a csaja konzervatív családjával. És mivel filmjeiben sokszor alakít seggfejeket, egyre gyanúsabb, hogy James Franco a való életben is hasonló karakter.

New limited edition prints from @treasongallery — a cat, a bird and a fat squirrel! Get them in time for the holidays! Link in bio.

Közzétette: James Franco – 2016. november 25.

A matrózok férfiakkal szexelnek

Bizonyos szempontból persze már az Oscar-jelölés előtt is bejött az élet Francónak, ugyanis 2008-ban ő lett a Gucci parfümjének arca, ami különösen amiatt szórakoztató, hogy a középiskolában parfümökkel seftelt. Sőt, nem sokkal a James Dean-film után szerepet kapott a 2002-es Pókember-adaptációban is, amiben eredetileg ő lett volna a főszereplő, de Tobey Maguire-nek végül ártatlanabb képe volt a szuperhősséghez. Ugyanebben az évben szerepelt Nicolas Cage – a kritikusok által erősen lehúzott – Sonny című filmjében, ami egy a katonaságból visszatérő, korábban a saját anyja bordélyházában prostiként dolgozó fiúról szól. Hogy felkészüljön a szerepre, Franco az utcákat rótta és prostikkal beszélgetett, végül pedig megismerkedett egy férfi sztriptíztáncossal, aki gyakorlatilag a múzsája lett.

Franco ea GQ-nak adott egy interjújában elmondta, hogy egyszer elkísérte ezt a srácot és egy másik férfi prostituáltat egy hotelbe, ahol végignézte, ahogy lefekszenek egy idősebb férfival. A színész az esetet úgy írta le, hogy végignézni mindezt ijesztő volt és furcsa, viszont végtelenül emberi.

James Franco szexuális hovatartozása többek közt emiatt is sokszor volt téma az újságokban, és hasonló szerepei miatt többször is megkérdezték tőle, hogy meleg-e, amire Franco egy 2015-ös interjúban sajátosan válaszolt. Elmondta, hogy egy embert nem csak az határozza meg, hogy mit művel a hálószobájában.

Tudod mit? Lehet, hogy tényleg meleg vagyok. A húszas és harmincas években az embereket a viselkedésük alapján mondták homoszexuálisnak, nem pedig az alapján, hogy kivel feküdtek le. A matrózok állandóan férfiakkal dugtak, de amíg férfiasan viselkedtek, nem nevezték őket melegnek. Szeretem azt gondolni, hogy a művészetemben meleg vagyok, az életemben viszont heteroszexuális.

Anne Hathaway mellett James Franco volt a 2011-es Oscar-gála házigazdája, ami az egyik lehető legrosszabb választás volt, kettejük közt ugyanis egyáltalán nem működött a kémia. Franco látványosan feszengett szerepében, és egyáltalán nem volt vicces, Hathaway pedig nagyon próbálkozott, de sikertelenül. A helyzeten csak rontott a poénosnak szánt beöltözésük – Franco parókát húzott és nőnek öltözött, Hathaway pedig szmokingban lépett színpadra. Franco egyébként ebben az évben volt jelölt a legjobb férfi főszereplő díjára, de azt végül Colin Firth kapta meg A király beszéde című filmjéért.

Anne Hathaway és James Franco a 2011-es Oscar-gálán Fotó: Getty Images

A 2011-es Oscar viszont csak mérsékelten volt kínos ahhoz képest, amit 2014-ben tett a színész.

Akkor a 35 éves Franco Instagramon próbált meg felszedni egy 17 éves lányt, aki később nyilvánosságra hozta a beszélgetésükről készült képernyőmentéseket. A színész már a legelején megkérdezte a lánytól, hogy hány éves, így tudta, hogy egy 18 éven aluli valakit próbál felszedni. Ennek ellenére egy rakás kérdést tett még fel és annak ellenére próbálkozott, hogy a lány közölte vele, hogy akkor beszéljenek majd, ha már elmúlt 18 éves. Az eset egyébként New Yorkban történt, ahol 17 év a beleegyezési korhatár. Ennek ellenére többen kritizálták a színészt. Később Franco a következőképpen reagált a történtekre Twitterén:

Remélem a szülők távol tartják tőlem a tinédzserkorú gyerekeiket. Köszönöm.

Négy évvel később, 2018 januárjában a szexuális zaklatási botrányok sorozata elért Francóig is. Azt követően, hogy a A katasztrófaművész című filmjéért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Golden Globe-gálán, a Twitteren gyakorlatilag össztűz alá került a színész, akiről rengeteg posztban írták, hogy többször is előfordult, hogy visszaélt hatalmával, és nem megfelelő módon viselkedett nőkkel. Öten is szexuális visszaéléssel illetve zaklatással vádolták James Francót – egyikük azt állította, hogy a színész orális szexre kényszerítette őt, de volt olyan is, akit azért rúgott ki egy forgatásról, mert nem volt hajlandó meztelenre vetkőzni. Nem sokkal később egy volt tanítványa pedig azért perelte be őt, mert állítása szerint az említett film forgatókönyvét vele íratta meg, és a megbeszéltekkel ellentétben a készítők között nem tüntették fel a nevét.

Ezekre azonban valami csoda folytán nem hogy nem ment rá a karrierje, de szinte még meg is dobta azt: az IMDb szerint jelenleg 13 készülőben lévő, vagy bemutatásra váró alkotásban is szerepel a színész, többek közt az HBO Fülledt utcák című sorozatában, amiből a színészt ért vádak ellenére is berendelték a második évadot. Ennek ellenére James Franco nemrég azt nyilatkozta, inkább visszavesz a tempóból és kevesebbet akar dolgozni.

Kiemelt kép: Getty Images/Dimitrios Kambouris

Ajánlott videó

Olvasói sztorik