Szórakozás

A szexuális zaklatás áldozata sokszor évekkel később is szenved a tünetektől

Oprah Winfrey és Salma Hayek egy interjúban a Hollywoodban kirobbant szexuális zaklatás botrányról, illetve annak következményeiről beszéltek. Szerintük az áldozatok jó része a mai napig poszttraumás stressz szindrómában szenved, köztük Reese Witherspoon, akinek több megnyilatkozásából is erre lehet következtetni. Utánajártunk, melyek a betegség tünetei, és hogyan lehet kezelni a problémát. 

Poszttraumás stressz szindrómának azt nevezzük, amikor valakit valamilyen komoly megrázkódtatás ér, és az eset után több mint 6 hónappal jelentkeznek a betegség tünetei. Krónikusnak számít, ha a tünetek 3 hónapnál tovább állnak fel. Katonákra, háborút átélt emberekre kifejezetten jellemző, de egy családtag halála, szülők válása, szexuális erőszak vagy zaklatás is kiválthatja. A traumatizált emberek 10-15 %-nál jelentkezik. Reese Witherspoon egy interjúban így beszélt az őt ért szexuális bántalmazásról:

Saját tapasztalatból beszélek, vannak emlékeim, amik folyton visszatérnek, nem tudok tőlük aludni, gondolkodni, gondot okoz beszélni arról a rengeteg érzésről, szorongásról, bűntudatról ami bennem van amiatt, hogy nem nyíltam meg ezzel kapcsolatban korábban. Mély undort érzek a rendező iránt, aki bántalmazott, mikor 16 éves voltam, és haragot az ügynökökkel és producerekkel szemben, akik azt mondták, hogy a hallgatás a karrierem feltétele.

Arról is nyilatkozott nemrég, hogy fiatalon részt vett egy bántalmazó kapcsolatban, ami gyökeresen megváltoztatta az életét és őt magát is. Tipikus poszttraumás tünet, hogy a beteg újra végigéli a történteket a gondolatban, illetve álmában, flashback formájában, de nagyon gyakori az is, hogy az egykori áldozatok később olyan partnert választanak kapcsolathoz, akivel szintén végigélhetik a traumát, azaz bántalmazza őket. A bántalmazás itt nem csak fizikailag értendő, a verbális bántalmazás éppúgy le tudja rombolni az áldozat önértékelését és környezetéhez való viszonyát.

A másik jellemző tünet az állandósult félelemérzet, szorongás, ami a mindennapi életben is akadályozhatja a beteget, alvásproblémákat okozhat, koncentrációs zavar, dühkitörések jelentkezhetnek. Összességében nagyon hasonló a depresszióhoz, sőt sokszor depresszióba vagy szenvedélybetegségbe fordul át. A beteg élete beszűkül, egyre jobban elzárkózik a külvilágtól, sokszor megszakítja a kapcsolatot az ismerőseivel, szélsőséges esetben munkaképtelenné is válhat, extrém esetben öngyilkosságot követhet el.

A traumáról iszonyatosan nehéz beszélnie a betegnek, főleg akkor, ha bántalmazásról van szó, mert hiába ő az áldozat, mély szégyenérzés keríti hatalmába. Különösen igaz ez akkor, ha gyerekként ért valakit a bántalmazás, esetleg próbált is róla beszélni, de a felnőttek nem hittek neki, vagy nem foglalkoztak az eseménnyel. Ilyenkor személyiségtorzulást okozhat, agresszióba torkollhat.

Nagyon sok esetben a psziché “gondoskodik arról”, hogy a betegnek könnyebb legyen elviselnie a traumát, ezért a tudattalanba zárja el az emléket, így a betegnek tudomása sincs arról, hogy mi történt vele. Ez rendben van akkor, ha ez a képzeletbeli doboz, amibe az emléket elrakta, teljesen zárt, viszont sajnos a legtöbb esetben “billeg a fedele”, és tüneteket okoz. Például bizonyos események hatására aktiválódik az emlék, és indokolatlannak látszó tüneteket idéz elő. Mondjuk egy teljesen hétköznapi  helyzetben kezd el rettegni, pánikolni a beteg, mert a tudattalanjába elzárt emlék beugrott neki egy hasonló helyzetről.

Whoopy Goldberg például gyerekként két repülőt látott ütközni, azóta nem tud repülőre szállni, mert azonnal pánikrohama lesz. Neki terápia segített kezelni ezt a helyzetet, ugyanis munkája miatt rengeteget kell utaznia. Lady Gaga is PTSD-től szenved, mivel 19 éves korában megerőszakolták. Nem kizárt, hogy ez okozza nála a fibromyalgiát is, mely egy gyógyíthatatlan és fájdalmas betegség.

Ez vár Lady Gagára gyógyíthatatlan betegsége miatt
Utánajártunk a fibromyalgia lefolyásának.

A tartós és valódi gyógyulás kizárólag pszichoterápia segítségével érhető el, de a tüneteket szokták kezelni szorongásoldó és hangulatjavító gyógyszerekkel. Ezek segítenek a következményként fellépő hangulatzavar enyhítésében, de nem szüntetik meg a PTSD okát.  A legfontosabb, hogy a traumatizált személy közvetlen környezete segítse a beteget  gyógyulásban, legyen körülötte olyan barát, családtag, szakember, akivel beszélhet a problémájáról, megfelelő figyelmet, támogatást és megértést kapjon.

Egyre több híresség beszél meglévő és már gyógyult mentális problémáiról, ami nagyon jó útmutatást ad azoknak, akik szintén lelki gondoktól szenvednek. Sokan nem mernek segítséget kérni, pedig szakemberhez fordulva rövid úton jelentős életminőség-javulást vagy akár teljes gyógyulást lehet elérni.

Kiemelt kép: Getty Images / Jason Meritt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik