Szórakozás

Ez vár Lady Gagára gyógyíthatatlan betegsége miatt

Az énekesnő nemrég 10 európai koncertjét mondta le fokozódó fájdalmai miatt. A betegséget, melyben évek óta szenved, fibromyalgiának hívják, és a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan.

Lady Gaga súlyos betegsége miatt 10 európai koncertet mondtak le
Az énekesnő rosszullétei erősödtek, ami miatt már színpadra sem tud állni.

A fibromyalgia egy központi idegrendszert érintő betegség, mely által a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában zavarok alakulnak ki, így a beteg szinte folyamatos fájdalmat érez, írja a HáziPatika. Láthatatlan betegségnek is hívják, mert sem röntgennel, sem vérvizsgálattal nem mutatható ki, emiatt könnyű félrediagnosztizálni.

A betegség típusai

A betegséget négy altípusba sorolják a tünetek szerint, és különféle gyógyszerekkel kezelik.

  • Az első típus extrém fájdalomérzékenységgel jár, de más mentális kísérőtünetei nincsenek.
  • A második típusnál a fájdalmat depresszió kíséri,
  • a harmadikban a depresszió az erősebb, és a fájdalom a másodlagos tünet.
  • trA negyedik típusnál maga a lelki megbetegedés váltja ki a fibromyalgiát, ezt szomatizációnak nevezik.

Tünetei

A betegségről nagyon keveset tudnak az orvosok, az egész tünetegyüttes egy hatalmas misztérium, mint ahogy a gyógyítása is. Mivel a tünetek igen sokfélék a fájdalomtól a végtaggyengeségen át az alvászavarig, ráadásul gyakran összefügg más betegségekkel, mint például az irritábilis bél szindrómával vagy más autoimmun betegségekkel, sokszor nem lehet egyértelműen diagnosztizálni.

Nem tudni, hogy Lady Gaga a tünetek közül melyiket tapasztalja. A betegség a testi problémák mellett általában mentálisan is lekorlátozza az embert, mivel a legapróbb érintésre is erős fájdalommal reagál a test, a betegnek óriási erőfeszítés bármire koncentrálni, beszéde lassúvá, zavarossá válhat, illetve olyan érzése lehet, mintha egy állandó ködben élne.

A fibromyalgia lehetséges okai

A betegség okát senki sem tudja, valószínűleg egy rendellenesség az agyban. Volt néhány kutatás, mely megállapította, hogy leggyakoribb olyan embereknél, akiket gyerekkorukban fizikailag vagy szexuálisan bántalmaztak, de ez az érvelés még elég gyenge lábakon áll. Lady Gaga beszélt arról, hogy 19  éves korában megerőszakolták, de nem lehet azt állítani, hogy biztosan ez volna betegségének oka.

Kezelése

A fibromyalgia gyógyíthatatlan, de a tünetek kezelhetők, és idővel enyhülhetnek, illetve elviselhetőbbé válhatnak a beteg számára. Kezelése főként lelki síkon történik, pszichológus segíthet a betegnek a stressz feldolgozásában, a fájdalommal való megküzdésben, illetve a depresszió visszaszorításában. Gyógyszeres kezelése is elsősorban antidepresszánssal lehetséges, illetve a fájdalom ellen görcsoldót, izomlazítót szoktak adni. A fájdalomcsillapítás segíthet az alvászavar csökkentésében is.

Az életmódváltás és a mozgás szerepe igen fontos a betegség leküzdésében, a sport rengeteget segíthet a tüneteken, különösen a vízben végzett torna hatékony.

Lady Gaga (@ladygaga) által megosztott bejegyzés, Nov 18., 2016, időpont: 3:45 (PST időzóna szerint)

Lady Gaga jelenleg visszavonulót fújt, és minden erejével a gyógyuláson van, különféle kezeléseken vesz részt. A fentiek szerint, ha mindent megtesz, kordában tudja tartani a betegséget, és van esélye újra színpadra állni.

Kiemelt kép: Getty Images / Kevin Winter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik