Szórakozás

Beperelte anyját egy 16 éves, mert fotókat tett ki róla a Facebookra

Az olasz fiú meg is nyerte a pert. Anyja most milliós pénzbüntetést kockáztat, ha fényképeket tesz ki gyerekéről a közösségi oldalra.

Egy római bíróság döntése miatt két hete maradt egy olasz nőnek arra, hogy letörölje Facebook-oldaláról a fiáról feltett összes fényképet. Ha ezt nem teszi meg, tízezer eurós, azaz nagyjából hárommillió forintos pénzbüntetést kell fizetnie – jelentette a helyi sajtó.

Az anyukát 16 éves fia citálta bíróság elé, miután a nő megállás nélkül rakott ki fotókat gyermekéről a Facebookra, a fiú engedélye nélkül. A beszámolók szerint ez azután vált igazán problémássá, hogy a fiú szülei elváltak, és megromlott a kapcsolat az anyuka és gyermeke között.

A nő amellett, hogy egymás után tette közzé a fiúról készült fényképeket, még a család intim belső ügyeiről is részletesen beszámolt. A fiú a bíróságnak elmondta: szociális élete ezt annyira megsínylette, hogy az Egyesült Államokba akar költözni, hogy egy olyan helyen folytassa középiskolai tanulmányait, ahol nem ismerik.

Az ügyben december végén született ítélet. A bíróság a fiúnak adott igazat, közölve, hogy az anyukának nincsen joga a fia engedélye nélkül fényképeket kitenni róla a Facebookra. Az olasz törvények szerint ugyanis a szerzői jogok a fénykép alanyát illetik, és nem azt, aki a fotókat készítette.

Ez alapján a bíróság utasította a nőt, hogy 2018. február 1-ig távolítsa el Facebook-oldaláról az összes fiáról készült fényképet, valamint minden bejegyzést. Ha ezt nem teszi meg, tízezer eurós pénzbüntetést kell fizetnie.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik