Szórakozás

Úgy nevezzük el a gyerekeinket, ahogy a celebek

December végén írtuk meg, hogy mik voltak azok a keresztnevek, amiket elkaszált a Nyelvtudományi Intézet öttagú utónévbizottsága. Ez a cikkünk adta az apropót, hogy kicsit mélyebbre ássunk a statisztikában és megnézzük, a különleges utónevet kapó celebgyerekek után vajon megugrik-e és ha igen, mennyire az adott név gyakorisága.

Kemecse, Madita és Szibell: mutatjuk 2017 legújabb keresztneveit
De nyugodt lehet, Denielek, Zék, Vackorok, Felhők, Mazsolák, Hattyúk és Pötyik nem szaladgálnak majd az óvodában.

A lányok

X-Faktort megszégyenítő tempóval két részre osztottuk a neveket, először a lányoknak adottakat vizsgáltuk. A négy névből több kakukktojás is van:

  • a Natasát és a Zselykét ugyanaz a kislány, Berki Krisztián és Hódi Pamela gyereke kapta,
  • a Mici név pedig az egyedüli az általunk vizsgált hétből, ami nem aratott akkora sikert, hogy bekerüljön a top100-ba. Szegény Nánási Micinek egyébként névnapja sincs, amikor született, akkor összesen tíz lányt neveztek el így a szülei.

Ezt amúgy hogy?

A statisztika forrása a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága volt, ahol évi bontásban lehet megnézni, hogy melyik volt a legnépszerűbb 100 fiú- és lánynév, azokat hányszor adták első és második névnek. Ezután megnéztük, hogy az előző évben mennyire volt népszerű az adott név, illetve utána mennyire kapták fel, az adatokat pedig grafikonra vittük.

Berki Natasa Zselyke 2013 végén született, ezért megnéztük azt is, hogy 2012-ben hányan kaptak ilyen utóneveket. A Zselyke előtte is a látóhatáron belül volt már: 209 kislánynak adták, ezzel pedig a 70. legnépszerűbb volt abban az évben. A Natasa viszont észrevétlen volt: Berkiék kislányának születési évében a TOP100-ba úgy nem került be, hogy  a lista utolsó helyén álló nevet csupán 143 kislány kapta.

A Zselykék száma 2013-ban kicsivel nőtt, a toplistán viszont nagyot ugrott előre: 52. lett, a rá következő évben már (amikor már az egész ország értesült arról, hogy amúgy létezik ilyen név), a 27. helyre küzdötte fel magát. 2014-ben tetőztek egyébként a születő Zselykék: 653 kislány kapta ezt a nevet, tehát háromszor annyian, mint két évvel korábban. A Natasa úgy tört fel a semmiből, hogy a 358-cal a 40. legnépszerűbb név lett, amit 2015-ben is megtartott.

Caramel kislánya, Szofi 2014 augusztusában született meg és bár már az előző évben is megkapták 148-an, abban az évben pedig 189-en, 2015-ben és tavalyelőtt 238 és 262 kislánynak adták ezt a keresztnevet.

Tanulságos, hogy a születés előtti évben a 87., 2016-ban pedig az 52. legnépszerűbb női név volt Magyarországon azok közül, amiket újszülötteknek adtak.

A fiúk

Sebestyén Balázs előszeretettel ad ritka nevet gyerekeinek, az első ugyanis az addig szinte ismeretlen Benettet kapta, a második pedig a Noelt. Emellett Ördög Nóra és Nánási Pál kisfiát, Vencelt is felvettük a listára. Utóbbi 2014-ben született, viszont se abban az évben, se előtte nem született annyi Vencel, hogy felkerüljön az adott év TOP100-as listájára — 2014-ben egyébként a lista végét egy olyan név zárta, amit 177 gyereknek adtak. Ehhez képest 2015-ben és 16-ban már 95, illetve 97 gyereket neveztek el Vencelnek a szülei.

Ennél még látványosabb a Benett-Noel nevek térhódítása. Sebestyén Benett 2009-ben született, abban az évben a 107 gyereknek kellett volna megkapnia ezt az utónevet, hogy felkerüljön a 100-as lista utolsó helyére. Ez nem sikerült, a következő években viszont annyira jól, hogy egy évvel később már 254 kisfiú kapta ezt a nevet, amivel a 46. legnépszerűbb férfiutónév lett a csecsemők körében. A diadalmenet azóta is tart, 2016-ban annyira felfutott a név, hogy a 22. legnépszerűbb lett és 749-en kapták, azaz háromszor annyian, mint a celebgyerek születése után egy évvel.

A Noel már Sebestyénék előtt is egész népszerű volt, 2013-ban például 19. volt a listában, 2016-ban viszont már ez volt a nyolcadik legnépszerűbb név.

Egyébként a jövőben kíváncsian figyeljük majd az újabb adatokat, felkészül a Nátán és a Mendel.

Kiemelt kép: Instagram/Ördög Nóra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik