Szórakozás

Ha már Hollywood, akkor beszélni kell a pedofíliáról is

A Weinstein-ügynél is rondább dolgok kerülnek elő sorra a hollywoodi filmipar sötét mélységeiből: nem csak a színésznők voltak kiszolgáltatva a rendezőknek és producereknek, hanem a gyerekszínészek is. Egyre több titok kerül napvilágra, de neveket még mindig alig tudunk, az érintettek félnek a megtorlástól, írja a DailyBeast.

A gyermekek molesztálása ugyanúgy nyílt titok Hollywoodban, akár a “szereposztó dívány” létezése. Évről évre előlép egy-egy sztár és elmeséli a sajtónak, hogy őt is zaklatták gyerekkorában, de akkora botrány, mint a Weinstein-ügyből, még egyszer sem kerekedett. Ennek fő oka, hogy kevesen mernek neveket mondani, mert félnek a jogi következményektől.

Amikor a Weinstein-botrány kibukott, Corey Feldmant is megkérdezték a témáról. A színész korábban többször beszámolt arról, hogy szexuálisan zaklatták gyerekkorában, illetve több társától is hallott hasonlókat, azonban sosem nevesítette a molesztálókat. A Twitteren azt írta, hogy nem Weinstein bántotta őt és társait, de most sem nevezte meg az illető(ke)t.

Feldman régóta mondja, hogy Hollywood legnagyobb problémája a pedofília, nincs a világon még egy hely, ahol a gyerekek ilyen közeli és ilyen szinten nem normális viszonyban lennének a felnőttekkel. Ő is átélt molesztálást, többször és több személy által, de direkt erőszakot szerencsére sosem. Legjobb barátja, Corey Haim rosszabbul járt, őt közvetlenül zaklatták, és fiatalon meghalt drogtúladagolásban. Feldman szerint a gyerekkori abúzus is szerepet játszott Haim halálában.

Haim 11 éves volt akkor. A kisfiam most 11, és belegondolni sem vagyok képes, hogy bármi ilyesmi történhet vele. Teljesen elpusztítaná. Ha ránézek a fiamra, az édes, ártatlan gyermekemre, és arra gondolok, hogy akár ő is lehetett volna Corey Haim helyében… Még szép, hogy kiszámíthatatlan volt a viselkedésr és helytelen dolgokat tett. Mégis mit várhattunk volna tőle ezek után?

Feldman arról is beszél, hogy mindenki azt várja tőle, legyen bátor, és nevezze meg a zaklatókat. De bármennyire szeretné és büszkén lenne az első, nem teheti, mert őt perelnék be. Hollywoodban minden a “hallgatás kultúráját” támogatja, minden azért van, hogy ezek a titkok rejtve maradjanak. Weinstein például legalább 8 áldozatát fizette le hallgatásukért cserébe, illetve munkaszerződése sem tette lehetővé, hogy szexuális zaklatási ügyei miatt kirúgják a cégéből. (Aztán mégis megtették.)

Hasonló akadályok állnak az előtt is, hogy a gyerekmolesztálók neveit nyilvánosságra hozzák. Feldmant egyszer azzal vádolta Barbara Walters, hogy egy egész iparágat akar elpusztítani. Ezekszerint egész Hollywood romba dőlne, ha kiderülnének a nevek? Annyian vannak? A legtöbb vádat egyszerűen ejtik bizonyítékok hiányában, vagy az áldozatok maguk vonják vissza, valószínűleg azért, mert “meggyőzik” őket erről. Bryan Singer, az X-Men rendezője ellen is visszavonták a vádelemelést, mert nem találtak bizonyítékot. Az áldozatok szava úgy tűnik, hogy itt édeskevés. Pedig Noah Galvin, az O’Neal egykori sztárja az alábbiakat nyilatkozta:

Igen, Brian szereti meghívni a kisfiúkat a medencés házába, majd az éjszaka sötétjében «átölelni» őket. Nem akarok tenni semmi ezzel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy elég sok vitathatatlanul meleg srác van L.A.-ben, aki hajlandó tenni azért, hogy a megfelelő ember segítségével ajtók nyíljanak ki előtte.

Galvin később bocsánatot kért a Twitterén, visszavonta korábbi állítását, a fenti idézetet pedig törölték. Bekerült azonban a tényfeltáró dokumentumfilmbe, amit Amy Berg forgatott a szexuális abúzusról Hollywoodban. Majd a végső verzióból ismét kivágták, mert Singer továbbra is tagadott minden vádat.

Weinsteint azért sikerült leleplezni, mert Ashley Judd szólalt meg, és neki elég nagy neve van ahhoz, hogy ne lehessen tovább eltussolni az ügyet. Judd megnyitott egy kaput, amin keresztül olyan mértékű szenny áramlott ki, amit már nem lehetett visszafogni, így Weinstein végleg elesett.

Feldman becslései szerint közel 100 gyerekzaklató élhet szabadlábon Hollywoodban, és a neveiket csak sejteni lehet. 

Elijah Wood több interjúban beszélt arról, hogy hallott dolgokat, de neveket sosem említett. Érdekes, hogy Michael Jackson neve merült fel a legtöbbet gyerekbántalmazás kapcsán, azonban Feldman többször is arról számolt be, hogy Jackson háza volt az egyetlen biztonságos hely a földön, ahova mindig menekülni tudott a molesztálók elől, és Jackson egyetlen egyszer sem közeledett hozzá olyan módon, ami ne lett volna helyénvaló. Ez persze nem jelenti, hogy más gyermekeket ne molesztálhatott volna, mindenesetre nagyon nehéz bármit is bizonyítani évekkel a történtek után.

Joey Coleman is abúzussal vádolta managerét, Michael Harrah-t, aki természetesen elutasította a vádat, pedig felvett telefonbeszélgetés bizonyítja, hogy egyszer felkeltette és molesztálta az alvó gyermeket. Mégsem ítélték el soha. Vagy itt van a sokat emlegetett Woody Allen, akit még mindig nem állítottak elő 7 éves nevelt lánya, Dylan Farrow szexuális bántalmazásáért. A Weinstein sztori kapcsán folyton előkerül a neve, mégis átsiklunk azon a tényen, hogy a közkedvelt rendező, a szarkasztikus humoráról ismert kedves bácsi bizony ugyanúgy szexuális bűnöző, mint Weinstein.

Az áldozatok hajlamosak védeni a molesztálót, ugyanis bennük a legtöbb esetben sokkal nagyobb a szégyenérzet, mint magában az elkövetőben. A probléma pedig ahelyett, hogy csökkenne, egyre csak nő. Sokszor a gyerekek szülei a tudtuk nélkül, de támogatják gyermekük bántalmazását. Ugyanis a zaklató nem azzal csönget be, hogy szeretné a kisfiút megerőszakolni, hanem vonzó lehetőségeket kínál, megígéri, hogy bejutattatja a gyereket olyan helyekre, melyről álmodni se mertek. És a szülő, ha többet foglalkozik a hírnévvel és a pénzszerzéssel, mint a gyermeke jólétével, talán sosem jön rá, hogy mi történik valójában a partikon, amikre a fiát hívják.

Az egyetlen módja a szexuális zaklatás megállításának, legyen az erőszak, bántalmazás vagy pedofília, az összefogás. Ahogy a fenti példákból látjuk, egy-egy ember szava önmagában semmit sem számít, együttes megszólalással viszont el lehet érni, hogy leleplezzék a főbűnösöket, és talán elrettentsék a többieket a további bántalmazástól.

Kiemelt kép: Getty Images/David McNew

Ajánlott videó

Olvasói sztorik