Szórakozás

Fogták magukat az oroszok, és egy nap alatt nyomtattak egy házat

Az egyetlen nap alatt elkészült moszkvai otthon nem csak olcsó, de stílusos is!

Az elmúlt években a 3D-nyomtatást már majd mindenre használták: modellek, fegyverek, ételek, hangszerek, textilszerű anyagok, sőt, hidak és házak építésére is, melyeket jórészt a későbbi helyükön, egy óriási mobilnyomtatóval készítenek el.

A nyomtatott házak divatja 2014 óta nőtt igazán nagyra, tavaly pedig megnyílt az első, ezen az elven épült iroda is. Az épületek amellett, hogy olcsóak, és villámgyorsan elkészülnek, még földrengésbiztosak is: egy pekingi ház tavaly például egy 8-as erősségű rengést élt túl.

De hogyan is készül egy ilyen ház? Az orosz Apis Cor és PIK Companies Group közös munkájukban egyetlen nap alatt nyomtattak egy 38 négyzetméteres, modern otthont – belülről kifelé.

Az általuk használt óriásdaru-szerű nyomtató kis mérete miatt könnyen hordozható, pontossága révén pedig kiküszöböli az emberi faktor okozta hibalehetőségeket.

A Moszkva közelében fekvő építési helyszínen, Stupinóban épp az év leghidegebb napjai tomboltak, így az építés idejére egy védősátrat kellett a terület fölé húzni, de az épület ettől függetlenül ugyanazzal a módszerrel készült, mintha csak a nyári olasz tengerparton kezdtek volna neki a munkának.

A lapostetős ház jókora teherbírásának köszönhetően a hirtelen leesett nagy hómennyiséget is képes megtartani, sőt, a polisztirénlapokból készült szigetelés is tökéletesen véd a hideg ellen.

Az építés ára – kábelezéssel és szigeteléssel együtt – hajszálnyival 3 millió forint alatt maradt, ez pedig több, mint barátságos árnak tűnik, ismerve az ingatlanpiaci helyzetet. A technológia rövid idő múlva talán itthon is bemutatkozik, így egy fokkal kezelhetőbbé válhat a ma elég kilátástalannak tűnő, magas bérleti árakkal nehezített fővárosi ingatlanhelyzet is.

A Designboom nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik