Szórakozás

Irritálja a nézőket a virtuális tévéreklám

Azt viszont nagyon is megjegyzik, hogy miről szólt.

A hagyományos reklámblokkoknál kevésbé zavarja a tévénézőket a műsorokban látható termékelhelyezés – derül ki a Médiatanács megbízásából készült felmérésből. A hatóság az új típusú hirdetési formák fogadtatásáról készíttetett kutatást a GfK Hungária Piackutató Intézettel.

A termékmegjelenítést egészen addig elfogadják a nézők, amíg természetesen illeszkedik a műsor eredeti tartalmához, nem mesterkélt és nem eltúlzott. A virtuális reklámot viszont egyértelműen zavarónak érezték, az ugyanis a képernyőn futó műsor képarányának csökkentésével megtöri az élményt. Ez a válaszadók 75 százalékát irritálja, de azt is megjegyzik, hogy ez a hirdetési forma jó emlékezeti hatást ért el.

A kutatásban résztvevők szerint aggályos a termékmegjelenítés azon sajátossága, hogy minél kevésbé befolyásolják a befogadói élményt, annál kevésbé hívnak elő „védelmi mechanizmusokat”.

A tanulmányból kiderül, hogy a nézők igenis érzékelik a műsorokban a burkolt reklámot, de annál kevésbé tartják azokat zavarónak, minél több tartalmi információt szolgáltatnak a termékről. A képernyő alján olvasható szövegcsíkok szintén figyelemfelkeltők, de ezt a formát a többség egyáltalán nem találta zavarónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik