Élet-Stílus

Végre: kitiltották a szexista reklámokat a legfontosabb reklámversenyről

24.hu
24.hu

2017. 02. 06. 15:15

A kreatív szakma Oscarja, a Cannes Lions Nemzetközi Reklámfesztivál és díjátadó idén fontos kritériumokkal egészítette ki a verseny feltételeit: a zsűri nem díjazhat olyan produkciót, ami kifejezetten a nemek közti különbségekre koncentrál.

Azok a munkák, amelyek tárgyiasítanak, és elősegítik a negatív diszkriminációt és a nemi előítéletet, mindannyiunkat sértenek. […] Használjuk a szívünket, hogy eldöntsük a benyújtott anyagról, hogy elfogadható-e. Mit szólna, ha ön lenne a képen? Vagy a lánya, fia, húga, anyja, vagy az apja… Úgy is rendben lenne? Úgy érzi, hogy ezeket az alanyokat teljes jogú, egyenlő emberként kezelik, úgy, ahogy ön is elvárná?

– szerepel verseny ismertetőjében.

A kampány célja, hogy egy párbeszéd induljon a nemi egyenlőségről és előítéletekről a reklámszakmában. A kezdeményezéshez szorosan kapcsolódó petíciót, a #WomenNotObjects (a nők nem tárgyak) hashtaget egy reklámügynökség igazgatója, Madonna Badger kezdte még tavaly. Azóta több mint 1000 aláírás gyűlt össze, hogy lassan, de biztosan, felszívódjanak a szexista reklámok, vagy legalább ne járjon értük díj.

Badger azután indította el a kampányt, hogy 2016-ban egy botrányos, fájdalomcsillapítókat hirdető Bayer-reklám nyert. Igazából a pontos üzenet, vagy ötlet egyáltalán nem tiszta, de érthetően vádolták a brazil produkciós céget azzal, hogy konkrétan a nemi erőszakot reklámozzák, mondván, hogy

nincs is azzal semmi baj, ha a nő nem tud arról, hogy film készül a szexről. 

A díjat később a Bayer visszaadta, idén pedig a zsűri új, nemi egyenlőséget hirdető szempontok szerint választ.

(Adage.com)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.