Üzleti tippek

Trükkös hirdetésekre figyelmeztet a GVH

Egy utazásszervező cég megtévesztő hirdetéseit vizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH döntése szerint a Premio Travel Holidays Kft. (Premio Kft.) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott törökországi körutazásainak árával kapcsolatosan. A Premio Kft., a Líra Könyv Zrt. és a Mester Kiadó Kft. pedig megtévesztő tájékoztatást adott a fent leírt utak egyike, a kappadókiai körutazáshoz kapcsolódó vacsorakuponról. A hivatal nem szabott ki bírságot, de figyelmeztetésben részesítette a Premio Kft.-t.

A GVH a cégek 2013 novemberétől és 2015 januárjától megjelenő, törökországi (Lykia, Kappadókia, Török Riviéra) körutazásokhoz kapcsolódó ajánlatait és egyéb hirdetéseit, köztük a következő szlogeneket vizsgálta: „csak Önnek 59.990 Ft/főtől* 209.990 Ft helyett”, „a vacsora ajándék 29.990 Ft/fő értékben”.

Úgy ítélték meg, hogy a Premio Kft. jogsértően népszerűsítette e körutazásait, mert a fogyasztó úgy észlelhette, hogy egy „kedvezményes ár” befizetésével juthat az utazásokhoz. A Líra Könyv Zrt. és a Mester Kiadó Kft. ügyfeleihez eljuttatott, úgynevezett direkt marketing levelek pedig azt a látszatot keltették, hogy a fogyasztó jelentős összegű vacsorázási lehetőséget kap.

Bebizonyosodott azonban, hogy a Premio Kft. soha nem értékesítette a meghirdetett 209.990 forintos alapáron az utazásokat, a vacsora pedig eleve az ajánlat része volt. Így a közzétett, mintegy 150.000 forintos árkedvezmény és a vacsorakupon megjelenítése valótlan fogyasztói tájékoztatásnak minősül.

A jövőbeni jogsértéseket is megelőznék

A GVH a Premio Kft.-t a figyelmeztetés keretében egyúttal egy olyan versenyjogi megfelelési mechanizmus elfogadására kötelezte, amely alkalmas a jövőbeni jogsértések megelőzésére. A megfelelőségi programot a vállalkozásnak a belső eljárásrendjében kell rögzítenie, és gondoskodnia kell arról, hogy a jövőben megjelenő reklámjait egy hozzáértéssel rendelkező belső munkatárs, illetve egy külső, független szakértő (például ügyvéd/ügyvédi iroda, tanácsadó cég, független társadalmi szervezet) ellenőrizze – még azok megjelenése előtt.

A versenytörvény értelmében a GVH a figyelmeztetés eszközét is alkalmazhatja a célból, hogy a kis- és középvállalkozásokat a versenyjogi megfelelés irányába terelje. E szankció a kkv-k által elkövetett jogsértések esetében alkalmazható, de csak akkor, ha az adott cég első alkalommal valósít meg jogsértést, feltéve, hogy a jogsértés nem közbeszerzési kartell keretében, nem uniós jogot sértve vagy sérülékeny fogyasztók kárára történt.

A GVH a jogsértés megállapításán túl nem szabott ki bírságot a Líra Könyv Zrt.-re és a Mester Kiadó Kft.-re. Ennek oka a többi között, hogy a kommunikáció költségét nem e két cég viselte, és felelősségük, valamint felróhatóságuk mértéke nyilvánvalóan kisebb volt, mint az elsődlegesen felelős Premio Kft.-é. Az előbbiek tevékenysége által megállapítható jogsértés jelentősége mérsékelt volt – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik