Szórakozás

Till Attila: Itthon a döntéshozóknak 180 fokos fordulatot kéne venniük

A Tiszta Szívvel rendezőjével a Miss Spinner 2017 sajtótájékoztatóján beszélgettünk a kerekesszékesek helyzetéről és az öregedésről.

Miért ritka még mindig, hogy itthon, de akár külföldön is csak kevés filmben láthatunk kerekesszékes szereplőt?

Ez a probléma onnan ered, hogy a társadalomban a mozgássérült emberek és a többiek között van egy szakadék – a cél pont az, hogy ezt eltüntessük. A legtöbb filmben azért nem dolgoznak velük, mert úgy gondolják, nem biztonságos: mi van, ha elfárad, hisztizik, vagy mivel nem színész szakmáját tekintve, akkor nem is lehet az.

Az egész azzal kezdődik, hogy bizalmat szavazunk nekik.

Én egyébként úgy látom, ez a helyzet javulni fog. Igaz, külföldön többen és többször tüntetnek azért, hogy ne számítógépes technikával tegyenek fogyatékossá színészeket, hanem alkalmazzák azokat, akiknek ilyen élethelyzetük van, viszont szívesen csinálnának bármi egyebet, mint a többiek.

A legfontosabb az együtt. Senkinek nincs mára szüksége, csak arra, hogy együtt csináljunk valamit. Ne számítsanak a címkék: előbb ismerj meg valakit, legyen szó kerekesszékesről vagy sem és utána döntsd el, hogy te akarsz-e vele dolgozni.

Megdobja egyébként egy film költségvetését az, ha kerekesszékesek is vannak a színészek között? Ha igen, előfordulhat, hogy emiatt nem válogatnak be közülük a gárdába?

Nem különösebben, szóval tényleg csak a szándék a fontos. Bár egy kerekesszékes embernek is szüksége van olyan speciális segítségekre, ami nélkül nem megy tovább az élet, de ez a legtöbbször kimerül abban, hogy van egy lépcső, és szükség van két emberre, aki felviszi.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A forgatásnál sem kezdtünk el bonyolult rámpákat építeni, csupán odafigyeltünk rájuk, és tudtuk, hogy együtt akarjuk csinálni.

Előfordulhat az, hogy Fenyvesi Zolinak (a Tiszta szívvel c. film egyik főszereplője – a szerk.) több munkája lesz azután, hogy te felfedezted és bemutattad őt?

A Zoli azóta folyamatosan kap kisebb szerepeket, viszont itthon, egy pici filmiparban nehézség, hogy ő most erősen a Tiszta szívvelhez köthető, neki ez lett a jele. Ez most egy kicsit el kell koptatni, és lehet, hogy két-három év múlva hívják majd, ha kell egy kerekesszékes szereplő.

Magyarország egyébként emellett meglehetősen rendezőcentrikus.

Külföldön sztárokban gondolkodnak: XY most nagyon fut, belőle kell pénzt csinálni. Itthon tőlem egyetlen rendező sem fogja átvenni Zolit, mert neki kell újra felfedeznie őt. Ez egyébként az összes színészre igaz, nem csak a kerekesszékesekre.

Nemcsak a filmvilágban, de a hétköznapokban is látszik, hogy sokszor nincs igény az akadálymentesítésre vagy ha igen, akkor használhatatlan vagy értelmetlen megoldások születnek. Ennek mi lehet az oka?

Összetett okai vannak, de a legfontosabb: állandóan ütni kell a dobokat, és ezeket a témákat fenn kell tartani, az pedig majd eljut a döntéshozókhoz.

Az, hogy milyen egy rámpa vagy bicikliút, mindig azon múlik, hogy mennyire figyeltek oda, akiknél ott van a pénz, és akik meghozzák a döntést.

Bár úgy gondolom, hogy a jó szándék a legtöbb helyen megvan, sokszor nem gondolnak bele, hogy mit csinálnak – ezért is kell még fokozni az érzékenységüket.

Miért van az, hogy a “hagyományos” szépségversenyeken nem láthattunk eddig kerekesszékes lányokat?

A mai szépségversenyek a hétköznapoktól elrugaszkodott ideálokat hoznak létre, a lányok pedig ebbe belemennek, sőt, egy részük szerintem kifejezetten élvezi is. Ez egyébként nem feltétlenül rossz, illetve a történelmet végigkíséri az istenábrázolás. A szépségverseny is ilyen, aminek a végén egy félistenszerű szobor valaki kerül ki győztesként.

A szépségkirálynő nem ember, hanem szimbóluma valaminek.
A királynők történelmében egyébként az utolsó az egyben az első is volt: Molnár Csilla, aki bele is halt ebbe.

Ő volt az utolsó lány, aki a nép közül való volt és a nép között maradt – ez őt meg is viselte.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Egy kerekesszékes szépségversenyen ezzel szemben a legfontosabb az, hogy nő vagyok, szép vagyok, ki merek állni: a külsőségek tökéletesítése helyett sokkal fontosabb fontosabb a belső. Aki itt részt vesz, az abban vesz részt, hogy csökkenjenek a különbségek a világon, és erősítsük a bármit lehet elvet.

Én egyébként még azokkal a mondatokkal sem értek egyet, hogy A kerekesszékes lányok is szépek, hiszen ez evidencia, ezt nem kell kimondani. Ezeket el kell törölni és még gondolni sem kell rájuk. Az, hogy egy ember mitől érdekes, sok mindentől függ, és ennek egy része csak a kinézet.

Apropó szépség: többször nyilatkoztad, hogy félsz az öregedéstő. Ez igaz az egészségre is vagy csak a külsőségeket illetően?

Egy olyan területről beszélünk, ami nem belőlem fakad. Én magamat teljesen kortalannak tartom, rendszeresen sportolok és szerintem jól is nézek ki. Ezt valaki elkezdte felnagyítani, majd egyre többen vették át – egy kicsit hamis történetláncolatban vagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik