Szórakozás

Eszenyi Enikő: “Ha egy nő kiabál, az hisztis, ha egy férfi, az jó vezető”

Kepes Andrást Eszenyi Enikő váltotta az anyósülésen, D. Tóth Kriszta ugyanis őt vitte el egy körre autós interjúsorozatának, az Elviszlek magammal legújabb részében.

A videó első harmadában főleg a színházi életről és munkáról beszélgettek: Eszenyi elmondta, milyen darabokat rendeznek most és azt is, hogy esténként a Vígszínházban és a Pesti Színházban közel kétezer embernek csinálnak műsort.

Nagyon szeretem a társulatunkban, hogy felnevelünk fiatalokat, akik aztán maradnak velünk és a nagy színészeink lesznek

– mondta a Kossuth-díjas színész-rendező, majd hozzátette, őt is elképesztő módon inspirálja az, hogy ilyen nevek között nőhetett fel.

Kiderült, Eszenyi számára nem az újságírói kritika volt irányadó, sokkal inkább a mesterei visszajelzéseire figyelt inkább – annak ellenére, hogy ők a “rideg tartás” hívei  és kevésszer dicsérték meg őt.

Ami tegnap fáj, az ma már nem

Szerinte a színházban a legszélsőségesebb dolgokat tudják egymás fejéhez vágni az emberek, de a szavaknak csak ott és akkor van súlya, másnapra el kell felejteni és újra kell próbálni azt, amit tegnap kritizáltak. Ez a szabály általában működik, de ettől függetlenül mindenki tud adni és kapni is nagy sebeket.

Eszenyi azt vallja: ha ma Magyarországon egy nő felemeli a hangját, arról mindenki azt hiszi, hogy hisztis; ha egy férfi tesz ugyanígy, akkor az egy erélyes vezető.

Hozzátette, szerinte elképesztően kevés a magas pozícióban lévő nő – elég mondjuk a Parlamentre gondolni.

Mindenki, aki ma vezet és felelős emberekért, az nincs könnyű helyzetben

– mondta és azt is elárulta, miért nehéz feladat ez számára: mindenkinek meg akar felelni és mindenkinek jót akar. A legfájóbb pontnak azt tartja, hogy – a támogatások szűkössége miatt – nem tud fizetésemelést adni annak, aki szerinte megérdemelné.

A múlttal nem szívesen foglalkozik, inkább projektszerűen a jövőre tekint, a darabokat pedig úgy válogatja, hogy azok aktualitásával kommunikálhasson.

Színpad, deszka mindenhol van a világban és csak egy jó lámpára van szükség

– válaszolta D. Tóth Krisztának, amikor arra volt kíváncsi, hogy mi lenne, ha elvennék tőle a Vígszínház vezetését. Sokat van külföldön: tavaly nyáron Szentpéterváron rendezett, most pedig a társulatával a kínai Kantonba készül, novemberben ugyanis ott lépnek fel.

Az Elviszlek magammal a D. Tóth Kriszta által főszerkesztett WMN magazin műsora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik