Szórakozás

Kepes András: Az önazonosság hatalmas anyagi áldozatokkal jár

Folytatódik D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsora, Szinetár Dóra és Zacher Gábor után pedig most Kepes Andrást vitte el a műsorvezetőnő egy körre. Kepestől megtudtuk, hogy...

Kepes 2009-ben fejezte be a televíziózást, két éve pedig a Metropolitan Egyetem dékáni pozíciójáról is lemondott, jelenleg egyetemi tanárként dolgozik.

Mindig is szemlélődő voltam, zavart is, hogy engem is látnak

– mondta Kepes, ami annak ellenére furán hathat, hogy több évtizedet töltött el a képernyőkön. „Sokkal jobban érdekel az, akivel a riportot készítem” – tette hozzá. Kiderült az is, rádiósként szívesebben dolgozott, mert a televíziót visszalépésnek tekintette.

“Nem nagyon látok két olyan műsort a tévében, ami között az enyémet el tudom képzelni.”

Kudarcokból is kijutott

Kudarcnak élte meg, amikor összeveszett az MTV-vel, ők ugyanis csődbe vitték. Ez 1998-ban volt, amikor a kereskedelmi csatornák indultak, őt pedig meg is környékezte a TV2. Kiderült, hogy bár szabad kezet ígértek neki, mégis kész koncepciójuk volt arra, hogy mivel kezdenének vele. Már a második adásnál érezte, hogy baj van, ezért átalakította a műsort, ami viszont csak egy újabb részt ért meg, ugyanis ő beteg lett – emiatt felmentették a szerződés alól.

A betegségek jelentős része egy menekülés, az én szervezetem is elkezdett megmenteni engem. Elég sok fronton jött akkor a baj

– mondta az újságíró, majd hozzátette, a jó és a rossz emlékekre is sokat gondol, azokból építkezik.

Szerinte ha valaki önazonos szeretne lenni, az számos – főleg anyagi – áldozattal jár.

Kepes azt vallja, a televíziós szcénát lenézik az írók, őt pedig azért utálják nála jobb szerzők, mert a tévében szerzett népszerűsége miatt fogy több könyve.

Világkép

Szó esett az új könyvéről is, amihez a fő inspirációt a külföldi és a saját kultúrájához való hozzáállása, illetve a menekültváltság adta.

Nemcsak az emberek nyomorúsága szomorított el, hanem legalább annyira a közösségi oldalakon a témára érkezett kommentek minősége is

– mondta, majd hozzátette, a kultúráknak nem egymással van baja, hanem saját magukkal. A kiadóval eleinte egy hatkötetes sorozatban egyeztek meg, felesége unszolására azonban ez háromra, végül pedig egyre csökkent. Egy dologban biztos volt: nem akart egy új bőrt lehúzni a tévés műsorairól.

Ha egy gondolatban kellene összefoglalnia az új kötetet, azt mondaná: mindenkinek össze kell raknia részletekből a saját világképét.

Felesége egyébként az első 70 oldal alapján azt hitte, egy újabb disszertációt készített – Kepes annyira adott a véleményére, hogy ki is dobta a kéziratot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik