Szórakozás

Ananászkonzerv, péniszvédő, iPod – íme a legfurcsább, országok közti ajándékok

Az országok vezetői közti tárgyalások és találkozók szerves részét képezik az egymásnak átnyújtott ajándékok, ezek azonban számos esetben furák, vagy épp érthetetlenek. Összegyűjtöttük a legjobbakat.

 A Szabadság-szobor

liberty_island_photo_d_ramey_logan-1024x582

Az eredetileg muszlim nőalaknak szánt szobrot, a szabadság New Yorkban látható szimbólumát a francia kormány saját költségén építtette és szállította a függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Egyesült Államokba.

Hollandia 1945 óta küld tulipánhagymákat Kanadának

Ottawa_Tulip_Festival.jpeg

A második világháború során I. Julianna királynőt és gyermekeit védő kanadai katonák miatt az észak-amerikai ország 1945-ben százezer, majd azóta minden évben húszezer hagymát kap a tulipánnagyhatlomként is ismert Hollandiától. Ennek hatására 1953 óta minden év májusában megrendezik a Kanadai Tulipánfesztivált, a világ legnagyobb hasonló rendezvényét,

1947 óta Norvégia adja a londoni Trafalgar tér óriási karácsonyfáját

8299992625_419e177a88_h

Hálaként a britek második világháborús segítségéért.

Ausztrália konzervet küldött II. Erzsébet koronázására

pineapple

Egészen pontosan ötszáz darab ananászkonzervet, “speciális ajándékcímkékkel”. Ez a mai világban elég furcsa és sértő ajándéknak tűnne, de a világháború utáni élelmiszerhiány idején egészen biztosan jól jött az ifjú párnak.

Az óriásszöcske

philip-12--a

Az óriási, szöcske alakú borhűtőt (aely akár kisasztallá is kinyitható volt, sőt, a szárnyai is mozgathatóak voltak!) Pompidou francia elnök küldte a II. Erzsébet brit királynőnek. Kérdés, hogy az mennyire örült neki, de az alkotó Francois-Xavier Lalanne (1927-2008) műve jóval értékesebb annál, mint ahogyan első pillantásra látszik.

Ajándékba stadiont!

Estadio_Nacional_Costa_Rica

A magyar ugar helyett a Costa Rica-i San Jóséban álló Estadio Nacional építésének és berendezésének összes költségét – az eredeti tervek szerinti 88 helyett 110 millió dollárt – a kínai állam vállalta magára egy, a két ország közti megegyezés részeként. A kínai kivitelező cég, az Anhui Foreign Economic Construction nyolcszáz saját munkása segítségével alig két év alatt, 2011 márciusára húzta fel a 35175 embert befogadni képes stadiont.

Egy szerencsétlen teve

Man-with-Camel

Az 1960-ig francia gyarmatként Francia-Szudán néven ismert nyugat-afrikai állam, Mali vezetése 2013-ban úgy gondolta, hogy egy tevét küld Franciaországnak, hálaként az iszlám fegyveresek kiűzésében nyújtott segítségért.

Az állatot el is indították, de a világ egyik legszegényebb országaként (a lakosság közel harmada alultáplált, a hatalmat pedig lázadó katonák tartják kézben) az sajnos nem ért célba: Timbuktuban egy időre egy család gondjaira bízták, de az állat egy szempillantás alatt pörköltté változott. A kövekező tevét már egyenesen Párizsba küldték.

Szalmából font péniszvédő tok

TO GO WITH AFP STORY "Vanuatu-Britain-religion-royals,FEATURE" by Madeleine Coorey Sikor Natuan, the son of the local chief, holds two official portraits (one holding a pig-killing club, L) of Britain's Prince Philip in front of the chief's hut in the remote village of Yaohnanen on Tanna in Vanuatu on August 6, 2010. In his remote village in Vanuatu, tribesman Sikor Natuan cradles a faded portrait of Britain's Prince Philip against his naked and tattooed chest. Natuan, who just weeks before danced and feasted to mark the royal's 89th birthday, is already preparing for next year's celebrations -- and he is expecting the guest of honour to attend, despite his advanced age. For in the South Pacific village of Yaohnanen on Vanuatu's Tanna island, where men wear nothing but grass penis sheaths, and marijuana and tobacco grow wild, Prince Philip is worshipped as a god. AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD / AFP / TORSTEN BLACKWOOD

A Vanuatuhoz tartozó apró Csendes-óceáni sziget, Tanna egyik törzse 2010-ben az általuk istenként tisztelt Fülöp edinburgh-i hercegnek (1921-) ajándékozott egyet a szóban forgó tokokból.

Obama kedvenc filmjei, DVD-n

A Fehér Ház elnöki asztala, a Resolution Desk a HMS Resolute nevű brit hajó maradványaiból épült, és 1880-ban Viktória királynő ajándékozta a 19. amerikai elnöknek, Rutherford B. Hayes-nek. 2009-ben a brit miniszterelnök, Gordon Brown pedig a HMS Resolute testvérhajójának maradványaiból készült tolltartót adományozott Obamának.

Barack_Obama_welcomes_Gordon_Brown_to_the_Oval_Office_3-3-09

És mit kapott érte cserébe? Obama kedvenc filmjeit DVD-n. Ha mindez nem lett volna elég, a lemezek a Nagy-Britanniában kapható DVD-lejátszók legtöbbjén lejátszhatatlanok voltak a különböző régiókódolás miatt.

apple-ipod-classic-2007_5

Korántsem ez volt azonban a rövidesen leköszönő elnök egyetlen furcsa ajándéka: két évvel korábban, 2007-ben II. Erzsébet angol királynőnek egy iPodot ajándékozott.

Fotók: Saffron Blaze, Restaurante Kaialde, Gagapedia, Hello!, Torsten Blackwood/AFP/Europress, Pete Souza, Queensland State Archives

Ajánlott videó

Olvasói sztorik