Szórakozás

Czeizel Endre szégyelli, hogy betegségével foglalkoznak

A híres genetikus kiújult leukémiájával is sikeresen vette fel a harcot, ő mégis zavarban van, amiért ennyit írnak egészségi állapotáról.

Czeizel Endrénél 2013 májusában diagnosztizálták a leukémia legrosszabb formáját. Akkor választania kellett, hogy vállalja-e a kemoterápiát vagy, ahogyan ő fogalmaz, “befejezi az életét 6-8 héten belül”. A magzatvédő vitamin kifejlesztője belement a hat hónapos terápiába, ami kiölte a rákos sejteket a csontvelőjéből. Öt hónap után azonban kiújult a rettegett kór, amit már sokkal nehezebben viselt az első alkalomnál.

“Idén májusban visszajött a leukémia. Újabb kemoterápián estem át, ami nagyon rossz volt. Úgy tűnt, hogy nem is fog sikerülni, volt két olyan nap, amikor mesterségesen tartottak életben, mert nem jött vissza a saját csontvelőm. Most azonban teljesen jól vagyok” – mesélte a Mokka stúdiójában Czeizel Endre, aki azt is hozzátette, hogy zavarban érzi magát betegsége miatt.

“Zavarban vagyok, amiért a betegségem ilyen reflektorfénybe került, hiszen más orvos kollégákkal is megesett már ilyen. Emiatt kezdem szégyelleni magam, de persze jólesik, hogy sokan aggódnak értem.”

A genetikus minden nap hálát ad Istennek, hogy jelenleg ilyen jó erőben van, ugyanakkor tudja, hogy a következő alkalommal már nem fogja tudni legyőzni a betegségét.

“Teljes értékű szakmai életet élek, de ugyanakkor tudom, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, és hogy a csontvelőmben ott van ez a klón, amiből a daganat újra el fog indulni. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik a harmadik visszaesés, ami valószínűleg az utolsó lesz. Addig is mindennap hálát adok a mindenhatónak, hogy túléltem a napot és jól érzem magam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik