Szórakozás

Tízmilliókat keres, de alig adózik Berki Krisztián

Egy adószakértő vizsgálta meg a TV2 újdonsült ütőkártyájának pénzügyeit.

Az Édes élet meghozta a sikert Berki Krisztiánnak. A futballnál is jobb biznisznek bizonyul számára a tévézés, ugyanis a Blikk információi szerint csak a TV2-től havi kétmilliót keres, mellette pénzt kap a FEM3-on való műsorvezetésért, valamint fellépésekért és reklámszerződésekért is. Ez szép kis summa, éves szinten több tízmillió forint. Krisztián azonban alig fizet adót, és a cégügyei is zavarosak, nem csoda hát, hogy rászállt a NAV is.

Az Édes Élet sztárjának több mint fél tucat cége volt, illetve van jelenleg is, ám ezek vagy megszűntek, vagy jelenleg is eljárás folyik ellenük. A BK Consultant Kft. és a BKAG Sport Agency Kft. végelszámolással, a tanácsadással foglalkozó BK Consult Kft. kényszertörléssel szűnt meg az utóbbi két évben. A BK Management Group és új cége, a műsorgyártásra szakosodott BK Movie Star Film és Produkciós Kft. hónapok óta fent van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtásos listáján. A Slade Invest Kft. pedig, melynek fő tevékenysége a vezetési tanácsadás, jelenleg is végelszámolás alatt van.

Berki a mérlegadatok szerint az életét bemutató show-val kapcsolatban szinte mindent elszámol költségként, amit csak lehet. Azaz úgy keres milliókat, és él luxuséletet, hogy alig adózik valamit. Mindeközben vagy végelszámolással, vagy kényszertörléssel egyre-másra szűnnek meg a cégei. A Blikk megmutatta Krisztián céges papírjait az ország egyik legjobb és legnépszerűbb adószakértőjéhez, Vadász Ivánhoz is, hogy kiderüljön, miveltrükközik a herevasalás hazai elterjesztője.

“A BK Movie-nak nem egészen tízmillió forint volt a bevétele, és majdnem 12 millió a kötelezettsége. A BK Managementnél viszont vannak érdekes dolgok. Nem találják a székhelyén, ezért megszűntnek nyilvánította a kft.-t a cégbíróság. Ez nem szép dolog, de sajnos semmi rendkívüli nincs benne, ezrével van ilyen. A kft.-nek tagja például egy Seychelle-szigeteki cég, ahol alacsony az adókötelezettség. Ha kiutalják az osztalékot, akkor az ott nem adóköteles, a magyar szabályok szerint viszont igen. Ezt a céget sem találják, és ennek sem adták be a mérlegét. Összességében azt tudom mondani, hogy zavarosak Berki Krisztián cégei” – összegezte a szakember.

Elvileg mindennek lehetnek büntetőjogi következményei, mert nyilvánvaló, hogy megsértették a számviteli törvényt. A gyakorlat azonban azt mutatja, ki lehet bújni így a tartozás alól.

Fotó: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik