Szórakozás

Rendőrök vették el a Blikk újságírójának mobilját

Megmotozták és erővel elvették Koós Szabolcs mobiltelefonját a Katonai Ügyészség parancsára. Egy informátort keresnek.

A Blikk munkatársát, Koós Szabolcs újságírót arra kötelezte a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa, hogy fedje fel, ki adott neki információkat Oszter Sándor balesetével kapcsolatban, amelyet a MOM Parkban állítólag ittasan okozott, és ami miatt már a jogosítványát is elvették. Az ügyészség számára rendkívül kiemelt lehet az ügy, hiszen miután a férfi megtagadta mobilja átadását, motozással és erővel vették el tőle a készüléket.

“Az ügyben eljáró ügyész korábban már kihallgatott, akkor tudtára adtam, hogy lapunk hitvallásával ellentétes, hogy felfedjem informátorunkat. Ekkor a bírósághoz fordultak. Ezután ismét felhívtak, és azt mondták, még egy apróság miatt szeretnék, ha bemennék az ügyészségre. Ami ezután ott történt, az igazán megijesztett. Mivel továbbra sem voltam hajlandó elárulni az informátor nevét, az ügyész azt mondta, adjam át a mobilomat. Ezt is megtagadtam, hiszen a telefonomon több lényeges, sőt titkos információ található. Ezután életemben először rendőrt hívtak rám! Az ügyész tárcsázta a VIII. kerületi kapitányságot, azonnal zsarukat kért az épülethez, azzal indokolva az intézkedést, hogy ellenszegülök. Három megtermett férfi érkezett, és az igazat megvallva, akkor már kezdtem nyugtalan lenni. Rohanva jöttek, azt kérdezgették, hol van az a személy, aki ellenszegül. A járőrök ezután egy irodába kísértek, és azt kérdezték, átadom-e a telefont. Mint mondták, lehet így és lehet bilincsben is. A következő pillanatban már el is kezdték a motozást” – elevenítette fel a Blikkben Koós, akinek zsebéből ezután kivették a mobilt.

Az újságíró hozzátette: a telefon elvételéről szóló jegyzőkönyvbe először az került, hogy testi kényszer alkalmazásával vették el a telefont. Később a rendőrök kérésére ezt átírták ruházatátvizsgálásra. Szabolcs egyébként hiába írta alá a papírt két példányban, ő maga egyet sem kapott kézhez.

A Blikk 20 éves fennállása óta a legfontosabb alapszabálynak tekinti az informátorai védelmét. Bár a jog ezt megengedné, még sosem volt példa arra, hogy bárki felfedte volna, kitől származnak az információk. Ha azonban most mégis gyakorlat válik az ügyből, az már a sajtószabadságra jelentene veszélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik