Belföld

Bíróságon támadja meg a Blikket a XVIII. kerület

Helyreigazítási pert indít az önkormányzat a lap ellen, amiért az a városrész vezetőinek külföldi útjairól közölt cikket.

A Blikk csütörtöki számában írt arról, hogy 8,3 millióért mentek a horvát Cres-szigetre, 7,5 millióért az olaszországi Potenzába és 2,2-ért a spanyolországi Málagába a XVIII. kerületi önkormányzat vezetői.

A kerület szóvivője a lapnak azt mondta, félreértésről van szó, a számok csak „önkormányzati utazások fedezetéül szolgáló előirányzatok”.

A XVIII. kerület később közleményben védte álláspontját.

Nem a saját vezetőinek utazgatására különítettek el összeget, hanem azért, mert a kerületi önkormányzat három kiemelt Európai Uniós program projektvezetője, és ebbéli minőségében projektenként 8-10 ország közös szakmai programjait koordinálja – írták.

Kulcsszó: átfolyó tétel

Hozzátették, hogy a cikkben említett 54 millió forint a kerületi költségvetésben úgynevezett átfolyó tételként szerepel, azaz az összeget a szigorú, EU-felügyelet alatt tartott elszámolás szerint 23 partnervárosnak utalja tovább a kerület. “Az önkormányzatot tehát az Európai Unió bízta meg azzal, hogy vezényelje és menedzselje le a nemzetközi, átfogó szakmai projekteket; a programokat az Európai Unió finanszírozza, nem az önkormányzat” – közölték.

A projektekben olyan területeken végeznek közös szakmai munkát európai partnereikkel, mint a településfejlesztés, a repülőterek környékeinek fejlesztése, a lakótelepi fejlesztések, valamint a zöld- és geotermikus energiafejlesztési lehetőségek – olvasható a kerület közleményében.

“Fontos kiemelni, hogy a városvezetők elenyésző mértékben vettek részt a külföldi programokon, amelyekre jellemzően szakemberek, pedagógusok, civil és szakmai szervezetek képviselői utaznak az EU segítségével. Ezek szigorú kontrollt alatt lévő szakmai utak, amelyeknek minden egyes költségtételét az EU ellenőrzi” – tették hozzá.

Az önkormányzat a valótlan állítások miatt nemcsak a Blikk, hanem a cikket kritika nélkül átvevő médiumok ellen is fellép a jog eszközeivel – zárták közleményüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik