Szórakozás

Összekapcsolták Hoffmant a dílerekkel

A vasárnap holtan talált Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színész mobilszámát megtalálták a rendőrök a halálesettel kapcsolatban kedden letartóztatott négy ember egyikénél - erősítették meg rendőrségi források a The New York Postnak.

A nyomozókat egy bejelentés vezette ahhoz a manhattani lakáshoz, melyben kedden négy gyanúsítottat letartóztattak. A bejelentő korábban látta Hoffmant az épületnél, és úgy vélte, itt szerezhette be a színész a heroint.

A rendőrök két lakást kutattak át, az egyikben több száz zacskó heroint foglaltak le, és őrizetbe vették az ott tartózkodó négy személyt. Egyiküket nem vádolták meg, mert semmi sem bizonyította, hogy köze volna a lakásban talált, nagy mennyiségű kábítószerhez, két további letartóztatott ellen csak kokain birtoklásának vétsége miatt emeltek vádat.

Egyedül Robert Vineberg dzsesszzenészt vádolták meg azzal, hogy eladási szándékkal birtokolt kábítószert. Vineberg sok ismert zenésszel és színésszel, köztük a három éve elhunyt Amy Winehouse-zal is kapcsolatban állt. A lakásból a több száz csomag heroin mellett körülbelül 1200 dollár (274 ezer forint) készpénz is előkerült.

A Philip Seymour Hoffman halála ügyében nyomozók megállapították, a színész a halála előtti napon hat alkalommal vett fel pénzt egy lakásához közeli szupermarket bankautomatájából összesen 1200 dollár értékben. A nyomozók most a lakásban talált két iPadet, a számítógépet, a fecskendőket és egy kormos kanalat vizsgálnak további információk után kutatva.

A letartóztatottak egyikének telefonjában megtalálták Hoffman mobilszámát, ez megerősíti azt a gyanút, hogy esetleg ő láthatta el a színészt kábítószerrel – közölték a rendőrök. Nem pontosították, hogy a letartóztatottak melyikéről van szó.

A rendőrség arra vár, hogy az orvosszakértői hivatal megállapítsa az Oscar-díjas színész halálának okát. Szerdán a hivatal szóvivője azt közölte, további tesztekre van szükség, határidőt nem tűztek ki. Ilyen esetekben általában toxikológiai és szövettani vizsgálatokat végeznek.

A 46 esztendős Hoffmant vasárnap tűvel a karjában találták meg Greenwich Village-i lakásában, ahol legalább 50 tasaknyi heroinra bukkantak a hatóságok. A tasakokon található jelzések különböztek azoktól, amelyek a letartóztatottak lakásán lefoglalt heroincsomagokon láthatók.

Az amerikai törvények szerint a drogkereskedők nem tehetők felelőssé klienseik halála miatt – mondta James Cohen jogászprofesszor, a Fordham Egyetem tudósa.

A filmszínész temetési szertartása pénteken lesz szűk családi és baráti körben New Yorkban – jelentette be szóvivője. A család azt kérte, virágok helyett két olyan jótékonysági alapítvány számára adakozzanak, amely “közel állt Phil szívéhez”.

Emlékére szerdán este kihunytak a Broadway fényei. Barátok és rajongók százai gyűltek össze, hogy gyertyák lángja mellett virrasszanak a Labyrinth Theater Company színháza előtt, ahol Hoffman korábban művészeti igazgatóként dolgozott.

Olvasói sztorik