Szórakozás

Az utolsó pillanatban vágták le a kötélről

Megmentették egy öngyilkosságot megkísérlő férfi életét a rendőrök Szentesen.

Az eset még a múlt héten történt. Egy férfi betelefonált kedden este a rendőrségre azzal, hogy véget vet az életének. Az ügyeletesnek annyit sikerült kiszednie belőle, hogy a szentesi kórházban dolgozik. A rendőrök felkeresték az intézményt, ahol sikerült megtudniuk, kié a telefonszám. Elmentek a férfi lakására, ám ő nem reagált a csengetésekre, ezért betörték az ajtót. A férfi épp akkor akasztotta fel magát. A rendőrök még időben érkeztek. Levágták a kötélről és kórházba vitték.

Öngyilkosság: szövődmény

Furcsa leírva, de az öngyilkosság mentális problémák súlyos szövődményének tekinthető. Szorongás, lelki problémák, depresszió, skizofrénia súlyos eseteiben fordul elő, és sokszor nem is az elmúlás az öngyilkos vágya, hanem a másféle élet. A háttérbetegség és az elkövetés módja összekapcsolódik: a skizofrének gyakran választanak brutális, önmagukat nem kímélő, fájdalmas módokat (csonkolás), a neurotikus betegekre jellemzőbb a gyógyszertúladagolás. Vannak betegek, akik annyiszor próbálkoztak már (40-50 alkalommal), hogy ők már egyfajta “feszültséglevezetési technikaként” használják az öngyilkosságot.

A fiatalkori öngyilkosságok java része a figyelemfelkeltéssel függ össze. Cry for help – ez az angol kifejezés (kb. segítségkiáltás) azt a jelenséget jelöli, ahogy az öngyilkosok a készülődés és a tett előtt megpróbálják felhívni a környezetük figyelmét a közelgő eseményre. Sajnos az előítéletek miatt sok családban nem törődnek az öngyilkosságot elkövetővel, eltitkolják, szégyellik az esetet, holott a paciens kórházi kezelésre szorul.

Görögországban még rosszabb a helyzet, mivel ott nagyon erős a keresztény egyház hatása, és az öngyilkosság olyan negatív színben tűnik fel emiatt, hogy sokszor a rendőrségnek sem vallják be, hogy öngyilkosságban halt meg egy családtag, inkább balesetnek tüntetik fel a dolgot – ezért is olyan alacsony a görög öngyilkossági ráta. Magyarországon egyébként az öngyilkosság afféle tanult minta, sok családban apáról fiúra “hagyományozódik” az öngyilkosság elkövetésének mintája, mintegy kilépési módszer, megoldás a problémákra. Az Alföldön amúgy 2-3-szoros az ország többi részéhez képest az öngyilkossági ráta.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.