Szórakozás

A nap, amikor megölték a szegedi cukrászcsaládot

batyi-zoltan
batyi-zoltan

2014. 01. 23. 10:22

Húsz éve, hogy meggyilkolták Z. Nagy Bálintot, feleségét és két gyermekét. Gyanúsított van, ítélet azóta sincs.

1994. január 23-án este betörtek Szeged egyik legismertebb cukrászmesterének Bárka utcai otthonába, és ott megölték a 42 éves Z. Nagy Bálintot, vele egykorú feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint 17 éves Dániel és 10 éves Balázs fiukat.

A nyomozás kezdetére így emlékszik Kószó Zoltán rendőr alezredes, akit az ügyben végzett munkája elismeréseként később az Év rendőre kitüntető címmel jutalmaztak.

– Január 24-én este tíz óra lehetett, amikor értesítettek a kollégáim, úgy néz ki, végeztek Z. Nagy Bálint cukrásszal, és az egész családjával. Ahogy a csapat összeállt, kollégáimmal kocsiba vágtuk magunkat, és robogtunk a házhoz, amit már hatalmas csődület vett körül, rendőrautók sorakoztak a kis utcában, és ahogy már lenni szokott, ezernyi találgatástól, kérdéstől izzott a levegő – idézte fel a történteket a nyugalmazott alezredes.

Szavaiból kiderült: a környéken élőknek és Z. Nagy Bálint munkatársainak az tűnt fel, hogy sem a családfő, sem felesége nem mutatkozott egész nap, és a gyerekek sem mentek iskolába. Mivel a telefonhívásokra sem reagált senki, az egyik alkalmazott kiment Z. Nagyékhoz. Ekkor már a szomszédok is gyülekeztek a ház körül, előkerült egy létra, és a cukrászda egyik dolgozója felmászott, hogy belessen az ablakon. A gyenge fényben úgy látta, hogy az egyik gyermek az ágyában fekszik – azt gyanította, vérben.

Álmukban lőtték fejbe őket

Kószó Zoltán elmondta: az ajtót egy szakember nyitotta ki. Az emeleti hálószobákban az ágyukban találtak rá a család mind a négy tagjára holtan. Dulakodásnak semmi nyoma nem volt, úgy tűnt, senki nem kutatott értékek után.

Egyértelmű volt, hogy fegyverrel végeztek a családdal.

– Minden jel arra utalt, hogy a fejüket ért lövések azonnal halálhoz vezettek – mondta az alezredes.

Az országos megdöbbenést keltett ügybe már másnap bekapcsolódott az ORFK, de végül senki sem talált olyan ujj- illetve tenyérnyomokat, amely segített volna megtalálni a gyilkost – mondta el Kószó Zoltán, aki a szemlebizottság vezetőjeként dolgozott az első napokban.

Miért nem szólt a riasztó?

Viszont egyre több megválaszolásra váró kérdés sorakozott a nyomozók jegyzetfüzetében. Miért ölt és hogyan jutott a házba a gyilkos?

Z. Nagy Bálintnak – tehetős ember lévén- mozgásérzékelős riasztója volt, de ez a gyilkosság estéjén nem volt bekapcsolva. Miért?

Mit vittek el a házból? Elvittek egyáltalán valamit? Ezek a kérdések még ma is megválaszolatlanok.

Ami tény: a gazdag család házában egyetlen arany ékszert, említésre érdemes mennyiségű készpénzt sem talált a rendőrség.

Nem sokkal korábban Kecskeméten is volt hasonló gyilkosság. Ugyanolyan Skorpió típusú fegyverrel gyilkoltak meg több embert ott is, mint a Z. Nagy villában.

Marinko: öltem, de nem ott

A gyanú Magda Marinkóra terelődött, pár napon belül el is fogták, de ő azt állította, nincs köze Z-Nagyék halálához. Elismerte, hogy ölt, de nem Szegeden. Azt vallotta, hogy ő és csapata végzett a kecskeméti Horváth családdal, ők gyilkolták meg Orosházán Márton Editet és a Vajdaságban három helyszínen is “dolgozott” a hírhedt Skorpió géppisztoly.

Magda Marinko ( Fotó: MTI)

Összesen tíznél is több embert küldött halálba a francia idegenlégióban és a délszláv háborúban “edződött” Magda Marinko és halálosztó csapata.

Részlet az elfogása után hetekkel tett vallomásából:

Bátyi Zoltán további írásai:

Megjelent a Marinko-könyv

Megtaláltuk a halálosztó tanyáját

Szeged kincsei: a Reök palota

„A szegedi Z. Nagy család megölésével kapcsolatosan kijelentem, hogy a Z. Nagy családot nem én öltem meg, bár tudom, hogy ki tette. Dragan M. szabadkai rendőrnyomozónak elmondtam mindezt, hozzátettem, hogy két szerb és egy horvát állampolgárságú férfi volt a tettes. Tudom a végrehajtók nevét, melyet én most azért nem mondok el, mert féltem a családtagjaimat.

Tudom, hogy maximális büntetésre számíthatok, attól függetlenül, hogy a Z. Nagyék sérelmére elkövetett emberölést magamra vállalom-e vagy sem. De higgyék el nekem, amit én megcsinálok, azt én el is ismerem.”

Halálra ítélték, de megúszta

Marinkót két perben is elítélték. A vajdasági gyilkosságai miatt Jugoszláviában halálbüntetést kapott, amit később, a halálbüntetés szerbiai eltörlése után átváltoztattak 40 év fegyházra.

A kecskeméti és orosházi rablógyilkosságok következménye egy Budapesten meghozott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés lett. Példás magaviselet esetén 25 év után feltételesen szabadulhat, igaz akkor kiutasítják Magyarországról, és meg kell kezdenie Szerbiában a 40 év letöltését.

De a Z. Nagy család megöléséért hiába vádolták meg, jogerős ítélet nem született. Hogy miért? Erről holnapi számunkban írunk.

(Folytatjuk.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.