Szórakozás

Megszűnik a Winamp

Másfél évtized után leállítja a 2000-es évek legnépszerűbb zenelejátszó programjához kötődő szolgáltatásait az AOL.

Egy hónap múlva hivatalosan eltűnik a virtuális térből a MP3-korszak emblematikus médialejátszó programja, a Winamp. A szoftvert jegyző American Online (AOL) bejelentette december 20-ával leállítja Winamp fejlesztését illetve a zenelejátszóhoz kötődő valamennyi szolgáltatását.

A Winamp-ot két utahi egyetemista, Justin Frankel és Dmitry Boldyrev, fejlesztette ki 1997-ben. A név a Windows operációs rendszerrel való kompatibilitásra, illetve az MP3-as formátum támogatásra utal.

A program az ezredforduló utáni években élte fénykorát. A 2000-es években több tízmillió zenebarát virtuális asztalán volt ott az aranyvillámos ikon. A Winamp magyar Wikipédia szócikke szerint 2005-ben a világ harmadik legnépszerűbb médialejátszója volt. Az utolsó nagyobb frissítést 2010-ben hajtották végre a szoftveren. Ebben az évben készült el a magyar nyelvű bővítménye is.

Bár a Winamp hivatalos terjesztése decemberben megszűnik, az ingyenes program bizonyára még jó darabig elérhető lesz a rajongók számára a különböző letöltési oldalakon és más fórumokon.

Aki szeretne többet megtudni a legendás programról, íme egy videó a Winamp bő másfél évtizedes történetéről.

Forrás: Youtube.com/TheRasteri

Ajánlott videó

Olvasói sztorik