Tudomány

Végigtabletezhetjük a repülőutat

Repulogep(1)(960x640)(14).jpg (repülőgép, )
Repulogep(1)(960x640)(14).jpg (repülőgép, )

A repülés minden szakaszában használhatják majd elektronikus készülékeiket az európai légitársaságokkal utazók: emelkedéskor és landoláskor sem kell kikapcsolniuk a táblagépeket, e-könyv-olvasókat és MP3-lejátszókat.

Az eszközhasználatra vonatkozó új irányelveket a hónap végéig hozzák nyilvánosságra – közölte az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA). A különböző elektronikus eszközöket a jövőben a repülés minden szakaszában használhatják az utasok, amennyiben azokat az úgynevezett repülési üzemmódra állítják, tehát nem állnak összeköttetésben mobilhálózattal – derül ki a közleményből.

A jelenlegi szabályok szerint a mobiltelefonokat, MP3-lejátszókat és e-könyv-olvasókat a fel- és leszállópályán, startoláskor és landoláskor ki kell kapcsolni. A nagyobb eszközöket, például laptopokat pedig el kell rakni. A bejelentett változások minden repülőgépre vonatkoznak, amelyet európai légitársaság üzemeltet. Az új szabályok azonban biztonság dolgában nem jelentenek kompromisszumokat – közölte az EASA. A hivatal jelenleg azon dolgozik, hogy a repülőgépeken a mobiltelefonálás is lehetővé váljon.

Október végén az amerikai légügyi hatóság (FAA) hasonló módon lazított az elektronikus eszközök használatára vonatkozó szabályokon. Az amerikai járatokon továbbra is tilos a telefonálás vagy a mobilhálózaton történő internetezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik