Szórakozás

Az önpusztítás bajnokai

alkohol (alkohol)
alkohol (alkohol)

Vannak, akik az életüket is képesek kockáztatni pár üveg vodkáért, egy játékért, a közösség megbecsüléséért vagy épp azért a bizonyos tizenöt perc hírnévért. Extrém erőpróbák a nagyvilágból.

Halálra eszik magukat a törzs férfijai

Mind a mai napig rengeteg meghökkentő népszokással, hagyománnyal találkozhat Afrikában az európai utazó. Szudán déli részén, a dinka törzs néhány férfi tagja, hogy kivívja a közösség tiszteletét és megbecsülését négy hónapra elvonul a falujától, hogy komoly fizikai fájdalmak árán felhizlalja magát. A résztvevők naponta több liter tejet isznak és szinte alig mozognak, így a próba végére több tíz kilót is felszednek. Az önsanyargató tortúrának nem egyszer halálos áldozata is volt már.

Sportból isznak

A piás vagányok, a kemény alkoholisták és a más nyomorán örvendező kocsmai kibicek körében évtizedek óta népszerűek különböző vedelő versenyek. Mind veszélyes és értelmetlen, mégis, ha egyet ki kellene emelnünk közülük, az biztosan valamelyik orosz vodkaivó verseny lenne. A félkontinensnyi országban szinte naponta rendeznek mennyiségi vagy épp gyorsasági tornákat, annak ellenére, hogy nem egy ilyen megmérettetés végződött tragédiával. Két évvel ezelőtt például egy dél-orosz bajnokságon egy férfi szinte húzóra ivott meg másfél liter égetett szeszt, és bár a versenyt a győztesnek járó tíz liter vodkával együtt megnyerte, hazafelé menet összeesett és meghalt.

Az alábbi felvétel nem Oroszországban, hanem a Szovjetunió balti utódállamában, Észtországban készült, ugyanakkor jól jelzi, a tragédiák ellenére sem veszik komolyan az ilyen erőpróbák kockázatait.

Tartsd vissza a pisid egy játékért

Az eszement versengés őshazája vitathatatlanul az Amerikai Egyesült Állomok. A tengerentúli országban igazi hősökké válnak az evő-ivó versenyek győztesei, ugyanakkor itt sem ritka, hogy egy őrült vetélkedés tragédiába torkollik. 2007 januárjában hatalmas port kavart egy rádiós műsor egyik versenye, amely az egyik résztvevő, egy 28 éves, három gyermekes anya halálával végződött. A nő egy Hold your wee for a Wii (Tartsd vissza a pisid egy Wii-ért) nevű játékra nevezett be, melynek lényege, hogy aki a légkésőbb vizeli össze magát, miután több liter vizet megivott nyer egy Nintendót. A nő a sokadik üveg után rosszul lett, ezért feladta a versenyt, de sajnos már későn. Nem sokkal később vízmérgezésben meghalt.

Az életével fizetett a vb-címért

Külön aggodalomra adhat okot, ha egy őrület, a nyilvánvaló veszélyei ellenére kitör a kisközösségek keretei közül és világszerte terjedni kezd. Ezt történt pár évvel ezelőtt a finn szauna versenyekkel. Európa- és világbajnokságokat rendeztek, ahol perceken át szaunáztattak embereket 100-110 fokos kabinokban, mígnem a 2010-es világversenyen egy döntős bele nem halt az embertelen terhelésbe. A vb-re egyébként 15 ország több mint 100 versenyzője nevezett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik